Obrubnjaci

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Obrubnjaci
Modri loptaš, Physalia physalis
Modri loptaš, Physalia physalis
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Animalia
Podcarstvo: Metazoa
Koljeno: Cnidaria
Razred: Hydrozoa
Owen, 1843.
Područje života
Redovi i podredovi

Obrubnjaci (Hydrozoa) su razred u koljenu žarnjaka (Cnidaria). Ovisno o autorima, oko 2.700 vrsta (neki izvori navode 3.300 vrsta[1]) dijeli se na pet [2], sedam[1] devet[2] ili čak 12 [3] podrazreda odnosno redova.

Razvrstavanje ove skupine žarnjaka u pojedine taksone nije ni malo jednostavno. Većina ih prolazi smjenu generacija, ali ne svi. Većina živi u moru, ali jedan rod je vezan za slatku vodu. Neki žive solitarno, a neki u kolonijama. Neke kolonije imaju čvrsti skelet i liče koraljima (Anthozoa), dok druge slobodno plutaju i slične su meduzama, ali su građene od stotina ili tisuća polipa (red Siphonophorae, vidi sliku u okviru). Prema latinskom, polipi (kao bespolna generacija koja je uglavnom sesilna) nazivaju se hidropolipi, a meduze (spolna generacija koja najčešće, ali ne uvijek, slobodno pluta) hidromeduze. Vrste koje imaju generaciju meduza imaju po rubu klobuka obrub po kojem je čitav razred dobio ime. Ponekad može i izostati jedna generacija.

Oblici koji žive u koloniji pričvršćeni za dno imaju polimorfne polipe. To su polipi specijalizirani za obavljanje različitih funkcija u takvoj zajednici, pa kolonija djeluje kao jedinstveni organizam. Jednako tako, planktonske kolonije također mogu imati polimorfne polipe gdje jedni love plijen, a drugi ga probavljaju. Većina su mesojedi, a plijen im može biti od planktonskih životinjica, pa do velikih riba. No, i među njima, kao i među režnjacima, ima vrsta koje žive u simbiozi s fotosintetizirajućim algama i ovise o energiji koju od njih dobivaju.

Većina vrsta su sasvim neopasne za ljude (hidra, jedrilce (Velella velella)), ali ima vrsta koje mogu biti i smrtonosne (modri loptaš). Razmnožavaju se i spolno i nespolno.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Velika ilustrirana Enciklopedija, Mozaik knjiga, ISBN 953-196-088-7
  2. Hrvatska opća enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, ISBN 953-6036-38-X

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Obrubnjaci
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Obrubnjacima