Nova Kronologija

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Nova Kronologija je povijesna koncepcija ruskih matematičara Anatolija Fomenka i Gleba Nosovskog.

Nova Kronologija je 1999. godine osuđena kao "opasna pseudoznanost" od strane Povijesnog fakulteta Moskovskog sveučilišta i odjela za povijest Ruske akademije znanosti.

Hipotetička rekonstrukcija života Isusa Krista[uredi VE | uredi]

Teze Nove Kronologije govore da je Krist živio u 1152.-1185. godine, te da su Isus Krist, bizantski car Andronik I. Komnin, apostol Andrija i ruski knez Andrej Bogoljubski jedna osoba[1]. Posljednja hipoteza Fomenka i Nosovskog iz knjige "Zaboravljeni Jeruzalem"[2] govori da je evanđeoski Jeruzalem, u stvari, utvrđenje Yoros.

U knjizi se priča o jednom spomeniku kod Istanbula, koji prikazuje muslimanskog sveca koga Turci nazivaju Juša[3]. Muslimani smatraju da je to grobnica Isusa Navina. To je ogroman (17*2 metra) spomenik na Beykozu, južno od Yorosa, na azijskoj obali Bospora. Prema ovoj hipotezi, nije isključeno da je to neki spomenik vezan uz događaje oko raspeća Isusa Krista (Golgota). U Europi se o tome praktično ništa ne zna, iako je spomenik među turskim naseljenicima, muslimanima, veoma poštovan.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Носовский Г.В., Фоменко А.Т. «Царь Славян»,— СПб.: Нева, 2004, 640 с.
  2. Носовский Г.В., Фоменко А.Т. «Забытый Иерусалим: Стамбул в свете новой хронологии: С приложением описания двора султанов из «Скифской истории» А.И. Лызлова»,— М.: Астрель, АСТ, 2007, 320 с.
  3. http://www.new-tradition.org/real-jesus.htm

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]