Oponašana stvarnost

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lijevo je prikazan avatar Garetta Lyncha iz računalne igrice Drugi život (engl. Second life) kao prikaz (manifestacija) Lyncha u stvarnom životu tj. stvarnosti (na slici desno).

Oponašana ili simulirana stvarnost (engl. simulated reality) predstavlja znanstvenu pretpostavku, hipotezu, prema kojoj se stvarnost može oponašati tj. "simulirati" do toga stupnja da se razlikuje od "istinske" stvarnosti, zbilje, zadržavajući um pojedinca u tom svijetu bez svijesti o nestvarnosti tj. oponašanju stvarnosti u kojem se nalazi. Nepostojanje svijesti o nestvarnosti prostora u kojem se pojedinac nalazi ono što je razlikuje oponašanu stvarnost od one virtualne, što se u semiotici naziva "proširena stvarnost" ili hiperstvarnost.

Smatra se da bi se, barem na teoretskoj razini, mogla stvoriti pomoću kvantnog računala. U tom slučaju, ljudi bi obitavali u toj stvarnosti putem avatara, nestvarnih, izmišljenih (fiktivnih) likova tj. oponašanih, virtualnih poosobljenja pojedinaca iz stvarnosti. Pretpostavka je i dalje predmet rasprava na brojnim znanstvenim poljima, od filozofije do računarstva. Također je i tematika brojnih medija popularne kulture.