Nidovirales

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
SARS-CoV-2 pripada redu Nidovirales pod obitelj Coronaviridae.

Nidovirales je red virusa s životinjskim i ljudskim domaćinima. Red uključuje obitelji Coronaviridae[1][2], Arteriviridae[3],Roniviridae i Mesoniviridae.

Nidovirusi su jednolančani RNK virusi s pozitivnim osjećajem. Nazvani su latinskim Nidus, što znači gnijezdo, jer svi virusi ovog reda stvaraju 3 'ko-terminalni ugniježđen skup subgenomskih mRNK tijekom infekcije.

Virologija[uredi VE | uredi]

Red Nidovirales sastoji se od virusa koji imaju jednolančane RNK genoma s pozitivnim osjećajem. Virusi pripadaju grupi IV baltimorskog klasifikacijskog sustava. Kao genomi pozitivnog smisla, virusi mogu koristiti neke proteinske stanice domaćina tijekom replikacije i ekspresije gena koji se događaju u citoplazmi stanice domaćina.

Genom[uredi VE | uredi]

Ovaj redoslijed virusa može se razlikovati od ostalih RNK virusa po konstalaciji sedam sačuvanih domena - 5'-TM2-3CLpro-TM3-RdRp-Zm-HEL1-NendoU-3'- pri čemu su prva tri kodirana u ORF1a, a preostali četiri u ORF1b. TM2 i TM3 i transmembranske domene; RdRp je RNA polimeraza; Zm je domena vezanja Zn-klastera pripojena helikazom (HEL1); 3CLpro je 3C slična proteaza; a NendoU je endridukleaza specifična za uridilat. 3CLpro ima katalitičku dijagnozu His-Cys, a koristi se i kao glavna proteinaza koronavirusa SARS-a.

Taksonomija[uredi VE | uredi]

Poredak Nidovirales može se podijeliti u dva sloja, ovisno o veličini genoma: oni s velikim genima (26,3–31,7 kilobaza) koji uključuju Coronaviridae i Roniviridae (veliki nidovirusi) i oni s malim genomima (mali nidovirusi) -a klada koja uključuje udaljeno srodne Arteriviridae (12,7–15,7 kb). Veliki nidovirusi kodiraju i 2'-O-metiltransferazu i 3'-5 'eksoribonukleazu (ExoN) - potonji su vrlo neuobičajeni za RNK virus. Oni također kodiraju superamiljenu 1 helikazu, specifičnu za uridilat endonukleazu (enzim jedinstven za nidoviruse) i nekoliko proteaza.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. (2008) “Coronavirus Replication and Interaction with Host”, Animal Viruses: Molecular Biology, Caister Academic Press ISBN 978-1-904455-22-6
  2. (2007) Volker Thiel Coronaviruses: Molecular and Cellular Biology, Caister Academic Press ISBN 978-1-904455-16-5
  3. (2008) “Arteriviruses”, Thomas C. Mettenleiter and Francisco Sobrino Animal Viruses: Molecular Biology, Caister Academic Press ISBN 978-1-904455-22-6