Grand Theft Auto (serijal)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Grand Theft Auto
GTA logo.svg
Logo Grand Theft Auto serijala
Proizvođač(i) Rockstar Games
Rockstar North
Rockstar Leeds
Rockstar Toronto
Izdavač(i) Rockstar Games
Distributer(i) Flag of Croatia.svg Algoritam
Dizajner(i) David Jones
Dan Houser
Sam Houser
Nadnevak izlaska 1998. (GTA)
1999. (GTA 2)
2001. (GTA III)
2008. (GTA IV)
2013. (GTA V)
Žanr(ovi) akcijska igra
Način(i) igre Jedan ili više igrača

Grand Theft Auto (GTA) je akcijski serijal videoigara koji je osmislio David Jones, kasnije igre su dizajnirali Dan Houser i Sam Houser, te Zachary Clarke. Proizvođač igre je Rockstar North, prije zvani DMA Design, dok je izdavač Rockstar Games.

Igra sadrži mješavinu akcijskih, avanturističkih i automobilističkih igara, te elemente tzv. "RPG" i kradomičnih videoigara. Igra je postala kontroverzna zbog svojih odraslih i nasilnih sadržaja. Serijal se temelji na različitim likovima i protagonistima koji pokušavaju povećati kriminal u svijetu, dok se njihoviu motivi mijenjaju kroz igre. Antagonisti u igri su najčešće oni likovi koji su izdali glavnog lika ili njegovu skupinu/bandu, te oni likovi koji su imali najveći utjeca u sprječavanju protagonista.

Serijal je započeo 1997. godine i do danas je proizvedeno deset igara (sa četiri originalne), te dvije ekspanzije za prvi GTA i dvije ekspanzije za igru iz 2009., Grand Theft Auto IV. Mnoge filmske zvijezde, kao što su poput Michael Madsen, Burt Reynolds, Dennis Hopper, Gary Busey, Samuel L. Jackson, Chris Penn, James Woods, Joe Pantoliano, Frank Vincent, Robert Loggia, Kyle MacLachlan, Peter Fonda i Ray Liotta, glumili su glasove likova u serijalu. Ime serijala, kao i sve igre u njemu, grand theft auto, znači velika krađa vozila.

Sve igre[uredi VE | uredi]

Grand Theft Auto serije se mogu podijeliti u ere, bazirano na numeriranju nakon izlaska prepoznatljivog naziva Grand Theft Auto, tj. nakon izlaska orginalne igre Grand Theft Auto. U neku ruku, serije ove igre se mogu podijeliti i po grafičkom mehanizmu (graphic engine) koji koriste. Četiri su originalne GTA videoigre izašle, no uz njih izlaze i slične verzije. Zasad je najuspješnija igra GTA III s verzijama Vice City, San Andreas, Advance i Liberty City.[1]

Grand Theft Auto[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Grand Theft Auto

Prva orginalna igra, Grand Theft Auto, pojavila se na PC-u te PlayStation konzoli 1997./98. godine, kao i na Game Boy Color konzoli[2]. Naknadno, kasnije su ponuđene i dvije ekspanzije:

 • Grand Theft Auto: London 1969 (1999.), ekspanzija orginalne igre, smiještena u Londonu 1969. godine. Dostupno na PlayStation i PC verziji.
 • Grand Theft Auto: London 1961 (1999.), još jedna ekspanzija od Grand Theft Auto: London 1969. Misije su smiještene u Londonu 1961. godine. Ova igra se može besplatno skinuti na službenim stranicama.

Grand Theft Auto 2[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Grand Theft Auto 2

Grand Theft Auto 2 igra je izašla 1999. godine, za PC te PlayStation i Dreamcast konzole. Igra je smiještena u budućnosti[3], a odlike igre su poboljšana grafika i malo drugačiji način igre baziran na igračevoj težnji prema različitim kriminalnim organizacijama. Igra je proizvedena i za Game Boy Color ali s ograničenim mogućnostima u samoj igri.

Grand Theft Auto III[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Grand Theft Auto III

Grand Theft Auto III igra je smještena u gradu Liberty City, a inspiracija dolazi od američkog grada New York-a, iako i sadrži nekoliko elemenata drugig američkih gradova.[4] Igra je izašla 2001. godine a donijela je mnogo novosti,[5][1] kao što su pogled iz trećeg lica (umjesto tradicionalnog ptičjeg pogleda, ali još uvijek postoji mogućnost namiještanja kamere na takvu poziciju), grafika je poboljšana novim 3D engine-om. Struktura igranja se isto promijenila, za razliku od tradicionalnog načina gdje se sukobljavate s glavnim likom na kraju razine te ulazite u drugi; u GTA III tendira se više realnijem pristupu nekoj misiji. Iako je multiplayer opcija bila izbačena (kasnije nadodani tzv. party modovi) GTA III igra se iskazala u poboljšanom tijeku priče te glasovna posodbi pri realizacija govora likova (prije je postojao govor samo u kratkim animiranim scenama između razina igre). Ova igra crpi inspiraciju iz poznatih filmova kao što su Scarface, Goodfellas, i TV serije Sopranos. Grand Theft Auto se prodavao veoma dobro te je ostvario zapažen uspjeh i postao prva najprodavanija igra cijelog serijala Grand Theft Auto. No, igra je bila podložna i velikim kritikama javnosti zbog nasilja i eksplicitnih scena.

Sljedeći iskušani uspjeh Grand Theft Auto III izlaze i druge popularne igre GTA III serije:

 • Grand Theft Auto: Vice City (2002.), igra je smiještena u gradu Vice City 1986. godine. Inspiracije ovog nastavka GTA III serije proizlazi iz filmova Scarface, Carlito's Way te popularne TV serije Miami Vice. No priča ove igre se temelji na događajima iz filma Scarface, što se može uvidjeti iz oponašanja popularne scene iz tog filma (konačan obračun u vili glavnog lika u filmu).
 • Grand Theft Auto: San Andreas (2004.), igra je smiještena u državi San Anderas 1992. godine. Inspiracija igri dolazi od filmova Boyz N the Hood, Menance II Society, te od rap kulture zapadne obale. Rap inspiracija ovoj igri dolazi od popularnog glazbenog sastava N.W.A..

Novosti u ovoj igri su mogućnost odijevanja glavnog lika (različita obuća, tetovaže, frizure). Ti elementi igre omogućuju igraču stvaranje lika prema vlastitoj želji. Glavni lik sada može plivati i roniti. Ova igra je isto bila podložna veoma jakim kritikama javnosti zbog izlaska moda koji je omogućavao igraču da kupuje drogu te da radi neke druge teme eksplicitnog sadržaja (Hot Coffee mod). Kao rezultat toga igra je povučena iz prodaje kako bi se s nje skinula oznaka ESRB "M" (Mature) koja označava da je igra dostupna maloljetnoj djeci; sukladno s time igri je dodijeljena oznaka "AO" (Adults only) koja spriječava prodaju igre maloljetnoj djeci, tj. prodaju samo osobama koje su navršile punoljetnost.

 • Grand Theft Auto Advance (2004.), originalno osmišljena da bude Grand Theft Auto III verzija prilagođena za Game Boy Advance handheld konzolu, no na kraju postaje posebna avantura smještena godinu dana prije događaja u igri Grand Theft Auto III.
 • Grand Theft Auto: IV (2008.), prva GTA igra koja je izašla za Playstation 3 i Xbox360. Radnja je smještena u gradu Liberty City. Krajem 2008 izašla je verzija za PC.

Grand Theft Auto IV[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Grand Theft Auto IV

Grand Theft Auto IV je izašla 29. travnja 2008., nakon šestomjesečne odgode.[6] Ujedno je i prva Grand Theft Auto videoigra koja je istodobno izašla za PlayStation 3 i Xbox 360 konzole. U kolovozu 2008., Rockstar je najavio da će izdati GTA IV za PC. Mehanizam (engine) GTA IV je Rockstarov Advanced Game Engine (RAGE) i Euphoria physics engine. Radnja igre se opet odvija u izmišljenom Liberty Cityju koji izgleda poput New York Cityja, puno više nego u prijašnjim verzijama.[7]

 • Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned je prva ekspanzja igre Grand Theft Auto IV, a izdana je 17. veljače 2009. godine. Microsoft ju je službeno najavio kao "strateški savez" Rockstar Gamesa i Xbox Liveom. Ova ekspanzija daje neke nove elemente u igru i usredotočena je na Johnnyja Klebitza, potpesjednika motociklističk bande "The Lost". Druga ekspanzija Grand Theft Auta IV s mogućnošću downloadiranja se zove The Ballad of Gay Tony.[8]

Grand Theft Auto V[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V izašao je 17. rujna 2013. godine, umjesto na proljeće iste godine. Radnja se odvija u izmišljenom gradu Los Santosu, po uzoru na Los Angeles, i Blaine Countyju. Prvi put se pojavljuje mogućnost igranja s tri različita lika, a grafika i kvaliteta slike dosegla je vrhunac u ovome serijalu. Igra je najprije izašla za PlayStation 3 i Xbox 360 konzole, a na jesen izlazi za Playstation 4 i Xbox One, a za PC u travnju 2015.

Mogućnosti[uredi VE | uredi]

Originalni GTA je sastoji od niza nivoa smještenih u jednom od tri grada u igri. U svakom nivou igraču je zadan broj bodova koje treba postići, a da to postigne, dostupno mu je pet života. Bodovi su ustvari novac, koji može biti potrošen na razne stvari, kao što je farbanje auta. Međutim, svaki dolar potrošen se oduzima od bodova, pa to igrača udaljuje od konačnog cilja. Igrač je slobodan, tj. radi sve što želi. Može samo istraživati grad, izazivati smrt i uništenje ili krasti aute i prodavati ih; ali da završi nivo igrač mora završiti određen broj misija. Čak i u misijama igrač ima određenu slobodu, da bira put kojim će se kretati iako je odredište većinom na točno određenom mjestu (ne miče se). Ovolikom količinom slobode ne može se pohvaliti skoro pa ni jedna akcijska igra.

Grand Theft Auto III i kasniji nastavci su bili istaknuti po njihovoj kvaliteti priče, zvučnom glumljenju, te po radio stanicama koje simuliraju reklame, radio razgovore, te popularnu glazbu, tj. predstavljaju Američku kulturu. Sve to veoma je dobro unjeto u urbano okruženje stvarnog života jednog od gradova. Korištenje prijevoznih sredstava u urbanom središtu predstavlja osnovu simulacije radnog grada, a sve je lijepo uokvireno s pješacima koji ignoriraju prometne znakove.

Grand Theft Auto V je prvi put u ovom serijalu donio mogućnost izmjenjivanja između 3 glavna lika, što omogućuje igranje iz različitih perspektiva.

Sažetak[uredi VE | uredi]

Originalni Grand Theft Auto je bio napravljen u DOS-u, a kasnije prenesen na Microsoft Windows operativni sustav, PlayStation i Game Boy Color. Iznenađujuće je to da Game Boy Color verzija igre nije bila skraćena, što je bio velik tehnički napredak gledajući na veličinu gradova, te prenošenje igre s PC-a komadić po komadić. Kao rezultat dolazi da je Grand Theft Auto igra za Game Boy Color mnogo veća nego bilo koje druge igre za tu konzolu koja ima ograničene mogućnosti zbog svoje veličine (tzv. "handheld" - ručna konzola). Ciljajući na mlađe generacije, ova igra je bila veoma cenzurirana s maknutima scenama s psovkama i drugo. PC verzija dolazi u nekoliko različitih verzija za DOS i Windows operativni sustav koji koriste jedan set podataka.

Kontroverzije[uredi VE | uredi]

Igra temeljena na nasilju pokrenula je veliki niz kontroverzija. No smatra se da je igra namjerno napravljena tako, te da je to prva takva igra te vrste koja je bila izdana. Take 2 Games, izdavači igre Grand Theft Auto, unajmili su publicista Maxa Clifforda da stvori niz kontroverzija o igri u javnosti. Kao rezultat toga je bila svađa političara. Bez obzira na veliki utjecaj cenzure na igru, javnost je proradila. Igra je bila iznimno uspješna zbog pokušaja da se makne iz prodaje, no to je samo sve više stvaralo broj onih koji su je željeli imati. To je veoma dobro poznat fenomen još od izlaska igara kao što su Doom i Mortal Kombat.

Lokacije[uredi VE | uredi]

Tri grada u igri su napravljena po stvarnim gradovima: Liberty City je napravljen po uzoru na New York, Vice City po uzoru na Miami i San Andreas koji je napravljen po državama Kaliforniji i Nevadi. U tim gradovima se odvijaju igre GTA 3, GTA: Vice City, GTA 5 i GTA: San Andreas (koji je proširen na cijelu državu - Kaliforniju s tri grada: Los Santos (Los Angeles), San Fierro (San Francisco) i Las Venturas (Las Vegas) i 12 sela. (...)

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. 1,0 1,1 Grand Theft Auto III na Rockstar Games.com
 2. Pravi datum izlaska igre Grand Theft Auto nije u potpunosti siguran. Rockstar Games je na službenoj stranici objavio izdavanje igre u listopadu 1997., a GameSpot i IGN su objavili datume izlaska u veljači i ožujku 1998. godine.
 3. Grand Theft Auto 2 koristi frazu "tri tjedna u budućnosti", te fraze "X tjedana u budućnosti" ili "X minuta u budućnosti", što znači "blisku budućnost"; na službenim stranicama je to oko 2013. godine.
 4. GTA IV: Gradnja novog svijeta. uk.xbox360.ign.com (2008-03-28). pristupljeno 23. travnja 2008.
 5. GTA IV i prethodnici, GamePro.com
 6. McWhertor, Michael (2. kolovoza 2007.). Take-Two Execs Explain GTA IV Delay. kotaku.com. Arhivirano s izvorne stranice na 2012-06-29. pristupljeno 2. kolovoza 2007.
 7. Totilo, Stephen (29. ožujka 2007.). Objavljen GTA IV: Igra se vraća u grad koji ju je proslavio. MTV. pristupljeno 1. travnja 2007.
 8. The Ballad of Gay Tony na RockstarBase.com
 9. Grand Theft Auto: Chinatown Wars (PSP) na EuroGamer.net

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]