Nicolas Sarkozy

Izvor: Wikipedija
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

23. Predsjednik Francuske
6. Predsjednik Pete Republike
trajanje službe
16. svibnja 2007. – 15. svibnja 2012.
Predsjednik Jacques Chirac
Prethodnik Jacques Chirac
Nasljednik François Hollande
Ministar unutarnjih poslova
trajanje službe
29. kolovoza 2000. – 7. svibnja 2002.
31. svibnja 2005. - 26. ožujka 2007.
Prethodnik  Daniel Vaillant
Dominique de Villepin
Nasljednik Dominique de Villepin
François Baroin
Rođenje 28. siječnja 1955., Pariz, Francuska
Politička stranka UMP

Nicolas Sarkozy (rođen kao Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa, Pariz, 28. siječnja 1955.), francuski političar i bivši predsjednik Francuske.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen u Parizu kao sin mađarskog imigranta Pála Sárközyja i Andrée Mallah, francuske Židovke. Otac mu je bio pripadnik nižeg mađarskog protestantskog plemstva. Pál Sárközy je do emigracije u Francusku pored mjesta Szolnok u Mađarskoj posjedovao veći zemljišni posjed i manji dvorac. S nadiranjem Crvene armije 1944. godine Pál Sárközy izbjegao je preko Njemačke u Francusku gdje je regrutiran u Legiju stranaca u kojoj je proveo razdoblje do 1948. kada se seli u Pariz gdje upoznaje Nicolasovu majku Andrée Mallah s kojom je dobio troje djece, Nicolasa, Guillaumea i Francois.

Tijekom djetinjstva otac Pál Sárközy napušta obitelj i ostavlja ju bez financijske pomoći pa je Nicolas bio prisiljen brinuti se sam o sebi. Nakon školovanja i studija prava osniva reklamnu agenciju koja mu je donijela bogatstvo.

Sarkozy se prvi put oženio 23. rujna 1982. s Marie-Dominique Culioli, drugi put u listopadu 1996. s Céciliom Ciganer-Albeniz, te treći put 2. veljače 2008. s Carlom Bruni.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Politička karijera Nicolasa Sarkozyja počela je u njegovoj 22. godini kada se uključio u neodegolističku stranku i kada je postao vijećnik u bogatom pariškom predgrađu Neuilly-sur-Seine u kojem je kasnije postao i načelnik. U nacionalnim okvirima postao je poznat nakon talačke krize u navedenom predgrađu 1993. godine pri čemu je on odigrao značajnu pregovaračku ulogu prije nego što je policija likvidirala otmičara.

Nakon toga događaja politička karijera Nicolasa Sarkozyja kreće u uzlaznom smjeru. Postaje ministar za proračun u vladi Édouarda Balladura u razdoblju 1993. do 1995. 1999. godine na kratko postaje i predsjednik neodegolističke partije, a 2002. godine nakon što je Jacques Chirac postao predsjednik Francuske ulazi u vladu kao ministar unutarnjih poslova, nakratko kao ministar financija da bi se ponovno vratio na položaj ministra unutarnjih poslova.

Nicolas Sarkozy je karizmatičan političar poznat po svojim oštrim i jasnim istupima protiv kriminala. Kritičari ga optužuju za demagogiju, populizam i desničarenje.

Tijekom 2006. godine izborio je ispred svoje stranke Union pour un mouvement populaire (UMP) kandidaturu za francuskog predsjednika pa je u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih 22. travnja 2007. osvojio najveći broj glasova i ušao u drugi krug koji se održao 6. svibnja 2007. Nicolas Sarkozy pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora protukandidatkinju Segolène Royal te je time postao francuski predsjednik i nasljednik Jacquesa Chiraca.

Dana 1. ožujka 2021. osuđen je na tri godine zatvora zbog korupcije i trgovine utjecajem.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sarkozy okrivljen za korupciju. Hrvatska radiotelevizija. Pristupljeno 1. ožujka 2021.