Nipmuc

Izvor: Wikipedija
Zastava Nipmuca

Nipmuc (Nipmuck, Nipmuk, Neepemut, Neepmuck, Neepnet, Neipnett, Nepmet, Nep Mock, Nepnet, Nibenet, Nipmoog, Nipmug, Nipmunk, Nipnet, Nipnett, Nopnat), ime za grupu nezavisnih bandi američkih Indijanaca porodice Algonquian, često u savezu s drugim plemenskim savezima, nastanjeni u domorodačko doba na središnjem platou Massachusettsa, napose u južnom dijelu okruga Worcester, te se prostiru dalje u sjeverni Rhode Island i Connecticut. U Connecticutu su Nipmuci imali 9 raznih skupina, 19 u Massachusettsu i jednu u Rhode Islandu. Rana populacija prema Sultzmanu iznosila je između 3,000 i 10,000, s oko 40 sela. U suvremeno vrijeme preostalo ih je oko 1,400, i to 1,150 u Massachusettsu i 250 u Connecticutu, organiziranih u dva plemena Chaubunagungamaug kod jezera Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg ili Webster i Hassanamesit ili Hassanamisco na rezervatu Hassanamisco u Graftonu.

Ime[uredi | uredi kôd]

Ime Nipmuc dolazi od indijanskog Nipamaug, 'fresh-water fishing place' ). U ostalim oblicima njihovo ime swe navodilo i kao Nipnet, Neepmuck, Neepnet, Neetmock, Neipnett i Nipmug.

Sela[uredi | uredi kôd]

Sela Nipmuca prema Sultzmanu bila su: Accomemeck (Acoomemeck), Assabet, Attawaugan, Boggistowe, Chabanakonkomun, Cochhituate, Cocatoonemaug, Coweset (vidi Narragansett), Escoheag (Eascoheage, Easterig), Hadley Indians, Manchaug (Monuhchogok) (vidi Pequot), Mashapaug (vidi Massachuset), Massomuck (Wabaquasset, Wappaquasset, Wabiquisset) (vidi Pequot), Medfield, Menemesseg, Metewemesick, Missogkonnog, Monashackotoog (Monoshantuxet) (see Pequot), Musketaquid, Nashua (Nashaway) (vidi Sokoki i Pennacook), Naukeag, Nichewaug, Nipnet, Pascoag (Paskhoage), Pegan (Piegan), Poniken (Ponnakin), Quaddick, Quahmsit, Quinebaug (Quinnebaug, Quinapeake) (vidi Pequot), Quinsigamond, Segreganset, Segunesit, Squawkeag (Squaeg) (vidi Pocomtuc), Tatumasket, Totapoag, Wenimesset, Woruntuck, Wunnashowatuckoog (vidi Pequot) i Wusquowhanaukit.

Sela pokrštenih Indijanaca iz 1674: Chachaubunkkakowok (Chaubunagungamaug), Hassanamesit, Magunkaquog (Makunkokoag, Magunkook), Manchaug (Monuhchogok), Manexit (Maanexit, Mayanexit, Fabyan), Massomuck (Wabaquasset, Wappaquasset, Wabiquisset) (vidi Pequot), Nashoba (Nashobah), Okommakamesit (Ockoogameset), Pakachoog (Packachaug), Quabaug (Quaboag), Quantisset (Quinetusset), Wacuntug (Wacuntuc, Wacumtaug) i Washacum.

Sela pokrštenih Indijanaca iz 1680: Chachaubunkkakowok (Chaubunagungamaug), Hassanamisco, Magunkaquog (Makunkokoag, Magunkook), Manchaug, Manexit (Maanexit, Mayanexit, Fabyan), Massomuck (Wabaquasset, Wabiquisset), Nashobah, Nashaway (Weshacum), Okommakamesit (Ockoogameset), Pakachoog (Packachaug), Quabaug (Quaboag), Quantisset (Quinetusset), Wacuntug (Wacuntuc, Wacumtaug) i Wamesit.

Plemena i bande[uredi | uredi kôd]

Suvremena plemena su:

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nipmuci s bijelcima dolaze u kontakt 1620. nakon što su se iskrcali kod Plymoutha u Massachusettsu, a već 20 godina kasnije (1640) započet će pokrštavanje među njima, u čemu je veoma aktivan John Eliot (1604—1690), koji će 1663. tiskati prvu bibliju na indijanskom jeziku (natick) u Americi. Nipmuce se Biblija očita nije mnogo dojmila i već 1675. gotovo svi se priključuju ratu Kralja Filipa (King Philip's War), i učestvuju dva puta u napadu na Brookfield i s Pocomtuc Indijancima na Deerfiled uništivši komandu kapetana Thomasa Lothropa u masakru na Bloody Brooku. U napadu su bile vođe Mattamuck, Sagamore Sam, Matoonas i One Eyed John, iz plemena Nipmuca; Anawan, Penchason, i Tatason, od Wampanoaga, i Sangumachu od Pocomtuca. Nakon što je ubijen Filip, počinje lov na Nipmuce koji su sudjelovali u napadima na koloniste, pa su se mnogi priključili St. Francois Indinacima i postali saveznici Francuza. Dio se od ostalih Nipmuci priključili su se Mahicanima i krenuli na zapad prema dolini rijeke Susquehana u Pennsylvaniji, a odatle u Ohio. Neki se priključiše Munseema u sjevernom New Yerseju, dok je šačica preostalih u Novoj Engleskoj smještena na rezervate ili u nekoliko naselja pokrštenih Indijanaca. Potomci ovih pokrštenih Indijanaca danas su poznati kao Natick Prying indians (vidiArhivirana inačica izvorne stranice od 28. rujna 2007. (Wayback Machine)) i žive u Masaschusettsu. Ostale dvije grupe su Chaubunagungamaug i Hassanamesit.

Etnografija[uredi | uredi kôd]

Nipmuci su stanovnici obala rijeka i jezera, i tek zbirni naziv grupi raznih seoskih ili teritorijalnih polunomadskih bandi bez političke organizacije, a to znači nezavisnih skupina, koje su se znale udruživati u konfederacije drugih algonquianskih saveza. Svaka ovakva banda imala je svoga vlastitog poglavicu i svoje vlastito područje kojim je sezonski tumarala u potrazi za resursima hrane. Svaka se sastojala od skupina srodnih obitelji i imala jedno ili više sela. Kao i druga Algonquianska plemena Istočno-šumskih Indijanaca uzgajali su kukuruz, te se bavili lovom i ribolovom, kao i sakupljanjem divlje biljne hrane, kao što je razno voće. Nedostatku političke organizacije Nipmucka išlo je na ruku to što su bili u miroljubivim odnosima sa susjednim plemenima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]