Pijemont

Izvor: Wikipedija
Pijemont
Zastava Pijemonta Grb Pijemonta
Zastava Grb
Glavni grad Torino
Predsjednik Sergio Chiamparino
Pokrajine Alessandria
Asti
Biella
Cuneo
Novara
Torino
Verbano-Cusio-Ossola
Vercelli
Broj općina 1.206
Površina 25.400 km²
  2. u Italiji (8.4 % Italije)
Stanovništvo
 - Ukupno (2001.)

 - Poredak
 - Gustoća


4,214.677
6. (7,4 %)
166/km²
Regione Piemonte 2.svg
Karta pokazuje položaj regije Pijemont u Italiji

Pijemont je regija u sjeverozapadnoj Italiji. Površina Pijemonta je 25,400 km², a broj stanovnika regije se procjenjuje na 4,3 milijuna. Glavni grad regije je Torino.

Pijemont je s tri strane okružen Alpama. Pijemont graniči s Francuskom, Švicarskom, te s regijama Lombardija, Ligurija i Valle d'Aosta.

Na planini Monte Viso (Monviso) izvire rijeka Po, a od planina vrijedi spomenuti i Monte Rosa.

Nizinski dio Pijemonta je plodno poljoprivredno područje, u kojem se uzgajaju pšenica, riža, kukuruz i grožđe. U regiji su i jaki industrijski centri, posebice grad Torino, dom tvornice automobila "Fiat".

Godine 1046., grofovi Savojske dinastije pripojili su Pijemont Savoji. Savojska dinastija prerasla je 1416. u vojvodstvo, a vojvoda Emanuele Filiberto premjestio je 1563. svoje sjedište u Torino. Vojvode Savoje su, počevši od 1720., bili i kraljevi Kraljevine Sardinije. U Pijemontu je započet proces ujedinjenja Italije, u periodu 1869.1861., nakon neuspješnih ratova protiv Austrije 1820.1821. i 1848.1849.

"Pijemont" (tal.: piemonte, eng.: piedmont) znači "podnožje brda" i u zemljopisu je postalo sinonim za područja podnožja planina.

Pijemont je jedno od najpoznatijih vinorodnih regija u Italiji. Od ukupno 700 km² pod vinogradima, na više od polovice se proizvodi vino s "oznakom kontroliranog podrijetla" (tal: Denominazione di Origine Controllata). Vina Pijemonta su nadaleko poznate dubine. Najznačajnija su Barbera, Barolo i Barbaresco, kao i pristupačniji Dolcetto.

Glavni gradovi pokrajina se zovu kao i pripadajuće pokrajine: Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Vercelli, Verbania Cusio Ossola (VCO) i Torino.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Pijemont