Slovenski jezik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Slovenski)
Slovenski jezik
slovenščina
Države Slovenija
Austrija
Italija
Hrvatska
Mađarska
Regije Europa
Etnicitet Slovenci
Govornici oko 2,2 milijuna
Razredba indoeuropski
 slavenski
  južnoslavenski
   slovenski
Službeni status
Služben u Slovenija
Koruška
EU
Jezični kôd
ISO 639-1 sl
ISO 639-2 slv
ISO 639-3 slv
Povezani članci: jezik | jezična porodica | popis jezika (po kodnim nazivima)

Slovenski jezik (ISO 639-3: slv) je materinski jezik oko 2 milijuna ljudi: 1 730 000 u Sloveniji (popis 1991.), gdje je službeni jezik te u Austriji (oko 18 000 u Koruškoj i Štajerskoj; popis), Italiji (oko 100 000 u Trstu, Gorici, Beneškoj Sloveniji, Reziji i Kanalskoj dolini), Mađarskoj (3190; popis iz 2001.)[1] i Hrvatskoj (11 800 – 13 100). Broj slovenskih iseljenika u Americi, Zapadnoj Europi i Australiji procjenjuje se na oko 400 000.

Najstariji pisani spomenici koji pokazuju tipične slovenske jezične crte jesu "Brižinski spomenici". Oni su pisani latinicom a nastali su između 927. i 1039. godine (prema rezultatima paleografske analize), no tekstovi koje sadrže oblikovani su već ranije (vjerojatno u 8. stoljeću).[2] U srednjem vijeku još nije došlo do nastanka književnih djela na slovenskom jeziku, osim crkvenih molitvenika i kronoloških zapisa, tako da tek od polovice 16. stoljeća i vremena reformacije možemo govoriti o izgradnji slovenskoga književnog jezika. Taj je jezik izgrađen većim dijelom na donjokranjskim i panonskim a tek manjim dijelom na gornjokranjskim govorima. Njegov je začetnik Primož Trubar koji je 1550. tiskao "Katekizam" i "Abecedarij", 1557.1560. preveo "Novi zavjet" te 1564. izdao slovenski crkveni red "Cerkovna ordninga". Prvu je slovensku gramatiku "Arcticae horulae" 1584. napisao Adam Bohorič, a prvi rječnik (njemačko-latinsko-slovensko-talijanski) 1592. Jeronim Megiser.

Protureformacija je zaustavila ta nastojanja, tako da se tek potkraj 18. stoljeća ponovno pojavljuju pokušaji utemeljenja slovenskoga književnog jezika. Između 1784. i 1802. prevedena je na slovenski katolička Biblija, a 1768. pojavljuje se i "Kranjska gramatika" (Crainerischen Grammatik) Marka Pohlina. Veliku je važnost za utemeljenje književnog jezika imala i "Grammatik der Slavischen Sprache in Krain, Kaernten und Steyermark" Jerneja Kopitara iz 1808. godine. Jezična je norma definitivno uspostavljena tek u četrdesetim godinama 19. stoljeća nakon dugotrajnih rasprava. Važnu je ulogu u izgradnji slovenskoga književnog jezika imao i Valentin Vodnik.

Izražajne su se mogućnosti novoga književnog jezika u punom sjaju pokazale u književnosti. France Prešeren začetnik je slovenske poezije, a proznu su književnost utemeljili Fran Levstik i Ivan Cankar. Do kraja je konstituiranje slovenskog jezika u 19. stoljeću dovedeno pojavom dvosveščanoga slovensko-njemačkog rječnika Maksa Pleteršnika (1894./1895.) i pravopisom Frana Levca (1899.). Danas je slovenski standardni jezik stabilan, dobro opisan i istražen. Među obiljem publikacija o njemu valja istaknuti petosveščani "Slovar slovenskega knjižnega jezika" (1970.1991.) Slovenske akademije znanosti i umetnosti, "Etimološki slovar slovenskega jezika" France Bezlaja (1976.1995.) te posljednji "Slovenski pravopis" iz 2001.

Slovenska abeceda[uredi | uredi kôd]

Slovenska gramatika[uredi | uredi kôd]

Dijalekti[uredi | uredi kôd]

Karta narječnih skupina u Sloveniji

██ gorenjska

██ dolenjska (3-kostelsko, 4-kočevsko, 5-sj. belokrajinsko, 6-južno belokr.

██ štajerska

██ panonska

██ koruška

██ 

██ rovtarska

Slovenski jezik obuhvaća velik broj narječja[1] koja se obično grupiraju u 7 narječnih skupina.[2] Rubna narječja pokazuju utjecaje susjednih dijalekata, tako npr. šavrinsko narječje pokazuje utjecaj susjednih čakavskih govora sjeverne Istre.[3] U Sloveniji se govori i čiško (ćićko) narječje koje je zapravo čakavsko,[4] kao i belokrajinsko, koje je zapravo štokavsko. S druge strane gorskokotarsko kajkavsko narječje se po genetskim i strukturnim kriterijima grupira zajedno sa susjednim slovenskim dijalektima.[5] Ne postoje karakteristične osobine koje posjeduju svi slovenski govori i samo oni, pa je uobičajena klasifikacija dijalekata na slovenske i hrvatske uglavnom na temelju nacionalne pripadnosti govornika.

Skupine narječja su[2]:

  • dolenjska
  • gorenjska
  • štajerska
  • panonska
  • koruška
  • primorska
  • rovtarska

Dolenjska i gorenjska skupina se zajedno nazivaju "središnja skupina".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor #3
  2. a b Marc L. GreenbergA Short Reference Grammar of Slovene (eng.) (PDF)
  3. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor #4
  4. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor #5
  5. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor #6

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]