Navy SEALs

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Navy SEALs. Za istoimeni film iz 1990. godine pogledajte Mornarički tuljani (Navy SEALs).
United States Navy SEALs

Značka američke mornarice za specijalno ratovanje, također poznata kao "Trozubac SEALsa".
Aktivna 1. siječnja, 1962.
Država SAD
Grana Američka mornarica
Vrsta Postrojba za specijalne operacije

SEa, Air, Land

Uloga Glavni zadaci:
 • Direktna akcija
 • Specijalno izviđanje
 • Protuterorizam
 • Inozemna unutarnja obrana
 • Nekonvencionalno ratovanje

Ostali zadaci:

 • Protu-drogeraške operacije
 • Spašavanje taoca
 • Oporavak za osoblje
 • Hidrografsko izviđanje
Veličina ~ 2700 aktivnih
~ 540 rezervista
Dio Američko zapovjedništvo specijalnih operacija (USSOCOM)

Američko zapovjedništvo mornaričkog specijalnog ratovanja (NAVSOC)

Sjedište Mornarička amfibijska baza Coronado

Mornarička amfibijska baza Little Creek

Nadimak Ljudi-žabe (Frogmen)

Timovi (The Teams)
Zelena lica (The Green Faces)[1]

Geslo "Jedini lagani dan bio je jučerašnji"

"Isplati se biti pobjednik"

Sudjelovanje u borbama Vijetnamski rat
Multinacionalna snaga u Libanonu
Operacija Hitan bijes (Invazija na Grenadu)
Otmica broda Achilla Lauro
Operacija Iskrena volja
Operacija Premijerova šansa
Operacija Pravedan povod
Operacija Izvanredan paket
Operacija Pustinjska oluja
Operacija Jedinstvena radna skupina
Operacija Gotička zmija (Bitka za Mogadišu)
Operacija Podržana demokracija
Operacija Vječna sloboda
Operacija Crvena krila
Operacija Iračka sloboda
Otmica Maerska Alabame
Operacija Neptunovo koplje

Američki Sea, Air, Land timovi (morski, zračni i kopneni timovi), najviše nazivani kao Navy SEALs, su glavne specijalne postrojbe američke ratne mornarice, dio komande specijalnih operacija (USSOCOM) i komande mornaričkog specijalnog ratovanja (NAVSOC).[2] Na hrvatskom jeziku, "Navy SEAL" bi pogrešno značio "mornarički tuljan" jer je "SEAL" kratica. Član koji je dio ove postrojbe naziva se SEAL ili SEAL-ovac, u množini SEALsi ili SEAL-ovci.

"SEAL" se piše velikim tiskanim slovima te se odnosi na zajednicu američkog mornaričkog specijalnog ratovanja (Naval Special Warfare Commmunity). Akronim je izveden po njihovom kapacitetu funkcioniranja na moru, u zraku i na kopnu. SEALsi mogu biti samo muškarci koji su u američkoj mornarici. U periodu od 2 godine, članovima obalne straže bilo je dozvoljeno da pohađaju SEAL trening sve dok program nije suspendiran 2011.[3]

CIA-in visoko tajni odjel za specijalne aktivnosti (Special Activities Division) i više specifična elitna grupa za specijalne operacije (SOG) regrutira pripadnike iz SEAL timova.[4]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Porijeklo[uredi | uredi kôd]

Suvremeni Navy SEALsi imaju svoje korijene još od II. svjetskog rata. Američka mornarica prepoznala je potrebu za prikriveno izviđanje amfibijskog napada i obalnih fortifikacija. Kao rezultat, izviđačka amfibijska škola osnovana je 1942. u Fort Pierceu, Florida. Izviđači i istraživači su nastali od promatračke grupe u rujnu te godine, odmah devet mjeseci nakon napada na Pearl Harbor.

OSS operacijski plivači[uredi | uredi kôd]

Jedan od najranijih predaka SEALsa II. svjetskog rata bili su operacijski plivači Ureda strateških službi (Office of Strategic Services, OSS). Mnoge sadašnje SEAL misije su prvi puta dodijeljene njima. OSS se specijalizirao u specijalnim operacijama, ispuštavanju operativaca iza neprijateljskih linija kako bi započeli organizirano gerilsko ratovanje, isto kao i u sakupljanju informacija o protivničkim izvorima i o kretanju trupa. Veteran LCDR Wooley iz Kraljevske mornarice je postavljen kao šef pomorske jedinice OSS u lipnju, 1943. Iste godine je njihov trening započeo tijekom studenog u kampu Pendleton u Kaliforniji, premjestili su se na otok Santa Catalina, CA u siječnju 1944., i konačno su se preselili na toplije vode Bahama u ožujku 1944. Unutar američkih oružanih snaga, razvili su te uveli fleksibilne peraje, maske i ostalu ronilačku opremu, uporabu plivačkih dostavnih vozila, borbeno plivanje i uništavanje priljepnih mina. U svibnju 1944., general Donovan, šef OSS-a, razdovojio je jedinicu u grupe. Iznajmio je Grupu 1, uz dopuštenje poručnika Choatea, admiralu Nimitzu, kao način da se uvede OSS u pacifičko ratište.

Podvodni timovi za demoliranje[uredi | uredi kôd]

Članovi UTD-a koriste "tehniku lijevanja" s glisera.

23. studenog 1943., američki marinac koji je slijetao na atol Tarawa naglasio je potrebu za hidrografskim izviđanjem i podvodnim demoliranjem prepreka prije ikakvih drugih amfibijskih iskrcavanja. Koraljni grebeni na morskoj obali i ostale prepreke rezultirale su utapanjem marinaca ili da marinci budu ranjeni neprijateljskom vatrom zato što njihovi desantni čamci ili brodovi nisu mogli dosegnuti plažu. Nakon slijetanja u Tarawi, kontraadmiral Richmond K. Turner poveo je nastanak devet podvodnih timova za demoliranje, tj. za uništavanje protivničkih zamki (Underwater Demolition Teams).

UTD-ovi su prvi put nastupili u borbu 31. siječnja 1944., tijekom operacije Flintlock u Maršalovom Otočju. Flintlock postao je pravi pokretač UDT programa za vježbu u pacifičkom ratištu. U veljači iste godine, trening za pomorsko/mornaričko borbeno demoliranje i eksperimentalna baza je osnovana u Kīheiu, Mauiu, pored afmibijske baze u Kamaoleu. S vremenom, 34 UDT timova je osnovano. Noseći plivačke kostime, peraje i ronilačke maske, ovi "goli ratnici" vidjeli su akciju diljem Pacifika u svakom glavnom amfibijskom slijetanju uključujući: Eniwetok, Saipan, Guam, Tinian, Angaur, Ulithi, Peleliu, Leyte, Lingayenski zaljev, Zambales, Iwo Jimu, Okinawu, Labuan, Brunejsku uvalu i 4. srpnja 1945. Balikpapan na Borneu, u kojem je bila i posljednja operacija demoliranja UTD-a u ratu. Brza demobilizacija u završetku rata smanjila je broj aktivnih dužnosnika UDT-a na dva na svakoj obali s predviđenim brojem od sedam časnika i 45 uvrštenih.

Operacija Hitan bijes[uredi | uredi kôd]

SEAL tim 4 i 6 (DEVGRU) sudjelovali su u invaziji na Grenadu, nakon što su u listopadu 1983. komunisti preuzeli vlast male otočne države na jugoistoku karipskog mora. Njihove dvije primarne misije bile su da izbave guvernera-generala Paula Sconna i da zauzmu Grenadin jedini radio toranj. Nijedna od misija nije imala dovoljno informacija i potpore s pravovremenom obavijesti i zbog toga su SEALsi od početka ušli u nevolju. Jednomu od njihovih planova transporta nedostajala je zona/točka za spuštanje i četiri SEALa utopilo se prilikom iskrcavanja iz helikoptera s čamcima u more tijekom kišne i vjetrovite oluje.

Nakon ponovnog grupiranja, SEALsi su se razdvojili u dva tima i nastavili sa svojim objektivima. Nakon što su pronašli guvernerovu palaču, SEALsi su primijetili da su zaboravili napuniti svoje kriptografske satelitske mobitele. Kad su grenadske i kubanske trupe okružile tim, njihovom jedinom radiju se ispraznila baterija, iskoristili su telefon s fiksnom linijom u palači da bi pozvali AC-130 za vatrenu potporu. SEALsi su se pritajili u palači preko noći, sljedećeg jutra su ih pronašli i izvukli američki marinci.

Tim poslan za radio stanicu je također naišao na komunikacijske probleme. Čim su SEALsi stigli do instalacije radija, nisu mogli podići poruku zapovjedništva. Nakon što su eliminirali nekoliko grenadskih i kubanskih trupa čija je potpora bila BTR-60, SEALsi su odredili da je njihov položaj na radio tornju neodrživ. Uništili su stanicu i borili se sve do vode u kojoj su se sakrili od neprijateljskih patrola. Nakon što je neprijatelj odustao s potragom za SEAL-ovce, neki ranjeni, otplivali su u otvoreno more gdje su ih uočili i izbavili izviđački avioni nekoliko sati poslije.

Somalijska intervencija[uredi | uredi kôd]

U kolovozu, 1993. snajperski tim od 4 osobe je implementiran u Mogadišu da rade zajedno s postrojbom Delta Force kao dio radne skupine Rendžera u potrazi za somalijskim gospodarom rata Mohamedom Farrahom Aididom. Operacija je kulminirala u žestoku bitku na ulicama glavnog somalijskog grada, kasnije opisanoj u knjizi "Pad Crnog jastreba: Priča o modernom ratu", prema kojoj je snimljen i film. Sva četiri SEALa nagrađena su Srebrnom medaljom u raspoznavanju njihovih iskazanih hrabrosti, dok je Navy SEAL Howard E. Wasdin nagrađen Ljubičastim srcem zato što se nastavio boriti unatoč što je ranjen tri puta u borbi.

Članovi SEAL tima 4 odmah prije početka operacije Pravedan povod.

Operacija Pravedan povod[uredi | uredi kôd]

Pripadnici jedinice Delta Force, uz pomoć DEVGRU-a (SEAL tim 6) i ostalih specijalnih jedinica, zaslužni su za uhićenje diktatora Manuela Noriege tijekom američke invazije na Panamu u prosincu 1989.

Uhićenje ratnih zločinaca u Bosni[uredi | uredi kôd]

Nakon zaustavljanja velikosrpskog pohoda po RH, BiH i Kosovu, jedinice DEVGRU-a i SFOR-a poslane su na zadatak u Bosnu kako bi uhvatili optuženike za ratne zločine i priveli ih pred sud u Haagu. Jedan od DEVRGU-ovih "žrtava" bio je i general Republike Srpske Radislav Krstić, odgovoran za masakr u Srebrenici 1995., prva osoba koju je haški tribunal osudio zbog genocida na kaznu od 46 godina.

Pokušaj spašavanja Linde Norgrove[uredi | uredi kôd]

U listopadu 2010. operatori DEVGRU-a predvodili su napad na talibanski kompleks u Afganistanu. Njihov zadatak bio je spasiti otetu članicu humanitarne organizacije – Škotkinju Lindu Norgrove, no ona je tijekom spašavanja poginula od posljedica ranjavanja nakon eksplozije ručne granate. Kasnije provedenom istragom utvrđeno je da se Linda našla usred vatrene linije, a kobnu granatu bacio je jedan od operatora DEVGRU-a. Nekoliko tjedana kasnije, američki mediji izvijestili su da je nekoliko članova jedinice disciplinirano zbog skrivanja okolnosti pod kojima je humanitarka poginula.

Smrt Osame bin Ladena[uredi | uredi kôd]

Iza 01:00 ujutro (po pakistanskom vremenu, PKT) 2. svibnja 2011., vod od 24 Navy SEALsa iz Crvenog eskadrona iz DEVGRU-a, zajedno s vojnim psom belgijskim ovčarom (malinoisom) zvan Cairo, 55 dodatnih SEALsa za potporu u slučaju iznimki, te EOD i CIA-inih osoblja, je ubačeno u područje stanovanja bin Ladena i njegovih suradnika uz pomoć pilota iz 1. bataljuna od 160. avijacijske pukovnije za specijalne operacije koji su prevozili SEALse u nikad-prije-viđenim modificiranim stealth Sikorsky MH-X PR 52 Black Hawk helikopterima napravljenim u Području 51, su neutralizirali Osamu bin Ladena u Bilal Townu, Abottabadu u Pakistanu, 56 km dalje od Islamabada, cijela akcija je trajala svega 38 minuta. U konačnici je usmrćeno 5 osoba (Ibrahim, Abrar i njegova žena, Khalid i Osama), a svi pripadnici DEVGRU-a preživjeli su misiju, osim što je jedan od helikoptera grubo sletio zbog problema s vjetrom i uzgonom i nije mogao dalje letjeti, stoga je Black Hawk morao biti demoliran eksplozivima. Timovi su navodno imali 4 minute da sakupe što više dokumenata u kući Osame zato što su Pakistanci poslali dva F-16 mlažnjaka zbog neobavještavanja o provedenoj raciji. Predsjednik Barack Obama kasnije je potvrdio smrt bin Ladena, ali nije izravno spomenuo da je DEVGRU umiješan, samo je izjavio da je "mali tim" Amerikanaca poduzeo operaciju da obore bin Ladena. Službeno ime operacije bilo je "Neptunovo koplje". Truplo bin Ladena je bačeno u sjeverno Arapsko more jer nijedna okolna država ga nije htjela imati.

Pad helikoptera u provinciji Wardak[uredi | uredi kôd]

6. kolovoza 2011., 17 Navy SEALsa je poginulo kada su njihov 50-godina stari CH-47 Chinook pogodili Talibani RPG-om. SEALsi su bili na putu za potporu vojnim rendžerima koji su bili u borbi pokušavajući uhvatiti seniorskog vođu Talibana u dolini Tangi. 15 SEALsa je bilo iz Zlatnog eskadrona. Ostala dva standardna SEALsa su bili iz tima sa zapadne obale. Ukupno je 30 Amerikanaca, uključujući jednog Borbenog kontrolera, dva Paraspasitelja iz USAF-a, jednog belgijskog ovčara zvan Bart, i osam Afganistanaca poginulo o padu; nije bilo preživjelih.

Afganistan[uredi | uredi kôd]

Irak[uredi | uredi kôd]

Selekcija i trening[uredi | uredi kôd]

Kvalifikacijska vježba za blisku borbu (CQB).

Obuka za SEALse je jako rigorozna, jedna od najtežih na svijetu. Nekad i više od 90% kandidata odustane tijekom vježbi. Jedan SEAL provede više od godinu dana u okruženju formalnog treniranja prije nego bude nagrađen značkom za operatora specijalnog ratovanja (Special Warfare Operator Naval Rating) i bude upisan u mornarički popis klasifikacija (NEC) 5326 kao plivački borac, ili u slučaju poručenih mornaričkih časnika, dobije oznaku za SEAL oficira za posebno pomorsko ratovanje. Svi Navy SEALsi moraju pohađati i položiti osnovnu "A" školu, poznatu kao BUD/S (Basic Underwater Demolition/SEAL). U nekim slučajevima, osoblje iz stranih vojnih snaga koje su u savezničkoj koaliciji s SAD-om budu pozvani za sudjelovanje u BUD/S treningu. Svake godine oko 1000 muškaraca započne SEAL trening. Iako stope uspjeha variraju po klasama, obično oko 200–250 polaznika uspije proći svake godine. Kod BUD/S klase 301 (2012.) samo je 40 kandidata proglašeno SEALsima.

Trening se sastoji od:

 • pripremne škole koja traje 8 tjedana
 • osnovnog podvodnog demoliranja/SEAL (BUD/S) koje traje 24 tjedana
 • padobranske škole koja traje 3 tjedana
 • kvalifikacijskog treninga (SQT) koji traje 26 tjedana

Nakon diplomiranja SQT-a, vježbenik dobije prestižni "Trozubac SEALsa", otada se može početi zvati Navy SEAL. Zatim su dodijeljeni jednom od SEAL timova ili SEAL timu zaduženom za dostavu vozila čiji trening prije implementacije traje 18 mjeseci prije njihovog prvog šestomjesečnog zadatka koji se sastoji od:

 • posebnog individualnog treninga
 • trening za rad u jedinici
 • trening za grupno izvršavanje zadatka

Oni upisani mornarički SEALsi sa željom medicinskog rejtinga će krenuti na napredni medicinski tečaj (koji je pružan od strane Specijalnih snaga Američke vojske) prije nego što se pridruže ekipi i postanu SEAL liječnici (Hospital Corpsman). Oni koji žele časničke položaje prisustvuju u treningu za juniorskog časnika da bi naučili o planiranju operacija i kako napraviti izvješća za timove. Sveukupno, potrebno je više od 2,5 godine da bi u potpunosti Navy SEAL mogao ići na misiju.

Zahtjevi i uvjeti[uredi | uredi kôd]

Navy SEALsi moraju biti u formi, tj. tjelesno-fizički sposobni, psihički-mentalno oštri, zreli i otporni. Kod onih koji žele postati SEAL-ovci određuje se njihov potencijal za uspjeh u zajednici. Osim ispunjavanja osnovnih uvjeta za upisanje i pridruživanje mornarici, zainteresirani kandidati moraju zadovoljiti stroge fizičke i mentalne zahtjeve.

Da bi se dobio Navy SEAL ugovor, kandidat mora proći fizički probirni test (Physical Screening Test) u kojem se treba:

 • preplivati 500 m prsno – odmor od 10 minuta
 • napraviti barem 50–90 sklekova u roku od 2 min. – odmor od 2 minute
 • napraviti barem 50 trbušnjaka u roku od 2 min. – odmor od 2 minute
 • podizati se rukama (bez vremenskog ograničenja) – odmor od 10 minuta
 • pretrčati 2,5 km u roku od 9–10 minuta

ASVAB: sposobnost učenja[uredi | uredi kôd]

ASVAB (Armed Services Vocational Aptitude Battery) se koristi za očitavanje sposobnosti učenja. Taj ispit sadrži podtestove o verbalnom izražavanju, aritmetičkom zaključivanju, mehaničkom razumijevanju, trgovačkim informacijama, informacijama o motornim vozilima, elektronici, matematici, općenitoj znanosti, sastavljanju objekata.

CSORT: testiranje mentalne snage i stabilnosti[uredi | uredi kôd]

C-SORT (Computerized-Special Operations Resilience Test), kompjuterizirani test otpornosti specijalnih operacija je dizajniran da procjeni mentalnu snagu SEAL kandidata. Ispit uključuje više odlomaka napravljenih za procjenjivanje sposobnosti u tri područja, strategija performansi, psihološka stabilnost i ličnosti osobine.

Test za strategiju performansi je za stvari poput postavljanja cilja, monologa i emocionalne kontrole. Psihološka stabilnost/otpornost se fokusira na procjenjivanju u nekoliko drugih područja kao što su prihvaćanje životnih situacija i sposobnost suočavanja s kognitivnim izazovima i prijetnjama.

Ostali zahtjevi[uredi | uredi kôd]

Polaznici moraju biti stari od 17–30 godina. Vid mora biti ispravan 20/25. Neispravni vid mora biti barem 20/70 u najgorem oku. Daltonizam je diskvalificirajući. Kandidat mora biti američki državljanin s diplomom srednje škole, zaposlen u američkoj mornarici ili imigrant s kartom I-551. Također se treba provesti istraga polaznika za sigurnosno odobrenje 2. stupnja (tajno) koju provodi određena organizacija, to može biti veoma dug proces koji traje otprilike 2 ili čak 18 mjeseci, ovisno o pravnom stanju kandidata. Ako je istraga prošla bez ikakvih problema, sigurnosno odobrenje je dano kandidatu, što znači da smije imati pristup povjerljivim informacijama. Polaznik treba završiti test ASVAB, općeniti tehnički bodovi moraju biti 107 ili više, kod borbenih operacija 90, i kod fizičkih testova 98 ili više.

SEAL timovi[uredi | uredi kôd]

SEAL ekipe organizirane su u dvije skupine: Mornarička specijalna ratna grupa 1 (zapadna obala) i 2 (južna obala), te dvije skupine su pod zapovjedništvom komande za posebno mornaričko ratovanje (NAVSOC/NSWC) koje se nalazi u bazi Coronado u Kaliforniji. Od 2006., postoje 8 potvrđenih SEAL timova. Izvorni SEAL timovi tijekom vijetnamskog rata bili su odvojeni na zapadnu obalu (Tim jedan) i južnu obalu (Tim dva). Najnoviji timovi su 7 i 10, koji su osnovani u ožujku i travnju 2002.

Znakovlje Tim Implementacija Broj voda Sjedište Bilješke
SEAL tim 1 Diljem svijeta 6 voda Coronado, Kalifornija
SEAL tim 2 Europa 6 voda Little Creek, Virginia
SEAL tim 3 Bliski istok 6 voda Coronado, Kalifornija Tim 3 specijalizira se za španjolski jezik.
SEAL tim 4 Južna Amerika 6 voda Little Creek, Kalifornija
SEAL tim 5 Diljem svijeta 6 voda Coronado, Kalifornija
Grupa za razvoj specijalnog mornaričkog ratovanja Diljem svijeta Povjerljivo Dam Neck, Virginia SEAL tim 6 je raspušten 1987. Mornarica je osnovala Grupu za razvoj specijalnog pomorskog/mornaričkog ratovanja (Naval Special Warfare Development Group), još znanu kao DEVGRU...
SEAL Tim 7 SEAL tim 7 Diljem svijeta 6 voda Coronado, California
SEAL tim 8 Afrika 6 voda Little Creek, Virginia
SEAL tim 10 Bliski istok 6 voda Little Creek, Virginia
SEAL tim za dostavu vozila 1 Diljem svijeta 4 voda Pearl Harbor, Hawaii
Little Creek, Virginia
San Diego, California

Oprema[uredi | uredi kôd]

Oružja[uredi | uredi kôd]

Ime Slika Kalibar Porijeklo Bilješke
H&K Mk 23 .45 ACP Njemačka
SAD
Heckler & Koch Mark 23 Mod 0 jedan je od temeljito testiranih pištolja, projekt je potječe iz 1991. kada je H&K započeo razvoj pištolja za USSOCOM. SEALsi koriste ovaj pištolj kada su u džunglama i tropskim šumama.
SIG P226 9×19mm Švicarska
Njemačka
SIG-Sauer P226 je osnovni pištolj SEALsa, koriste ga i savezni agenti i brojne druge zakonske službe uključujući FBI, teksaški rendžeri, cestovna patrola Ohio-a i policija u Michiganu. SIG ima izuzetnu ergonomiju i balans.
Heckler & Koch HK45 9×19mm Njemačka Heckler & Koch HK45 je krajnje pouzdan kompaktan pištolj.
S&W 686 .357 Magnum SAD Više se koristi kao alat, nego oružje. Koristi se u vodi i izvan zbog jake vatrene moći.
Ime Slika Kalibar Porijeklo Bilješke
Remington 870 12 gauge SAD Također se koristi kao alat, služi za razvaljivanje vrata i ostale primjene.
Mossberg 590A1 12 gauge SAD Koristi se kao borbena sačmarica.
Benelli M1014 12 gauge Italija Isto kao borbena sačmarica.
Ime Slika Kalibar Proijeklo Bilješke
Heckler & Koch MP5 9×19 mm Parabellum Njemačka
Heckler & Koch MP7 4,6 × 30 mm Njemačka
Ime Slika Kalibar Porijeklo Bilješke
Colt M4A1 5,56×45mm NATO SAD Glavno oružje kod većine SEAL-sa. Najčešće SEAL-si stavljaju optičke, refleksne holografske ciljnike poput EOTech-a 551, 552, 553 itd.
Mk 18 CQBR 5,56×45mm NATO SAD Kraća varijanta M4, koristi se u zatvorenim strukturama i za blisku borbu.
H&K HK416N 5,56×45mm NATO SAD
Njemačka
Temeljen na M4, HK416 sadrži nekoliko izmjena. SEAL-si najčešće stavljaju prigušivače na ovu jurišnu pušku.
FN SCAR-H 7,62×51mm NATO Belgija
SAD
Najpopularniji kod vojnih rendžera i SEAL-sa zbog većeg kalibra i paljbe s veće udaljenosti.
Ime Slika Kalibar Porijeklo Bilješke
FN MK20 SSR 7,62×51mm NATO Belgija
SAD
Snajperska varijanta SCAR-H-a s dužom cijevi i podesivim kundakom.
DPMS TAC20 7,62×51mm NATO SAD Snajperska varijanta M4 ili M16.
Barrett M107 .50 BMG (12,7×99mm NATO) SAD Velikokalibarska poluautomatska snajperska puška dizajnirana za mete na dalekom dometu, s ovom puškom može se zaustaviti bilo kakvo neoklopljeno vozilo.
Ime Slika Kalibar Porijeklo Bilješke
M249 SAW 5,56×45mm NATO SAD Zrakom hlađena laka strojnica M249 može imati pojas pun metaka ili STANAG okvire najčešće nađenih kod pušaka M4 ili M16.
M240 7,62×51mm NATO SAD Američko ime za strojnicu FN MAG, trenutno ju proizvodi FN Herstal.
M60E4/Mk 43 7,62×51mm NATO SAD Strojnica opće namjene, M240 ju je većinom zamijenila.
Mk 48 Mod 0/1 7,62×51mm NATO SAD Laka strojnica, inačica M249 samo u većem 7,62mm kalibru.
Browning M2HB .50 BMG (12,7×99mm NATO) SAD Teška strojnica, koristi se za uništavanje vozila i većih grupa protivnika.
 • Protutenkovska/raketna oružja
Ime Slika Kalibar Porijeklo Bilješke
M72A2 LAW 66mm SAD
Norveška
Turska
Kompaktan prijenosni raketni bacač.
M136 AT-4 CS 84mm Švedska Namijenjen da pješaštvo eliminira oklopna vozila ili fortifikacije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Wentz, Gene; B. Abell Jurus, Men in Green Faces., St. Martin's Paperbacks, , 1993., ISBN 978-0-312-95052-1.
 2. SEALs Surface to Blow Holes in Navy Nerd Image Anthony Perry (27. srpnja 1990.), The Los Angeles Times. Preuzeto 28. travnja 2010..
 3. "Coast Guard Graduates First Two SEALs « Coast Guard Compass".Arhivirana inačica izvorne stranice od 19. kolovoza 2010. (Wayback Machine) Coastguard.dodlive.mil. Preuzeto 1. listopada 2011.
 4. The CIA's Secret ArmyArhivirana inačica izvorne stranice od 6. studenoga 2008. (Wayback Machine) Douglas Waller (3. veljače 2003.), TIME (Time, Inc.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]