Niko Bellic

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Niko Belić
Puno ime Niko Belić
Mjesto stanovanja Liberty City
Država rođenja Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavija
Godina rođenja 1978.[1]
Rođaci Rođakinja: Mallorie Bardas
Rođak: Roman Belić
Majka: Milica Belić
Serija igre Grand Theft Auto
Prva igra Grand Theft Auto IV
Igre Grand Theft Auto IV
The Ballad of Gay Tony
The Lost and Damned
Glumac Michael Hollick

Niko Belić (srp. Нико Белић), (u originalu napisano kao Niko Bellic) je glavni lik Rockstarove igre Grand Theft Auto IV.

Niko je odrastao u ratom razorenoj Bosni, ali je rođen u Srbiji, u 1978. godini za vrijeme SFRJ. Njegov otac je bio siledžija i pijanac koji nikad nije verovao da će njegov sin uspeti u životu. Ipak Nikova majka, Milica, vjerovala je da će Niko postati dobra ličnost. Kao „gnjevni“ adolescent, učestvovao je u ratovima na tlu bivše Jugoslavije[2], gde je video i počinio mnoga zvjerstva, koja su ga duboko pogodila i učinila da Niko život posmatra cinično, a također i da ima snažne osjećaje kajanja i depresije. Mnogi Nikovi prijatelji su poginuli. Niko je tako postao „žilav“.

Nakon završetka rata, njegov rođak Roman Belić emigrirao je u SAD u grad Liberty City, koji bazira na New York. Odatle je stalno Niku pričao kako se obogatio i postao slavan. Tako je Niko doputovao u Liberti siti. Po svom dolasku u Ameriku, on opisuje svoju mračnu prošlost rečenicom: „Život je komplikovan, ubijao sam ljude... krijumčario sam ljude... prodavao ljude. Možda će ovdje stvari ipak biti drugačije.“ Drugi razlog Nikovog dolaska u Liberty City jeste potraga za Darkom Brevićem, čovjekom koji je za vrijeme rata u Srbiji izdao jedinicu u kojoj se Niko borio. Ali situacija nije bila onakva kako mu je to prikazao njegov rođak. Roman je zapao u kockarske dugove i u velike opasnosti. Imao je nezavršenih poslova sa nekim mafijašima. Niko je morao da se upusti u kriminalni život da bi spasio svoga rođaka. Zbog svog ratnog iskustva, znao je koristiti oružje.

Tokom igre, Nikovo prezime "Bellic" je pogrešno napisano, a izgovarano Bellick. Pošto su prezimena drugih Srba (Darko Brević i Florijan Kravić) izgovarana pravilno, postoji mogućnost da je ime "Bellic" jednostavno engleska „verzija“ prezimena Belić.

Odlazak u SAD[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Grand Theft Auto IV
2008. godina. Niko Bellic, imigrant iz Srbije, dolazi u Libery City na poluteretnom brodu Platypus, koji je kroz cijelu igru i storyline-packove prikazan kao glavna fronta krijumčarenja heroina i dijamanata u Liberty City(u uvodu je vidljivo kako šef kuhinje, ujedno i diler dijamanata, u hranu sakriva ukradeni dijamant). Na brodu se sprijateljio s Egipćaninom Hossanom, kojem otkriva svoju priču: bio je "mlad, glup, kao i svi ljudi koji idu u ratove, ubijao je ljude, švercao je ljude, ali nada se da će se sada sve promijeniti". Niko je odrastao na selu u lošim uvjetima. Kao mlad, uključio se u Jugoslavenske ratove (najvjerojatnije rat u BiH), gdje je, zajedno sa svojim prijateljima, bio izdan; svi su poginuli, osim njega i dvoje ljudi, od kojih je jedan čovjek koji ih je sve izdao. Nakon rata, Niko je obavljao kriminalne poslove u Europi za Raya Bulgarina, vrlo opasnog šefa ruske mafije, zbog čega je često završavao u zatvoru. Jednom prilikom, kad je prevozio seksualno roblje brodom u Italiju, brod je potonuo zajedno s albanskim robovima, a Niko se jedva spasio plivajući; Bulgarin ga je optužio za krađu i otada ga želi mrtvog. Konačno, Niko je odlučio otići tražiti bolji život u Ameriku, privučen pričama svog rođaka, Romana Belića, o bogatstvu i životu u velikoj kući s mnogo žena; to će se uskoro pokazati krivim.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Godina rođenja Niko Belića
  2. "Američki san", Stern online, objavljeno 29. travnja 2008

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]