Emmanuel Macron

Izvor: Wikipedija
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, 2022.

25. Predsjednik Francuske
8. Predsjednik Pete Republike
trenutačno
u službi od
14. svibnja 2017.
Prethodnik François Hollande
Ministar gospodarstva, industrije i digitalnog sektora
trajanje službe
26. kolovoza 2014. – 30. kolovoza 2016.
Prethodnik  Arnaud Montebourg
Nasljednik Michel Sapin
Rođenje 21. prosinca 1977., Amiens, Francuska
Politička stranka En Marche!

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron (Amiens, 21. prosinca 1977.), francuski je političar i ekonomist, te trenutni predsjednik Francuske Republike od 14. svibnja 2017. Prije nego što je postao predsjednik obnašao je dužnost ministra gospodarstva, industrije i digitalnih poslova u razdoblju od 2014. do 2016. godine.

Tijekom svog predsjedništva, Macron je nadgledao nekoliko reformi zakona o radu, oporezivanja i mirovina te je nastavio s tranzicijom na obnovljive izvore energije. Protivljenje njegovim domaćim reformama, posebice predloženom porezu na gorivo, kulminiralo je prosvjedima žutih prsluka 2018. i drugim prosvjedima. Od 2020. vodio je stalni odgovor Francuske na pandemiju COVID-19 i uvođenje cijepljenja. U vanjskoj politici pozivao je na reforme Europske unije i potpisao bilateralne ugovore s Italijom i Njemačkom. Macron je sklopio trgovinske i poslovne sporazume s Kinom u vrijednosti od 45 milijardi dolara tijekom trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država i nadgledao je spor s Australijom i Sjedinjenim Državama oko AUKUS-ovog sigurnosnog pakta. Nastavio je francusko sudjelovanje u sirijskom građanskom ratu i pridružio se međunarodnom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu 2022. godine.

Raniji život[uredi | uredi kôd]

Macron je rođen 21. prosinca 1977. u Amiensu. On je sin liječnice Françoise Macron (rođena Noguès) i Jean-Michela Macrona, profesora neurologije na Sveučilištu u Pikardiji. Par se razveo 2010. godine. Macron ima brata i sestru, Laurenta, rođenog 1979. i Estelle, rođenu 1982.

Ostavština obitelji Macron seže do sela Authie u Pikardiji. Jedan od njegovih pradjedova po ocu, George William Robertson, bio je Englez, a rođen je u Bristolu, Ujedinjenom Kraljevstvu. Njegovi djed i baka po majci, Jean i Germaine Noguès su iz pirenejskog grada Bagnères-de-Bigorre. Često je posjećivao Bagnères-de-Bigorre kako bi posjetio svoju baku Germaine, koju je zvao "Manette". Macron svoje uživanje u čitanju i lijevu političku sklonost povezuje s Germaineom.

Iako je odrastao u nereligioznoj obitelji, Macron je na vlastiti zahtjev kršten kao katolik u dobi od 12 godina, a danas je agnostik. Macron se uglavnom školovao na isusovačkom institutu Lycée la Providence u Amiensu, prije nego što su ga roditelji poslali da završi posljednju godinu srednje škole u elitnom Lycéeju Henri-IV u Parizu. Istodobno je bio nominiran za "Concours général" (najselektivnije srednjoškolsko natjecanje na nacionalnoj razini) iz francuske književnosti i dobio je diplomu za studij klavira na Konzervatoriju u Amiensu. Roditelji su ga poslali u Pariz zbog veze koju je sklopio s Brigitte Auzière, udanom učiteljicom s troje djece u Jésuites de la Providence, koja mu je kasnije postala supruga. U Parizu, Macron dvaput nije uspio ući u École normale supérieure, pa je umjesto toga studirao filozofiju na Sveučilištu Paris-Ouest Nanterre La Défense, stekavši diplomu DEA (magistarsku diplomu, s tezom o Machiavelliju i Hegelu). Oko 1999. Macron je radio kao urednički asistent Paulu Ricoeuru, francuskom protestantskom filozofu koji je tada pisao svoje posljednje veliko djelo, La Mémoire, l'Histoire, l'Oubli. Macron je uglavnom radio na bilješkama i bibliografiji.

Macron nije služio vojni rok, jer je bio na diplomskom studiju. Rođen u prosincu 1977., te je pripadao posljednjoj generaciji kojoj je služba bila obavezna. Macron je stekao zvanje magistra javnih poslova na Sciences Po, smjer "Public Guidance and Economy" prije osposobljavanja za karijeru višeg državnog službenika na selektivnoj École nationale d'administration (ENA) 2004. godine.

Profesionalna karijera[uredi | uredi kôd]

Financijski inspektor[uredi | uredi kôd]

Investicijski bankar[uredi | uredi kôd]

Politička karijera[uredi | uredi kôd]