Occator (krater na Cereri)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Krater Occator, snimila svemirska letjelica Dawn

Occator je krater nalazi na Cereri, patuljastom planetu, a koji sadrži „Spot 5”, najsjajnija od svijetlih točaka uočenih od strane letjelica Dawn. Bila je poznata kao "Regija A" u zemaljskim slikama koje je snimio WM Keck Observatory na Mauna Kea.

Krater je dobio ime po Occatoru, rimskom bogu drljača i pomagač Cereri. Ime Occator službeno je odobrila Međunarodna astronomska unija 3. srpnja 2015.

9. prosinca 2015., znanstvenici su izvijestili da su svjetla mjesta na Cereri, uključujući i one u Occator, može biti povezano s vrstom soli, osobito oblik slanom otopinom koja sadrži Magnezij sulfat hexahydrite (MgSO4 · 6H2O); pronađene su i mrlje povezane s glinama bogatim amonijakom. U novije vrijeme, 29. lipnja 2016., znanstvenici su izvijestili da je svijetla točka uglavnom natrijev karbonat (Na2CO3), što upućuje na to da je hidrotermalna aktivnost vjerojatno uključena u stvaranje svijetlih mrlja.

Svijetla kupola u sredini kratera nosi naziv Cerealia Facula, a skupina tanjih svijetlih mrlja prema istoku naziva se Vinalia Faculae. U srpnju 2018. NASA je objavila usporedbu fizičkih značajki, uključujući Occator, pronađene na Cereri sa sličnim onima koji su prisutni na Zemlji.