Napuhnuta pušina

Izvor: Wikipedija
Napuhnuta pušina
Napuhnuta pušina
Napuhnuta pušina
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Caryophyllales
Porodica: Caryophyllaceae
Rod: Silene
Vrsta: S. vulgaris
Dvojno ime
Silene vulgaris
(Moench) Garcke
Sinonimi
[1]
 • Behen oleraceum E.H.L.Krause
 • Behen vulgaris Moench
 • Behenantha behen (L.) Ikonn.
 • Cucubalus behen L.
 • Oberna behen (L.) Ikonn.
 • Silene behen var. cucubalus Kuntze
 • Silene cucubalus Wibel, nom. superfl.
 • Silene venosa subsp. vulgaris (Moench) Graebn., not validly publ.
 • Viscago behen (L.) Hornem.
Baze podataka

Flora Croatica

Napuhnuta pušina (lat. Silene vulgaris) je biljna vrsta iz roda Silene iz porodice Caryophyllaceae. Porijeklom je iz Europe, Azije i sjeverne Afrike, a unesena je i u druge dijelove svijeta, posebice u Sjevernu Ameriku.[1] Rasprostranjen je u Sjevernoj Americi, gdje je čest samonikli cvijet na livadama, otvorenim šumama i poljima.[2]

Gastronomija[uredi | uredi kôd]

Mladi izdanci i lišće mogu se koristiti kao hrana u nekim mediteranskim zemljama.[3] Listovi se mogu jesti sirovi u salatama. Stariji listovi obično se jedu kuhani ili prženi, pirjani s češnjakom, kao iu omletima.

Kreta i Cipar[uredi | uredi kôd]

Na Kreti se zove agriopapoula ( el. αγριοπάπουλα ), a mještani jedu njezine listove i nježne izdanke popržene u maslinovom ulju.[4]

Na Cipru se jede vrlo mnogo, toliko da se posljednjih godina ponovno počeo uzgajati i prodavati u trgovinama u grozdovima. Dva uobičajena ciparska imena su strouthouthkia ( el. στρουθούθκια ; [stru'θuθca] ) i tsakrithkia ( el. τσακρίδκια ; [t͡sa'kriðca])..[5]

Italija[uredi | uredi kôd]

U Italiji se lišće ove biljke može koristiti i kao sastojak rižota. Poznat je kao sculpit, stridolo ili pod zastarjelim znanstvenim nazivom Silene inflata, kao i s-ciopetin, ili grixol u Venetu, te nenkuz, ili sclopit u Furlaniji i cojet u Pijemontu .

Španjolska (La Mancha)[uredi | uredi kôd]

Manchego kuhinja; varivo od slanutka i Silene vulgaris. (Potaje de garbanzos y collejas)

Nekada su, u regiji La Mancha u Španjolskoj, gdje se listovi Silene vulgaris cijene kao zeleno povrće, postojali ljudi poznati kao "collejeros" koji su brali te biljke i prodavali ih. Listovi su sitni i uski, pa je potrebno mnogo biljaka da se dobije značajna količina.

U La Manchi listovi Silene vulgaris, lokalno poznati kao "collejas", uglavnom su se koristili za pripremu jela zvanog gazpacho viudo (gazpacho udovca). Sastojci su bili somun poznat kao tortas de gazpacho i gulaš pripremljen s lišćem Silene vulgaris.[6] Ostala jela pripremljena s tim lišćem u Španjolskoj uključuju "potaje de garbanzos y collejas", " huevos revueltos con collejas" i " arroz con collejas".

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. a b Silene vulgaris (Moench) Garcke. Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens, Kew. Pristupljeno 6. svibnja 2023.
 2. Bladder CampionInačica izvorne stranice arhivirana 23. travnja 2014., Prov. of Ontario
 3. Fernald, Merritt Lyndon; Alfred Charles Kinsey; Reed C. Rollins. 1996. Bladder-Campion, Maiden's Tears, Snappery, Silene Cububalis (or latifolia). Edible Wild Plants of Eastern North America. Dover Publications. New York City. str. 193–194. ISBN 0-486-29104-9. OCLC 33666218. Pristupljeno 23. veljače 2009.
 4. Kleonikos G. Stavridakis , Κλεόνικος Γ. Σταυριδάκης. 2006. Wild edible plants of Crete - Η Άγρια βρώσιμη χλωρίδα της Κρήτης. Rethymnon Crete. ISBN 960-631-179-1
 5. Christou, Eleni. Στρουθούθκια. Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (Cyprus Food Virtual Museum). Πανεπιστήμιο Κύπρου (University of Cyprus). Pristupljeno 5. veljače 2022.
 6. Gazpacho viudo recipe

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Silene vulgaris
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Silene vulgaris
Wikivrste imaju podatke o taksonu Silene vulgaris