Norwich

Izvor: Wikipedija
Norwich
Norwich
Grb grada Norwich
Koordinate: 52°37N 1°18W
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Sastavna država Engleska
Povijesna grofovija Norfolk
Regija Istočna Engleska
Površina 52.6 km²
Stanovništvo 197.212
Gustoća stanovništva 4,100/km²
Vremenska zona WET
Službena stranica www.norwich.gov.uk/site/
Karta
Karta UK s oznakom Norwicha

Norwich je grad u Norfolku u Engleskoj, oko 160 kilometara sjeveroistočno od Londona.

Smješten na rijeci Wensum, Norwich je okružni grad Norfolka i tradicionalno se smatra glavnim gradom Istočne Anglije. Njegovo je stanovništvo u 2019. godini procijenjeno na 197.212 stanovnika.[1] Lokalna uprava grada je Gradsko vijeće Norwicha.

Lokalitet suvremenog Norwicha naselili su Anglosaksonci između 5. i 7. stoljeća, u blizini nekadašnjeg glavnog grada Iceni i rimskog grada Venta Icenorum. Norwich se potpuno uspostavio kao grad u 10. stoljeću i razvio se u istaknuto središte trgovine u Istočnoj Angliji. Katedrala i dvorac Norwich osnovani su ubrzo nakon Normanskog osvajanja Engleske 1066. godine. Norwich je dobio status grada od kralja Rikarda I. Lavljeg Srca 1194. Grad je u velikoj mjeri imao koristi od trgovine vunom tijekom srednjeg vijeka i napredovao je kao luka s visokom statusom; do 18. stoljeća bio je drugi po veličini grad u Engleskoj (nakon Londona).[2]

Norwich je izgubio na važnosti dolaskom industrijske revolucije i usponom novih industrijskih gradova na sjeveru. Grad je prošao deindustrijalizaciju u 19. stoljeću, ali je i dalje bio regionalno poljoprivredno i proizvodno središte, s istaknutom postolarskom industrijom. Nakon Drugog svjetskog rata, Norwich se postupno prebacio na gospodarstvo temeljeno na uslugama. Sveučilište East Anglia, osnovano 1963. godine, nalazi se na periferiji Norwicha.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://citypopulation.de/en/uk/eastofengland/norfolk/E35000419__norwich/ Preuzeto 26. prosinca 2020.
  2. Williams, Laura; Jones, Alexandra; Lee, Neil; Griffiths, Simon (2006). "Enabling Norwich in the Knowledge Economy". Ideopolis: Knowledge City-Regions. Lancaster University: The Work Foundation.