Orašac (biljni rod)

Izvor: Wikipedija
Orašac
Vodeni orašac na jezeru Oxbow, Massachusetts
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Myrtales
Porodica:Lythraceae
Rod:Trapa
L.
Baze podataka

Orašac (rašac, lat. Trapa), maleni biljni rod vodenog jednogodišnjeg rasljina i trajnica koji je neklada činio samostalnu porodicu rašcovke (Trapaceae), a danas se klasificira u poroidicu vrbičevke.

Ovaj rod rasprostranjen je po velikim dijelovima Europe i Azije a introduciran je i u Kanadu, i mnoge države SAD-a. Po nekim izvorima Sastoji se od dvije žive i jedne fosilne vrste,[1] dok drugi navode osam vrsta.

Najpoznatija vrsta je vodeni orašac (Trapa natans), danas se smatra osjetljivom ili ugroženom vrstom. Unešena je u SAD i Australiju gdje se udomaćila. Kod vodenog orašca jestive su sjemenke, a mogu se jesti pržene ili kuhane, ili se mljeti u brašno. Druga vrsta Trapa incisa raste samo u Aziji: Kina, Japan, obje Koreje, Vijetnam, ruski daleki istok.

Opis[uredi | uredi kôd]

Rod Trapa (porodica Lythraceae) porijeklom je iz Europe, Azije i Afrike, a poznat je i kao “vodeni kesten”. Naziv vodeni kesten obično se odnosi na njihove jestive plodove nalik orašastim plodovima. Najčešća vrsta, europski vodeni orašac (Trapa natans), ima potopljene listove, koji su dugi, perasti i korijenasti, te plutajuće listove, u labavoj rozeti, koji su pričvršćeni za peteljke, 5 do 10 cm ( 2 do 4 inča). Plod, koji se ponekad naziva “Singhara orah”, ima 2,5 do 5 cm (1 do 2 inča) u promjeru i obično ima četiri bodljikava kuta. Biljka se smatra invazivnom vrstom u sjeveroistočnoj Sjevernoj Americi. [2]

T. bicornis uzgaja se u većem dijelu istočne Azije. Priznat je kao Trapa natans var. bispinosa. Njegove mahune poznate su pod mnogim imenima, uključujući “šišmišev orah”, “kineski rogati orah” i “singhada”, a oblik oraha često se opisuje kao sličan letećem šišmišu ili licu bika. Diljem Azije raste u mirnim vodenim područjima kao što su jezera, bare i rijeke, a uzgaja se i u manjim količinama na plutajućim poljima. Mahune se smatraju rijetkima, jer su u sezoni samo jednom godišnje, a omiljene su kao ulični zalogaj, tradicionalno kuhani ili pečeni. [3]

Vrste[uredi | uredi kôd]

 1. Trapa angulata Brown, 1962
 2. Trapa assamica Wójcicki
 3. Trapa hankensis Pshenn.
 4. Trapa hyrcana Woronow
 5. Trapa incisa Siebold & Zucc.
 6. Trapa kashmirensis Wójcicki
 7. Trapa kozhevnikoviorum Pshenn.
 8. Trapa natans L.
 9. Trapa nedoluzhkoi Pshenn.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Catalogue of Life: 20th December 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. prosinca 2017. Pristupljeno 24. prosinca 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 2. Britannica, pristupljeno 4. listopada 2023.
 3. Water Caltrop, pristupljeno 4. listopada 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Trapa
Wikivrste imaju podatke o taksonu Trapa