Ortodroma

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Put po ortodromi i loksodromi

Ortodroma je najkraći put između dvije točke na zemaljskoj kugli.

Općenito[uredi VE | uredi]

Najkraći putovi po oksodromama

Velikim krugovima koji opisuju Zemlju, kao što su ekvator i svi meridijani središte se nalazi u centru Zemlje. Ortodroma je najkraći put između dviju točaka na istom meridijanu. Paralelama središte nije u centru Zemljine kugle te najkraći put između dvije točke na istoj paraleli nije njen luk nego dio velikog kruga (ortodroma) koji prolazi kroz obje točke. Luk ortodrome predstavlja najkraći mogući luk između bilo koje dvije točke na površini Zemlje.

Veliki krug[uredi VE | uredi]

Veliki krug je krug na površini zemaljske kugle koji ima isti opseg kao i zemaljska kugla i dijeli ju na dva ista dijela.

Loksodroma[uredi VE | uredi]

Loksodroma je linija koja presijeca sve meridijane pod istim kutom (držanje istog pravca). Što je veća razdaljina između nekih dviju točaka na površini Zemlje duži je i put po loksodromi u usporedbi s putom po ortodromi.

Zaključak[uredi VE | uredi]

Pri manjim udaljenostima između dvije točke na površini Zemlje nema velike razlike između ortodromskog i loksodromskog pravca puta i lakše je zadržati pravac po loksodromi presijecajući meridijane uvijek pod istim kutom. Putujući po ortodromi pravac se tijekom puta mora mijenjati jer veliki krugovi sijeku meridijane pod različitim kutovima. Pri velikim udaljenostima između dvije točke put po ortodromi se znatno skraćuje štedeći tako gorivo i vrijeme njegovog trajanja. Linije ekvatora i meridijana kao jedne od linija velikog kruga površine Zemlje, istodobno su i ortodrome i loksodrome.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Veliki krug