Slovenski jezik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Slovenski)
Slovenski jezik
Speech balloon.svg

Slovenščina
Države
govorenja:
Slovenija; Austrija, Italija, Hrvatska, Mađarska
Regije
govorenja:
Europa
Broj govornika: oko 2,2 milijuna
Rang:
Razredba: indoeuropski
slavenski
južnoslavenski
slovenski
Jezični kôd
ISO 639-1: sl
ISO 639-2: slv
ISO 639-3: SLV
Vidi također: Jezik | Jezične porodice i jezici | Popis jezika po kodnim nazivima | Popis jezika

Slovenski jezik (ISO 639-3: slv) je materinski jezik oko 2 milijuna ljudi u Republici Sloveniji, gdje je službeni jezik (1.730.000 u Sloveniji (1991 popis).), te u Austriji (oko 18.000 u Koruškoj i Štajerskoj; popis), Italiji (oko 100.000 u Trstu, Gorici, Beneškoj Sloveniji, Reziji i Kanalskoj dolini), Mađarskoj (3190; popis iz 2001.)[1] i Hrvatskoj (11.800 – 13.100). Broj slovenskih emigranata u Americi, Zapadnoj Europi i Australiji procjenjuje se na oko 400.000.

Najstariji pisani spomenici koji pokazuju tipične slovenske jezične crte jesu "Brižinski spomenici". Oni su pisani latinicom a nastali su između 927. i 1039. godine (prema rezultatima paleografske analize), no tekstovi koje sadrže oblikovani su već ranije (vjerojatno u 8. stoljeću).[2] U srednjem vijeku još nije došlo do nastanka književnih djela na slovenskom jeziku, osim crkvenih molitvenika i kronoloških zapisa, tako da tek od polovice 16. stoljeća i vremena reformacije možemo govoriti o izgradnji slovenskoga književnog jezika. Taj je jezik izgrađen većim dijelom na donjokranjskim i panonskim a tek manjim dijelom na gornjokranjskim govorima. Njegov je začetnik Primož Trubar koji je 1550. tiskao "Katekizam" i "Abecedarij", 1557.1560. preveo "Novi zavjet" te 1564. izdao slovenski crkveni red "Cerkovna ordninga". Prvu je slovensku gramatiku "Arcticae horulae" 1584. napisao Adam Bohorič, a prvi rječnik (njemačko-latinsko-slovensko-talijanski) 1592. Jeronim Megiser.

Protureformacija je zaustavila ta nastojanja, tako da se tek potkraj 18. stoljeća ponovno pojavljuju pokušaji utemeljenja slovenskoga književnog jezika. Između 1784. i 1802. prevedena je na slovenski katolička Biblija, a 1768. pojavljuje se i "Kranjska gramatika" (Crainerischen Grammatik) Marka Pohlina. Veliku je važnost za utemeljenje književnog jezika imala i "Grammatik der Slavischen Sprache in Krain, Kaernten und Steyermark" Jerneja Kopitara iz 1808. godine. Jezična je norma definitivno uspostavljena tek u četrdesetim godinama 19. stoljeća nakon dugotrajnih rasprava. Važnu je ulogu u izgradnji slovenskoga književnog jezika imao i Valentin Vodnik.

Izražajne su se mogućnosti novoga književnog jezika u punom sjaju pokazale u književnosti. France Prešeren začetnik je slovenske poezije, a proznu su književnost utemeljili Fran Levstik i Ivan Cankar. Do kraja je konstituiranje slovenskog jezika u 19. stoljeću dovedeno pojavom dvosveščanoga slovensko-njemačkog rječnika Maksa Pleteršnika (1894./1895.) i pravopisom Frana Levca (1899.). Danas je slovenski standardni jezik stabilan, dobro opisan i istražen. Među obiljem publikacija o njemu valja istaknuti petosveščani "Slovar slovenskega knjižnega jezika" (1970.1991.) Slovenske akademije znanosti i umetnosti, "Etimološki slovar slovenskega jezika" France Bezlaja (1976.1995.) te posljednji "Slovenski pravopis" iz 2001.

Slovenska abeceda[uredi | uredi kôd]

Slovenska gramatika[uredi | uredi kôd]

Dijalekti[uredi | uredi kôd]

Karta narječnih skupina u Sloveniji

██ gorenjska

██ dolenjska (3-kostelsko, 4-kočevsko, 5-sj. belokrajinsko, 6-južno belokr.

██ štajerska

██ panonska

██ koruška

██ 

██ rovtarska

Slovenski jezik obuhvaća velik broj narječja[3] koja se obično grupiraju u 7 narječnih skupina.[4] Rubna narječja pokazuju utjecaje susjednih dijalekata, tako npr. šavrinsko narječje pokazuje utjecaj susjednih čakavskih govora sjeverne Istre.[5] U Sloveniji se govori i čiško (ćićko) narječje koje je zapravo čakavsko,[6] kao i belokrajinsko, koje je zapravo štokavsko. S druge strane gorskokotarsko kajkavsko narječje se po genetskim i strukturnim kriterijima grupira zajedno sa susjednim slovenskim dijalektima.[7] Ne postoje karakteristične osobine koje posjeduju svi slovenski govori i samo oni, pa je uobičajena klasifikacija dijalekata na slovenske i hrvatske uglavnom na temelju nacionalne pripadnosti govornika.

Skupine narječja su[4]:

 • dolenjska
 • gorenjska
 • štajerska
 • panonska
 • koruška
 • primorska
 • rovtarska

Dolenjska i gorenjska skupina se zajedno nazivaju "središnja skupina".

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Ethnologue (16th)
 2. Brižinski spomeniki, Elektronska znanstvenokritična izdaja (slovenski). Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, Ljubljana. 2006 Nepoznati parametar |mjesec= zanemaren (pomoć)
 3. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor #3
 4. a b Marc L. GreenbergA Short Reference Grammar of Slovene (eng.) Page white acrobat.png(PDF)
 5. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor #4
 6. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor #5
 7. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor #6

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]