Oribi

Izvor: Wikipedija
Oribi
Oribi
Oribi
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Bovidae
Rod: Ourebia
Vrsta: O. ourebi
Dvojno ime
Ourebia ourebi
(Zimmermann, 1782.)
Raspon
Rasporostranjenost oribija
Rasporostranjenost oribija

Oribi (lat. Ourebia ourebi) je graciozna mala antilopa vitkih nogu i dugog vrata. Živi na područjima travnjaka gotovo cijele subsaharske Afrike.

Opis[uredi | uredi kôd]

Oribi narastu do dužine tijela 92 do 110 cm te visine u ramenima od 50-66 cm. U prosjeku teže 12-22 kg. Mogu trčati brzinom do 40-50 km/h. U zatočeništvu, mogu živjeti do 14 godina.

Leđa i gornji dio prsa žute su do narančastosmeđe boje. Brada, grlo, prsa, trbuh i stražnji dio bjelkaste su boje. Rep je kratak i gust, s gornje strane crn ili tamnosmeđ, a ispod bijel. Ima bijelu mrlju u obliku polumjeseca iznad oka, što pomaže u razlikovanju ove vrste od drugih sličnih antilopa. Nosnice su izrazito crvene boje. Imaju žlijezde, koje luče miris, kojime obilježavaju teritorij. Samo mužjaci imaju rogove.

Raprostranjenost i stanište[uredi | uredi kôd]

Oribi žive u većini zemalja diljem Subsaharske Afrike, u rasponu od Senegala do zapadne i središnje Etiopije i južne Somalije, istočne Kenije, preko sjeverne Bocvane, Ugande i Angole te u Mozambiku, Zimbabveu i Južnoafričkoj Republici.

Oribiji obično nastanjuju otvorene travnjake ili područja s rijetkim grmljem i travom koju pasu. Mjestimice borave u visokoj travi, koja pruža zaklon od predatora. Prilično ovise o količini vode i padalinama.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Oribi
Wikivrste imaju podatke o taksonu Oribi