Grand Theft Auto (serijal)

Izvor: Wikipedija
Grand Theft Auto
GTA logo.svg
Logo Grand Theft Auto serijala
ProizvođačRockstar North
Rockstar Toronto
Digital Eclipse
Rockstar Leeds
Izdavač(i)Rockstar Games
Distributer(i)Flag of Croatia.svg Algoritam
Dizajner(i)David Jones
Dan Houser
Sam Houser
Nadnevak izlaska1997. (GTA)
1999. (GTA 2)
2001. (GTA III)
2008. (GTA IV)
2013. (GTA V)
Žanr(ovi)akcijska igra
Način(i) igreSingleplayer, Multiplayer
PlatformaXbox
Xbox 360
Xbox One
Xbox Series X i Series S
PlayStation
PlayStation 2
PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation 5
PlayStation Portable
MS-DOS
Microsoft Windows
macOS
Android
iOS
Windows Phone
Fire OS
Dreamcast
Game Boy Color
Game Boy Advance
Nintendo DS
Nintendo Switch
Oculus Quest 2


Grand Theft Auto (GTA) je akcijski serijal videoigara koji je osmislio David Jones, a kasnije igre su dizajnirali Dan Houser i Sam Houser, te Zachary Clarke. Proizvođač igre je Rockstar North, prije zvani DMA Design, dok je izdavač Rockstar Games.

Igra sadrži mješavinu akcijskih, avanturističkih i trkaćih igara, te elemente tzv. "RPG" i kradomičnih videoigara. Igra je postala kontroverzna zbog svojih odraslih i nasilnih sadržaja. Serijal se temelji na različitim likovima i protagonistima koji pokušavaju povećati kriminal u svijetu, dok se njihovi motivi mijenjaju kroz igre. Antagonisti u igri su najčešće oni likovi koji su izdali glavnog lika ili njegovu skupinu/bandu, te oni likovi koji su imali najveći utjecaj u sprječavanju protagonista u njegovim ciljevima.

Prva igra iz GTA serijala je Grand Theft Auto (1997.), a do danas je proizvedeno jedanaest igara (uključujući pet glavnih naslova), te dvije ekspanzije za Grand Theft Auto (Grand Theft Auto: London 1969 i Grand Theft Auto: London 1961) i dvije ekspanzije za Grand Theft Auto IV. Ime serijala, kao i sve igre u njemu, grand theft auto, znači "velika krađa vozila". Michael Madsen, Burt Reynolds, Dennis Hopper, Gary Busey, Samuel L. Jackson, Chris Penn, James Woods, Joe Pantoliano, Frank Vincent, Robert Loggia, Kyle MacLachlan, Peter Fonda i Ray Liotta dali su glasove likovima u serijalu.

Igre[uredi | uredi kôd]

Grand Theft Auto serijal ima pet glavnih naslova i ostale naslove koji spadaju u određene ere serijala. Svaki glavni naslov predstavlja jednu eru serijala, a uz njega u tu eru spadaju i manji naslovi koji su izašli na tržište nedugo nakon glavne igre. Najuspješnija era (po broju prodanih primjeraka) je GTA III era u koju spadaju GTA III, GTA: Vice City, GTA: San Andreas, GTA Advance, GTA: Liberty City Stories i GTA: Vice City Stories.[1]

Grand Theft Auto[uredi | uredi kôd]

Prva glavna igra, Grand Theft Auto, izašla je 1997. za PC te PlayStation kućnu konzolu, kao i za Game Boy Color dlanovnu konzoli[2] Igra je jednom bila besplatna na službenim stranicama. Naknadno su ponuđene i dvije ekspanzije:

 • Grand Theft Auto: London 1969 (1999.), ekspanzija za igru čija je radnja smještena u Londonu 1969. godine. Ekspanzija je dostupna za PlayStation i PC verziju.
 • Grand Theft Auto: London 1961 (1999.), još jedna ekspanzija čija je radnja smještena u Londonu 1961. godine. Ekspanzija je dostupna za PC verziju.

Grand Theft Auto 2[uredi | uredi kôd]

Grand Theft Auto 2 igra je izašla 1999. godine za PC te PlayStation i Dreamcast kućne konzole. Radnja je smještena u budućnosti,[3] a odlike igre su poboljšana grafika i malo drugačiji tok igre temeljen na igračevim odnosima prema različitim kriminalnim organizacijama. Igra je proizvedena i za Game Boy Color, ali igrač ima ograničene mogućnosti.

Grand Theft Auto III[uredi | uredi kôd]

Radnja Grand Theft Auto III je smještena u izmišljenom gradu Liberty City, a inspiracija za mjesto radnje dolazi od američkog grada New York-a, iako i sadrži nekoliko elemenata drugih američkih gradova.[4] Igra je izašla 22. listopada 2001. godine i donijela je mnogo novosti.[1][5] Jedna od većih promjena je ta da se igrač više ne gleda lika iz ptičje perspektive, već mu gleda u leđa (perspektiva trećeg lica). Struktura igranja se isto promijenila. Za razliku od tradicionalnog načina gdje se sukobljavate s glavnim likom na kraju razine te ulazite u drugu, Grand Theft Auto III nastoji realnije pristupu nekoj misiji. Iako je multiplayer opcija bila izbačena, kasnije je dodana kao "Party Mode". Grand Theft Auto III se iskazao u poboljšanom tijeku radnje te pri realizaciji govora likova (u prijašnjim igrama je govor postojao samo u kratkim animiranim scenama između razina igre). Ova igra crpi inspiraciju iz poznatih filmova kao što su Lice s ožiljkom i Dobri Momci, te iz TV serije Obitelj Soprano. Grand Theft Auto III je imao dobre prodajne rezultate te je ostvario veliki uspjeh i postao prva najprodavanija igra cijelog serijala Grand Theft Auto. Unatoč tome, igra je bila podložna velikim kritikama javnosti zbog nasilja i eksplicitnih scena.

Naslovnica GTA: Vice City (2002.)

Sljedeći iskušani uspjeh Grand Theft Auto III izlaze i druge popularne igre Grand Theft Auto III ere:

Grand Theft Auto IV[uredi | uredi kôd]

Reklama za GTA IV (2008.)

Grand Theft Auto IV je izašao 29. travnja 2008. (nakon šestomjesečne odgode) za PlayStation 3 i Xbox 360[6] U kolovozu 2008. Rockstar je najavio da će izdati GTA IV za PC, a to se dogodilo 2. prosinca 2008. Mehanizam igre (engine) je Rockstarov Rockstar Advanced Game Engine (RAGE) i Euphoria physics engine. Radnja igre se opet odvija u izmišljenom gradu Liberty City, no GTA IV cilja na realističniju parodiju New Yorka u odnosu na prijašnje nastavke.[7]

Naslovnica GTA V (2013.)

Grand Theft Auto V[uredi | uredi kôd]

Grand Theft Auto V izašao je 17. rujna 2013. godine. Radnja se odvija u izmišljenom gradu Los Santosu, po uzoru na Los Angeles, i Blaine Countyju. Prvi put se pojavljuje mogućnost igranja s tri različita lika (Michael, Franklin i Trevor), a grafika i kvaliteta slike dosegla je vrhunac u ovome serijalu. Igra je najprije izašla za PlayStation 3 i Xbox 360 konzole, u jesen 2014. izlazi za PlayStation 4 i Xbox One, za PC 14. travnja 2015., a za Playstation 5 i Xbox Series X/S u ožujku 2022. Verzija za next-gen konzole i PC donosi perspektivu iz prvog lica (igrač vidi svijet iz perspektive lika), novu glazbu i poboljšane grafike u odnosu na one u Xbox 360 i PlayStation 3 verziji.

Mogućnosti[uredi | uredi kôd]

Originalni Grand Theft Auto se sastoji od niza nivoa smještenih u jednom od tri grada u igri. U svakom nivou igraču je zadan broj bodova koje treba postići, a da to postigne, dostupno mu je pet života. Bodovi su ustvari novac koji može biti potrošen na razne stvari poput farbanja auta. Međutim, svaki potrošeni dolar se oduzima od bodova, pa to igrača udaljuje od konačnog cilja. Igrač je slobodan raditi sve što želi u svijetu igre. Može istraživati grad, izazivati smrt i uništenje ili krasti aute i prodavati ih, ali kako bi završio nivo, igrač mora završiti određen broj misija. Čak i u misijama igrač ima određenu slobodu. Igrač može birati put kojim će se kretati iako je odredište većinom na točno određenom mjestu (ne miče se). Ovolikom količinom slobode u to vrijeme se nije mogla pohvaliti skoro ni jedna akcijska igra.

Grand Theft Auto III i kasniji nastavci su bili istaknuti po njihovoj kvaliteti priče, zvučnom glumljenju i radio stanicama koje imaju zabavne reklame, talk showove i popularnu glazbu, tj. predstavljaju Američku kulturu. Sve to veoma je dobro uklopljeno u urbano okruženje stvarnog života jednog od gradova. Korištenje prijevoznih sredstava u urbanom središtu predstavlja osnovu simulacije radnog grada, a sve je lijepo uokvireno s pješacima koji ignoriraju prometne znakove.

Grand Theft Auto V prvi put u ovom serijalu donosi mogućnost izmjenjivanja između 3 glavna lika, što omogućuje igranje iz različitih perspektiva.

Početci[uredi | uredi kôd]

Originalni Grand Theft Auto je bio napravljen u MS-DOS-u, a kasnije prenesen na Microsoft Windows operativni sustav, PlayStation i Game Boy Color. Iznenađujuće je to da Game Boy Color verzija igre nije bila skraćena, što je bio velik tehnički napredak gledajući na veličinu gradova, te prenošenje igre s PC-a komadić po komadić. Kao konačni rezultat Grand Theft Auto za Game Boy Color je mnogo veća igra od bilo koje druge igre za tu dlanovnu konzolu. Ciljajući na mlađe generacije, ova igra je bila veoma cenzurirana s maknutima scenama sa psovkama i drugo. PC verzija dolazi u nekoliko različitih verzija za DOS i Windows operativni sustav koji koriste jedan set podataka.

Kontroverze[uredi | uredi kôd]

Igra temeljena na nasilju pokrenula je veliki niz kontroverzi, no smatra se da je igra namjerno napravljena takvom, te da je to prva takva igra te vrste koja je bila izdana. Take-Two Interactive, vlasnici Rockstar Games, unajmili su publicista Maxa Clifforda da stvori niz kontroverzija o igri u javnosti, a rezultat toga je bila svađa političara. Bez obzira na veliki utjecaj cenzure na igru, javnost je proradila. Igra je bila iznimno uspješna zbog pokušaja da se makne iz prodaje, no to je samo sve više stvaralo broj onih koji su je željeli imati. To je veoma poznat fenomen još od izlaska igara kao što su Doom i Mortal Kombat.

Lokacije[uredi | uredi kôd]

Tri grada u igri su napravljena po stvarnim gradovima: Liberty City (GTA III, GTA: Liberty City Stories i GTA IV) je napravljen po uzoru na New York, Vice City (GTA: Vice City i GTA: Vice City Stories) po uzoru na Miami i San Andreas (GTA: San Andreas) koji je napravljen po državama Kaliforniji i Nevadi. Radnja GTA V se odvija u izmišljenom gradu Los Santos koji je napravljen po uzoru na Los Angeles i okolnom području (Blaine County).

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. a b Grand Theft Auto III na Rockstar Games.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. veljače 2009. Pristupljeno 21. srpnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 2. Pravi datum izlaska igre Grand Theft Auto nije u potpunosti siguran. Rockstar Games je na službenoj straniciInačica izvorne stranice arhivirana 28. veljače 2009. objavio izdavanje igre u listopadu 1997., a GameSpot i IGNInačica izvorne stranice arhivirana 14. veljače 2012. su objavili datume izlaska u veljači i ožujku 1998. godine.
 3. Grand Theft Auto 2 koristi frazu "tri tjedna u budućnosti", te fraze "X tjedana u budućnosti" ili "X minuta u budućnosti", što znači "blisku budućnost"; na službenim stranicama je to oko 2013. godine.
 4. GTA IV: Gradnja novog svijeta. uk.xbox360.ign.com. 28. ožujka 2008. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. veljače 2009. Pristupljeno 23. travnja 2008.
 5. GTA IV i prethodniciInačica izvorne stranice arhivirana 23. rujna 2009., GamePro.com
 6. McWhertor, Michael. 2. kolovoza 2007. Take-Two Execs Explain GTA IV Delay. kotaku.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. lipnja 2012. Pristupljeno 2. kolovoza 2007.
 7. Totilo, Stephen. 29. ožujka 2007. Objavljen GTA IV: Igra se vraća u grad koji ju je proslavio. MTV. Pristupljeno 1. travnja 2007.
 8. The Ballad of Gay Tony na RockstarBase.com
 9. Grand Theft Auto: Chinatown Wars (PSP) na EuroGamer.net

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]