Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

Izvor: Wikipedija
Sveučilište u Zagrebu
Prirodoslovno-matematički fakultet
grb fakulteta grb Sveučilišta

lat. Facultas Scientiarum Naturalium et Mathematicarum
Osnovan 8. lipnja 1946.
Dekan prof. dr. sc. Mirko Planinić
Zaposlenika 468*
Studenata 6,000*
Studijski programi
Preddiplomski biologija

fizika
geofizika
geografija
geologija
kemija
matematika
molekularna biologija
znanosti o okolišu

Službena web-stranica
*podatci iz akademske godine 2014./2015.

Prirodoslovno-matematički fakultet jedan od fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu.

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu izdvojen je iz tadašnjeg Filozofskog fakulteta 1946. godine, iako je nastava počela već 21. travnja 1876. na dan kad je Đuro Pilar održao prvo predavanje iz mineralogije i geologije, što se danas obilježava danom fakulteta. Na fakultetu djeluje 7 odsjeka, seizmološka služba, mareografske i meteorološke postaje i Botanički vrt. Fakultet ima 288 redovitih profesora, suradnika i asistenata profesora, 180 znanstvenih novaka i oko 6000 studenata. Fakultet izvodi preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studijske programe te provodi istraživanja u području prirodnih znanosti i matematike. Prirodoslovno-matematički fakultet sudjeluje u izvrsnoj suradnji s brojnim sveučilištima i institutima u inozemstvu. Profesori fakulteta su pozvani kao gostujući predavači na europskim i američkim sveučilištima, te mlade djelatnike, kao i studente poslijediplomskog studija, redovito upućuju na međunarodna sveučilišta i institute za daljnja istraživanja.

Odsjeci[uredi | uredi kôd]

Popis odsjeka:

Među biološkim zavodima postoji Zoologijski zavod i Zavod za botaniku s botaničkim vrtom.

Odsjek za geofiziku[uredi | uredi kôd]

Geofizički odsjek obuhvaća tri glavna područja studija: meteorologiju, oceanografiju i seizmologiju.

U sklopu ovog odsjeka djeluje i Hrvatska seizmološka služba, znanstvena organizacija koja prati potresne aktivnosti u Hrvatskoj.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Seizmološka služba. Geofizički odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu. Pristupljeno 29. prosinca 2020.
Nedovršeni članak Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu koji govori o odgoju i obrazovanju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.