Ornella Muti

Izvor: Wikipedija
Ornella Muti
Ornella Muti
Ornella Muti na festivalu u Cannesu 2000.
Rodno ime Francesca Romana Rivelli
Rođenje 9. ožujka 1955., Rim, Italija
Godine rada 1970.
Suprug Alessio Orano (1975.-1981.)
Federico Fachinetti (1988.-1996.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Ornella Muti (Rim, Italija, 9. ožujka 1955.) je talijanska glumica. Rođena je u Rimu, kao Francesca Romana Rivelli, od oca Talijana iz Napulja i majke Estonke. U mladosti fotomodel, na filmu debitira 1970. u drami La moglie più bella. Glumila je većinom u talijanskim filmovima, i povremeno u francuskim. 1980., ostvarila je prvu ulogu na engleskom jeziku, kao Princeza Aura u britanskom znanstveno fantastičnom spektaklu Flash Gordon, dok se od američkih filmova ističu Love and Money, Oscar i Once Upon a Crime.

U Italiji, popularnost postiže komedijom Romanzo popolare (1974.), Marija Monicellija, te idućih godina surađuje s nizom značajnih talijanskih redatelja i glumaca; među kojima Dino Risi, Marco Ferreri, Francesco Nuti, Adriano Celentano, Renato Pozetto i drugi.

Dva puta je osvojila nagradu Nastro d'argento za najbolju glavnu glumicu: 1988. za ulogu u komediji Io e mia sorella i sljedeće godine za romantičnu dramu Codice privato.

Bila je dvaputa udata i ima troje djece, od kojih je najstarija kćer Naike Rivelli (1974.) također glumica. 1994., čitatelji časopisa Class, glasanjem su izabrali Ornellu Muti kao "najljepšu ženu na svijetu".

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ornella Muti