Obrambena linija Amsterdama

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrambena linija Amsterdama
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Obrambena linija Amsterdama
Flag of the Netherlands.svg Nizozemska


Amsterdam na karti Nizozemska
Amsterdam
Amsterdam
Lokacija Amsterdama u Nizozemskoj
Godina uvrštenja: 1996. (20. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iv, v
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/759 UNESCO
Utvrda-muzej kod Muidena

Obrambena linija Amsterdama (nizozemski: Stelling van Amsterdam) je 135 dug prsten koji čine 42 utvrde na udaljenosti od oko 10–15 km od središta Amsterdama, u području nizina koje se u slučaju rata mogu lako potopiti. Planirana poplava, tzv. "vodena crta" (waterlinie), bi ispunila područje vodom dubine oko 30 cm, što je nedovoljno za plovidbu, ali dovoljno da se uspori potencijalni nadirući neprijatelj. U tom slučaju Amsterdam je trebao biti posljednjim nizozemskim uporištem. Betonske utvrde su građene na mjestima gdje su ceste, pruge i brane prelazile preko vodene linije. Također, sve su građevine udaljene 1 km od utvrda morale biti od drveta, tako da bi se u slučaju potrebe mogle spaliti i ukloniti.

Obrambena linija Amsterdama je izgrađena od 1880. do 1920. godine i u svoje vrijeme je bila vrhunac fortifikacijske arhitekture i planiranja. Zbog toga je 1996. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi[1].

Linija se sastojala od 7 skupina utvrda: Sjeverna, sjeverozapadna, zapadna, jugozapadna, južna, jugoistočna i Zuiderzee skupina. No, vrlo brzo nakon Prvog svjetskog rata, zbog izuma zrakoplova i tenkova, većina ovih utvrda je zastarjela a da nikada nisu korištene. Ipak održavane za vojnu ulogu sve do 1963. godine. Danas njima upravljaju gradska vijeća i njihova vijeća za okoliš, te se mogu posjetiti.

Galerija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. The Venice of the North na amsterdamhotspots.nl (engl.) Preuzeto 4. travnja 2012.

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Obrambena linija Amsterdama

Koordinate: 52°22′28″N 4°53′35″E / 52.37444°N 4.89306°E / 52.37444; 4.89306