Oliver Twist

Izvor: Wikipedija
Oliver Twist

Korice prvog izdanja
Naziv izvornika Oliver Twist; or, The Parish Boy's Progress
Autor Charles Dickens
Država Engleska
Jezik engleski jezik (izvorno)
Vrsta djela Roman
Rod
(stil, žanr)
Socijalna kritika
Izdavač Bentley's Miscellany (prvo izdanje)
Datum (godina)
izdanja
nastavci od veljače 1837. do travnja 1839.
Glavni lik(ovi) Oliver Twist

Oliver Twist je roman Charlesa Dickensa. Bio je prvotno objavljen u izdavačkoj kući Bentley's Miscellany kao roman u nastavcima, s time da se prvi nastavak pojavio u veljači 1837. i objavljivao jednom mjesečno do travnja 1839. George Cruikshank je svaki mjesec crtao ilustracije za po jedan nastavak.[1]

Oliver Twist smatra se prvim romanom na engleskom jeziku, čiji je glavni lik dijete[2] te je poznat po Dickensovom ne-romantičnom portretu kriminalaca i njihovih prljavih života.[3] Podnaslov knjige, The Parish Boy's Progress je aluzija na Bunyanov The Pilgrim's Progress te niz popularnih karikatura koje je u 18. stoljeću crtao William Hogarth.[4]

Kao rani primjer socijalnog romana, knjiga je nastojala javnost upozoriti na niz tadašnjih društvenih nedaća, uključujući Zakon o siromasima prema kome su siromasi morali raditi, dječji rad kao i regrutiranje djece kao kriminalaca. Dickens ismijava licemjerje svog vremena tako što ozbiljne teme romana okružuje sarkazmom i crnim humorom. Neki smatraju, da je kao inspiracija za roman poslužio Robert Blincoe, siroče čija su svjedočanstva o teškom životu djeteta-radnika u tekstilnom mlinu bili rado čitana 1830.-ih.

Oliver Twist bio je predmetom brojnih filmskih i televizijskih adaptacija, kao i iznimno uspješnog mjuzikla Oliver!. Među novijim adaptacijama je istoimeni film iz 2005.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Oxford Reader's Companion to Dickens (Paul Schlicke, Editor). Oxford: Oxford University Press, 1999, p. 141.
  2. Ackroyd, Peter; Dickens. New York: HarperCollins, 1990, pp. 216-7
  3. Donovan, Frank: The Children of Charles Dickens. London: Leslie Frewin, 1968, pp. 61-62
  4. Dunn, Richard J. Oliver Twist: Whole Heart and Soul (Twayne's Masterwork Series No. 118). New York: Macmillan, p. 37.