Okruzi Francuske

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Ovaj članak je dio
serije:
Politička podjela Francuske
Regionalni nivo
Regije
(uključujući Prekomorske regije)
Departmanski nivo
Departmani
(uključujući Prekomorske departmane)
Okružni nivo
Okruzi
Kantonalni nivo
Kantoni
Međuopćinski nivo
Urbane zajednice
Aglomerizacijske zajednice
Općinske zajednice
Udruge novih aglomerizacija
Općinski nivo
Općine
Općinski okruzi
Drugi
Collectivités d'outre-mer
Collectivité sui generis
Pays d'outre-mer
Territoire d'outre-mer
Raspršeni otoci
Otok Clipperton

Okrug ili arondisman (francuski: arrondissement) je izraz koji se koristi za dva oblika administrativnog područja u Francuskoj. Prvi odgovara političkoj podpodjeli departmana, a drugi se koristi kao naziv za podpodjelu određenih općina u kojima živi veći broj stanovništva.

Okruzi u departmanima[uredi VE | uredi]

U Francuskoj, departmani se dijele u okruge, a ti okruzi se dijele u kantone, koji se dijele na općine. Administracijom okruga upravlja podprefekt, koji pomaže prefektu departmana. Podprefekti se ne biraju izborima, nego ih na dužnost postavlja Predsjednik Francuske.

Povijest[uredi VE | uredi]

Princip okruga je je nekoliko puta predložen za vrijeme Starog režima (ancien Régime). Prva osoba koja ga je predložila bio je intendant Bretanje, Caze de La Bove u djelu Mémoire concernant les subdélégués de l'intendance de Bretagne, 1775. Okruzi su stvoreni zakonom Loi du 28 pluviôse (17. veljače 1800.) i time zamijenili distrikte. Neko vrijeme, a posebno za vrijeme Treće Republike, okruzi su služili kao izborne jedinice.

U Francuskoj trenutno postoji 342 departmanska okruga. Većina departmana ima tri ili četiri okruga. Pariški departman i territoire de Belfort imaju samo jedan okrug, dok departman Moselle ima devet.

Okruzi u općinama[uredi VE | uredi]

Općinski okruzi u Francuskoj, su područja na koje se dijele neke općine, te su time najniži oblik upravne jedinice u Francuskoj. Svakom općinom u Francuskoj upravljaju Općinsko vijeće (conseil municipal) i načelnik ili gradonačelnik (maire). Zbog njihove veličine, općine Pariz, Lyon i Marseille su podjeljene u 20, 9 i 16 općinskih okruga. U Marseilleu su okruzi okupljeni u sektore (secteurs), a svaki se sektor sastoji od dva okruga, te je grad podijeljen na 8 sektora.

Svaki općinski okrug, ili sektor u Marseilleu ima Okružno vijeće (conseil d'arrondissement), kojim presjeda načelnik okruga (maire d'arrondissement).

Jedna trećina Okružnog vijeća se sastoji od općinskih vijećnika, izabranih na nivou općine, a dvije trećine od okružnih vijećnika, izabranih na nivou tog okruga. Načelnika okruga izabire Okružno vijeće, te on mora biti općinski vijećnik.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Flag of France.svg Portal Francuske – Pristup člancima s tematikom o Francuskoj.