Istočna Engleska

Izvor: Wikipedija
Istočna Engleska
Regije Engleske
Položaj Istočne Engleske
U sastavu Ujedinjenog Kraljevstva
Službeni jezik engleski
Glavni grad London
kralj Charles III.
Površina 19120 km2
Stanovništvo 6.236.072
Gustoća 326 stanovnika na km2
Web stranica


Istočna Engleska[1] je jedna od devet službenih regija Engleske. Regija Istočna Engleska ustanovljena je 1994. godine, a od 1999. godine ustanovljena je i u statističke svrhe. Uključuje ceremonijalne grofovije Bedfordshire, Cambridgeshire, Essex, Hertfordshire, Norfolk i Suffolk. U cijeloj regiji, Essex je s 1 832 752[2] stanovnika, najmnogoljudnija grofovija.

Regija Istočna Engleska je na popisu stanovništva 2019. imala 6 236 072 stanovnika. Bedford, Luton, Basildon, Peterborough, Southend-on-Sea, Norwich, Ipswich, Colchester, Chelmsford i Cambridge su najmnogoljudniji gradovi u regiji. Južni dio regije je povezan s prigradskim pojasom Velikog Londona.

Osnovne značajke[uredi | uredi kôd]

Gustoća naseljenosti Istočne Engleske i obalna područja niske nadmorske visine.

Topografski, regija Istočna Engleska ima najmanji raspon nadmorskih visina u Velikoj Britaniji. Dvadeset posto regije nalazi se ispod prosječne razine mora, a većina toga je u sjevernom Cambridgeshireu, Norfolku i na obali Essexa. Fenland, veliko područje melioriranog močvarnog područja, uglavnom je u sjevernom Cambridgeshireu. Fenland uključuje najnižu točku u državi u selu Holme:[3] 2,75 metara ispod srednje razine mora. Ovo područje je ranije bilo pod vodom i poznato je pod nazivom Whittlesey Mere.[4] Najviša točka u regiji je Clipper Down[5] na 249 m nadmorske visine a nalazi se u krajnjem jugozapadnom kutu regije na brdima Ivinghoe (Ivinghoe Hills).[6]

Zajednice poznate kao Novi gradovi[7] koje su nastale u okviru pokreta New towns movement, odgovori su na gradske gužve i razaranja iz Drugog svjetskog rata, i bile su organizirane u Basildonu i Harlowu (Essex), kao i u Stevenageu i Hemel Hempsteadu (Hertfordshire), 1950-ih i 1960-ih.
Krajem 1960-ih, komisija Roskill, formalno Komisija za treću zračnu luku u Londonu (Commission on the Third London Airport)[8] smatrala je Cublington u Buckinghamshireu, Thurleigh u Bedfordshireu, Nuthampstead u Hertfordshireu i Foulness u Essexu mjestima za mogući treći aerodrom Londona. Međutim, ni na jednom od predloženih mjesta nije izgrađena nova zračna luka, već je bivša baza Kraljevskog zrakoplovstva u Stanstedu, koja je prethodno preuređena za civilnu uporabu, obnovljena i proširena u sljedećim desetljećima, te je 2015. godine bila četvrta najprometnija zračna luka u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Heathrowa, Gatwicka i Manchestera.

Upravljanje i politika[uredi | uredi kôd]

Regionalna vlada[uredi | uredi kôd]

Postoji Udruženje lokalne samouprave Istočne Engleske[9] (East of England Local Government Association) koji koordinira rad lokalnih vijeća na tom području i osigurava druge funkcije. Sjedište ima u Flemptonu, na cesti A1101 sjeverozapadno od Bury St Edmunds. Vlada je 2011. zatvorila svoj ured za Istočnu Englesku, a istovremeno se zatvara i Agencija za razvoj Istočne Engleske[10] (East of England Development Agency).

Plan za Istočnu Englesku[uredi | uredi kôd]

Trenutna verzija Plana za Istočnu Englesku, što je bilo prerađeno izdanje Regionalne prostorne strategije za Istočnu Englesku (Regional spatial strategy)[11] objavljena je 12. svibnja 2008. ali je povučena 3. siječnja 2013. godine.

Lokalna uprava[uredi | uredi kôd]

Službena regija sastoji se od sljedećih poddiobenih jedinica:

Map Ceremonijalne grofovije Nemetropolitanske grofovije / Unitarne uprave Nemetropolitanski okruzi
Essex 1. Thurrock - Unitarna uprava
2. Southend-on-Sea - Unitarna uprava
3. Essex a) Harlow, b) Epping Forest (okrug), c) Brentwood, d) Basildon (okrug), e) Castle Point, f) Rochford (okrug), g) Maldon, h) Chelmsford, i) Uttlesford, j) Braintree (okrug), k) Colchester, l) Tendring
4. Hertfordshire a) Three Rivers, b) Watford, c) Hertsmere, d) Welwyn Hatfield, e) Broxbourne, f) Istočni Hertfordshire, g) Stevenage, h) Sjeverni Hertfordshire, i) City of St Albans, j) Dacorum
Bedfordshire 5. Luton - Unitarna uprava
6. Bedford - Unitarna uprava
7. Centralni Bedfordshire - Unitarna uprava
Cambridgeshire 8. Cambridgeshire aCambridge, b) Južni Cambridgeshire, c) Huntingdonshire, d) Fenland, e) Istočni Cambridgeshire
9. Peterborough - Unitarna uprava
10. Norfolk aNorwich, b) Južni Norfolk, c) Great Yarmouth, d) Broadland, e) Sjeverni Norfolk, f) Breckland (okrug), g) King's Lynn & West Norfolk
11. Suffolk a) Ipswich, b) Istočni Suffolk (okrug), c) Babergh, d) Mid Suffolk, e) Zapadni Suffolk (okrug)

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Istočna Engleska [Istočna Engleska]. britannica.com/ (engleski). Pristupljeno 27. ožujka 2021.
 2. Populacija Istočne Engleske [Populacija Istočne Engleske]. citypopulation.de/ (engleski). Pristupljeno 27. ožujka 2021.
 3. Holme u Cambridgeshiru [Holme u Cambridgeshiru]. holme.cambs.info/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 13. travnja 2021. Pristupljeno 27. ožujka 2021.
 4. Whittlesey Mere [Whittlesey Mere]. greatfen.org.uk/ (engleski). Pristupljeno 27. ožujka 2021.
 5. Clipper Down [Clipper Down]. getoutside.ordnancesurvey.co.uk/ (engleski). Pristupljeno 27. ožujka 2021.
 6. Ivinghoe Hills [Ivinghoe Hills]. nationaltrust.org.uk/ (engleski). Pristupljeno 27. ožujka 2021.
 7. New towns movement [New towns movement]. britannica.com/ (engleski). Pristupljeno 27. ožujka 2021.
 8. Roskillova komisija [Roskillova komisija]. api.parliament.uk/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 25. studenoga 2020. Pristupljeno 27. ožujka 2021.
 9. Udruženje lokalne samouprave Istočne Engleske [Udruženje lokalne samouprave Istočne Engleske]. local.gov.uk/ (engleski). Pristupljeno 27. ožujka 2021.
 10. Agencija za razvoj Istočne Engleske [Agencija za razvoj Istočne Engleske]. gov.uk (engleski). Pristupljeno 27. ožujka 2021.
 11. Regionalna prostorna strategija [Regionalna prostorna strategija] (PDF). transformingplanning.scot (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 23. rujna 2020. Pristupljeno 27. ožujka 2021.