Obala kostura

Izvor: Wikipedija
Karta Namibije, Obala kostura je obalno područje između Atlantskog oceana na zapadu i Kaokoveld i Damaraland na istoku.

Obala kostura (njem. Skelettküste) je naziv za sjeverni dio atlantske obale Namibije. Obala se proteže od rijeke Cunene na sjeveru do rijeke Swakop na jugu. Naziv obala kostura ponekad se koristi za opisivanje cijelog obalnog dijela pustinje Namib. Bušmani iz Namibije zovu ovu regiju "zemljište koje je Bog napravio u ljutnji", dok su je portugalski mornari nazvali "vrata pakla".

Na obali struji hladna Benguelska struja koja dovodi gustu maglu oceana (Angolci je nazivaju "cassimbo"). Vjetrovi pušu s kopna na more, kiša pada rijetko količina padaline ne prelazi 10 milimetara godišnje, a klima je negostoljubiva. Obala je uglavnom pješčana ponegdje s hridima. Južni dio sastoji se od šljunčanih ravnica, dok sjeverno od Terasa Baya pružaju visoke pješčane dine.

Obala je dobila ime po nasukanim kitovim kostima koja pokrivaju obalu, kosti su ostaci kitolova koji je još uvijek aktivan, ime je dobila i po skeletima brodova nasukanim na obali. Više od tisuću plovila raznih veličina nasukano je na obali. Poznate olupine u Eduard Bohlen, Otavi, Dunedin Star i Tong Taw.

Sjeverni dio obale veličine 16.000 km2 proglašen je nacionalnim parkom, od rijeke Ugab do rijeke Cunene.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]