Nerites

Izvor: Wikipedija
Nerites je pretvoren u morskog puža.

U grčkoj mitologiji, Nerites (grčki Νηριτης, Nêritês) bio je morsko božanstvo; sin morskog boga Nereja[1] i njegove supruge Doride (Doris) te brat 50 Nerejida (morske nimfe).[2] Nerites je pretvoren u morskog puža.

Mitovi[uredi | uredi kôd]

Jedan mit kaže da je Nerites bio iznimno lijep te da ga je Afrodita, božica povezana sa seksualnošću i ljepotom, voljela, boraveći s njim na dnu mora. Zeus je pozvao Afroditu na Olimp te je ona htjela drugim bogovima predstaviti Neritesa, koji je to odbio, izabravši da nastavi biti s roditeljima i sestrama u moru. Afrodita mu je ipak dala krila, nadajući se da će poći s njome, no on je to zanemario, pa se ona naljutila, pretvorivši ga u puža. Krila su na kraju završila na bogu Erosu (Ljubav), koji je postao Afroditin pratitelj.[3]

Prema drugom mitu, Nerites je bio ljubavnik vladara mora Posejdona, koji je veoma volio Neritesa. Kad god bi se Posejdon vozio u svojoj kočiji, ribe, dupini i Tritoni bili bi ga slavili, ali je mladi Nerites njemu bio najbliže. Ipak, Helije (Sunce) pretvorio je Neritesa u puža.

Izvori i bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Wine East (2002). L&H Photojournalism. str. 38.
  2. Aaron J. Atsma. DORIS.
  3. Drugi mitovi spominju da je Eros zapravo bio Afroditin sin, a otac mu je bio njen ljubavnik, bog rata Ares.