Nina Ditmajer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nina Ditmajer (2018.)

Nina Ditmajer (Maribor, 26. ožujka 1988.[1]) slovenska istraživačica, književna povjeničarka.[2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Djetinstvo je provela u Slovenskoj Bistrici gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mariboru završila je studij slovenskog jezika i književnosti.s diplomskim radom Botanično izrazje pri Janezu Koprivniku (Botanički izrazi Janeza Koprivnika). Studij na Bogoslovskom Fakultetu Sveučilišta u Ljubljani završila je diplomskim radom Jezikovno-prevajalske značilnosti Javornikovih starozaveznih prevodov (1848–1854) (Jezično-prevoditeljske karakterističnosti Javornikova prijevoda iz Starog zavjeta 1848–1854).

Od 2016. godine je nastavila svoje studije na doktoratu Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Tema doktorskog rada bila je pjesništvo u slovenskoj Štajerskoj u drugoj polovici 18. i prvoj polovici 19. stoljeća.

Godine 2019. doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Mariboru doktorskim radom Sprejemanje vzhodnoštajerske knjižnojezikovne norme v rokopisnih pridigah Jožefa Muršca (Prihvaćenje istočno-štajerskog književnog jezika u rukopisnim propovjedima Jožefa Muršeca).

Djela[uredi | uredi kôd]

Povijest slovenskog književnog jezika i istočno-štajerske slovenske književne inačice, slovensko propovjedništvo, povijest prijevoda Svetog pisma na slovenski, crkveno i svjetovno pjesništvo u slovenskoj Štajerskoj u drugoj polovici 18. i prvoj polovici 19. stoljeća te dijelom i povijest prekomurskog jezika.

U studijskim godinama je bila urednica nekojih literarnih revija u Mariboru i Ljubljani, nek Liter jezika (2010.2013.) ili Colloquia (2014.2016.). Danas je urednica revije Tretji dan.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]