Prijeđi na sadržaj

Nenad Bakić

Izvor: Wikipedija

Nenad Bakić (Sisak, 12. prosinca 1966.), hrvatski matematičar, poduzetnik i ulagač.

Rođen je u Sisku 12. prosinca 1966. Diplomirao je matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, na kojemu je i radio kao asistent, prije nego je postao poduzetnik.

Poduzetnička karijera[uredi | uredi kôd]

Osnovao je svoju prvu tvrtku "Tau", za analizu financijskih tržišta 1996. godine. U razdoblju od 1997. do 2001. godine bio je na raznim dužnostima u ulagačkome bankarstvu i upravljanju financijskom imovinom. Radio je kao šef analize za tržište kapitala u Zagrebačkoj banki. Njegov projekt bio je A-Z fond. Postao je prvi certificirani financijski analitičar (CFA) u Hrvatskoj.

Nakon karijere u financijama osnovao je više tvrtki iz područja novih medija i ljudskih resursa.[1] S Davorinom Ruševljanom pokrenuo je mrežni portal "Moj posao" 2000. godine, koji je postao vodeća hrvatska tvrtka za spajanje poslodavaca i nezaposlenih. Uz „Moj posao” pokrenuo je i internetske portale "KupiProdaj", "4kotača" i "CentarNekretnina". Također je osnovao tvrtke "Selectio" i "Electus", koje se bave potragom za kadrovima u masovnom segmentu i privremenim zapošljavanjem. Portal "Moj posao" prodao je britanskoj medijskoj grupaciji „Daily Mail and General Trust Group” (DMGT) 2007. godine.[2]

Varteks[uredi | uredi kôd]

Godine 2014. postao je vlasnik više od 15 % dionica Varteksa, zatim je 2018. dokapitalizirao tvrtku s oko 20 milijuna kuna, a godinu kasnije postao je predsjednik Uprave Varteksa. Bio je najveći pojedinačni dioničar Varteksa u kojem je držao 46,69 % dionica,[3] koje je gotovo potpuno prodao 2023. godine.

Obrazovni programi[uredi | uredi kôd]

Sa suprugom Rujanom osnovao je Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), za omogućavanje pristupa suvremenim tehnologijama koje se danas koriste u obrazovanju. Njegovim angažmanom više od 50 000 djece u Hrvatskoj dobilo je priliku susresti se sa suvremenim tehnologijama preko računala BBC:microbit. O tome je snimljen dokumentarni film, koji je napravljen u sklopu serijala "Mistika uspjeha" na HRT-u 2018. godine. [4] Riječ je o najvećem izvankurikulskom STEM-programu u Europskoj uniji s aktivnostima iz robotike, automatike, programiranja i tehnologije za djecu, ponajviše osnovnoškolskog uzrasta,[5] zbog čega je dobio nagradu Hrvatske gospodarske komore "Zlatna kuna" kao priznanje za promicanje gospodarstva 2018., a Financial Times uvrstio ga je u Top 100 digitalnih prvaka Europe.[6]

Pandemija COVID-19[uredi | uredi kôd]

Uz biokemičara Gordana Lauca, bio je jedan od javnih protivnika pojedinih javnozdravstvenih mjera za pošasti COVID-a 19. Protivio se cijepljenju djece i zdravih protiv COVID-a 19.[7]

Tvrdi da je razvio epidemiološke modele koje je navodno koristio i Stožer civilne zaštite,[7] no sami modeli nisu dostupni javnosti.[8]

Reakcije[uredi | uredi kôd]

U siječnju 2023. godine Hrvatska liječnička komora podnijela je kaznenu prijavu protiv njega radi „kontinuiranog iznošenja netočnih tvrdnji”.[9] Isti mjesec Hrvatska udruga bolničkih liječnika proziva Nenada Bakića i Gordana Lauca da su naštetili zdravlju hrvatskih građana „manipulativnim tumačenjima i nestručnim izjavama”.[10]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Nenad Bakić ey.com Preuzeto 4. listopada 2023.
  2. 'Sve sam stvorio bez kune kredita' nacional.hr Preuzeto 4. listopada 2023.
  3. Nenad Bakić prodao potraživanja prema Varteksu zbog opstrukcija banaka. Riječ je o više od 42 milijuna kuna nacional.hr Preuzeto 4. listopada 2023.
  4. Nenad Bakić u dokumentarcu otkrio detalje iz svog života, do prije dvije godine nije znao hoće li ostati u Hrvatskoj index.hr Preuzeto 4. listopada 2023.
  5. Nenad Bakićhgk.hr Preuzeto 4. listopada 2023.
  6. Bakić: Teško je biti poduzetnik u Hrvatskoj ako nisi dio ortačke mreže index.hr Preuzeto 4. listopada 2023.
  7. a b Lauc i Bakić prijavljeni zbog širenja mržnje prema liječnicima, evo kako se prozvani dvojac brani novilist.hr Preuzeto 4. listopada 2023.
  8. Pandemijski realizam?. GitHub. Pristupljeno 13. siječnja 2024.
  9. HLK podnijela kaznenu prijavu protiv Lauca i Bakića zbog poticanja na mržnju. Hrvatska liječnička komora. Pristupljeno 13. siječnja 2024.
  10. Bakić i Lauc pokrenuli hajku mržnje na liječnike i znanstvenike. Hrvatska udruga bolničkih liječnika. Pristupljeno 13. siječnja 2024.