Ne okreći se

Izvor: Wikipedija
Ne okreći se
Naslov izvornika
Don't Look Now
RedateljNicolas Roeg
ProducentPeter Katz
ScenaristDaphne du Maurier (priča)
Allan Scott
Chris Bryant (scenarij)
Glavne ulogeJulie Christie
Donald Sutherland
GlazbaPino Donaggio
SnimateljAnthony B. Richmond
Nicolas Roeg
MontažaGraeme Clifford
DistributerParamount Pictures (SAD)
British Lion Films (UK)
Godina izdanja1973.
Trajanje110 min.
Država Italija
Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Ne okreći se (eng. Don't Look Now) je englesko-talijanski film redatelja Nicolasa Roega iz 1973. godine, baziran na istoimenoj noveli Daphne du Maurier. Film je kombinacija psihološkog trilera i horrora, s nadnaravnim elementima, nizom čudnih slučajnosti koje povezuju događaje.

Nedugo nakon što im se utopila kći, John i Laura Baxter borave u Veneciji gdje on radi na restauriranju stare crkve. Za to vrijeme ona se počinje družiti s parom neobičnih sestara od kojih je jedna slijepa i navodno ima sposobnost komuniciranja s mrtvima te uvjerava Lauru da vidi njihovu pokojnu kćer. Racionalni John im ne vjeruje i uskoro postaje vrlo zabrinut oko utjecaja koji one vrše na njegovu ženu. Također i sam počinje imati čudne doživljaje, uključujući i povremeno viđenje misteriozne pojave u crvenoj kabanici koja ga izdaleka podsjeća na kćer. Istovremeno, u gradu opustjelom izvan turističke sezone hara ubojica za kojim policija neuspješno traga.

Osim po šokantnoj završnoj sceni, film je postao poznat i po sceni seksa između Julie Christie i Sutherlanda, koja je bila neuobičajeno eksplicitna za ono doba. Postojale su i glasine da nije bila odglumljena, ali režiser i glumci su ih pobijali. Zapravo, glumački par se tek upoznao na izradi filma, a Roeg je još inzistirao da to bude prva scena na snimanju kako bi je se što prije riješili. Smislio ju je u posljednjem trenu, smatrajući da inače ima previše scena u kojima se bračni par svađa.

U istraživanju Britanskog filmskog instituta 1999. zauzeo je osmo mjesto na listi od 100 najboljih britanskih filmova. Posebno je hvaljena tjeskobna atmosfera i snimateljski rad za koji mu je dodijeljena nagrada BAFTA. Američka prerada je u planu za 2007. godinu.

Nedovršeni članak Ne okreći se koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.