Vadensko more

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vadensko more
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Vadensko more
Flag of the Netherlands.svg Flag of Germany.svg Flag of Denmark.svg
Godina uvrštenja: 2009. (33. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: viii, ix, x
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1314 UNESCO

Vadensko more (njemački: Wattenmeer, nizozemski: Waddenzee, frizijski: Waadsee, donjonjemački: Wattensee, danski: Vadehavet, engleski: Wadden Sea) je ime za vodeno tijelo i pridružena mu obalna "mokra tla" (češki: cs:mokřad, engleski: en:wetland) koja se nalaze između dijela obale sjeverozapadne kontinentalne Europe i Sjevernog mora.

Satelitska slika jugozapadnog (nizozemskog) dijela Vadenskog mora.

Vadensko more se rasprostire od Den Heldera u Nizozemskoj do njegove sjeverne među kod Esbjerga u Danskoj, u ukupnoj duljini od nekih 500 km i ukupne površine od otprilike 10.000 km².

Svojstvene su mu naplavne blatne pličine (nizozemski: Wad, engleski: mudflat, dolnjonjemački i njemački: Watt, danski: Vade) po kojima je i more dobilo i ime, duboki plimni rovovi i otoci koji se nalaze/nastanu usred ovoga. Cijelo područje je bojište za prostor između mora i zemlje. Krajobraz se sveudalj oblikuje pod utjecajem olujnih plima.

Vadensko more je poznato po bogatoj fauni, avifauni i flori. Tu boravi u jednom trenutku do 6.1 milijuna ptica selica, a godišnje na ovom području u prosjeku boravi oko 10-12 milijuna ptica. Stoga je danas veliki dio ovog mora zaštićen unutar suradnje triju zemalja (Nizozemska Konzervacijska zona Vadenskog mora i njemački Nacionalni parkovi Donje Saske i Schleswig-Holsteina).

Sjevernofrizijsko more (Danska) 2013. god.

Vlade Nizozemske, Danske i Njemačke su zajedno radile od 1978. na zaštiti ovog mora. Suradnja pokriva upravljanje, nadzor i istraživanje, kao i politička pitanja. Nadalje je 1982. dogovorena zajednička deklaracija o zaštiti Vadenskog mora za usklađenje radnja i poduzimanje mjera u svrhu zaštite ovog mora. God 1997. je konačno usvojen Trostrani plan za Vadensko more. God. 2009., nizozemski i njemački dio Vadenskog mora (66% cijele obale) je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao najveći sustav neprekinutih pjeskovitih plićaka na svijetu koje se smatra jednim od najvažnijih mjesta za seobu ptica selica iz Afrike u Europu i obratno. God. 2014., u zaštićeno područje je uključeno i dansko pomorsko zaštićeno područje Wadden Sea, ali i njemački nacionalni parkovi Donje Saske i Schleswig-Holsteina[1].

Neki Frizi se bave tradicionalnim športom u ovim krajevima, wadlopenom ili šetnjom po morskom plićaku za oseke u Vadenskom moru.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Vadensko more

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Six new sites inscribed on World Heritage List, 23. lipnja 2014. na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 30. lipnja 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]