Oružane snage Trinidada i Tobaga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Oružane snage Trinidada i Tobaga
Trinidad and Tobago Defence Force emblem.jpg
Utemeljena 1962.
Grane Amblem Kopnena vojska

Amblem Obalna straža
Amblem Ratno zrakoplovstvo

Vodstvo
Vrhovni zapovjednik Anthony Carmona
Načelnik Glavnog stožera general zbora
Minimalna starost 18 godina
Novačenje dragovoljno služenje vojnog roka

Oružane snage Trinidada i Tobaga službeni je naziv za vojsku Trinidada i Tobaga. Oružane snage štite suverenitet i neovisnost Trinidada i Tobaga te brane njegovu teritorijalnu cjelovitost, što im je glavna zadaća. Pored toga, sudjeluju u međunarodnim mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama i misijama, obavljaju odre­đene zadatke u stanju neposredne ugroženosti te pružaju pomoć institucijama civilne vlasti i stanovništvu u slučaju prirodnih, tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća. Oružane snage Trinidada i Tobaga razvile su se nakon osamostaljenja države 1962. godine.

Kopnena vojska[uredi VE | uredi]

Pukovnija Trinidada i Tobaga, glavni je element obrambenih snaga Trinidada i Tobaga. Sastoji s od oko 2000 muškaraca i žena, organiziranih u sjedištu pukovnije (nalazi se u Port of Spainu) i četiri bojne. Pukovnija ima dvije primarne uloge; Održavanje unutarnje sigurnosti Trinidada i Tobaga i pomoć lokalnoj policiji.

Iako je službeni naziv pukovnija Trinidada i Tobaga, ona je više ustrojena kao laka pješačka brigada, sa nekoliko pješačkih bojni, inženjeringa i jedinica logističke potpore:

  1. bojna (pješačka)
  2. bojna (pješačka)
  3. bojna (inženjerija)
  4. bojna (logistika)

Ratno zrakoplovstvo[uredi VE | uredi]

Ratno zrakoplovstvo Trinidada i Tobaga osnovano je u veljači 1966. godine sa ciljem osiguranja suverenosti zračnog prostora Trinidada i Tobaga te pružanje zrakoplovne potpore drugim granama u provedbi njihovih zadaća u združenim operacijama. Sadašnji zapovjednik Ratnog zrakoplovstva je kapetan Darryl Daniel. On je preuzeo zapovjedništvo u srpnju 2014. godine

Trenutni inventar[uredi VE | uredi]

Zrakoplov Podrijetlo Zadaća
Pomorska ophodnja
C-26 Metro Flag of the United States.svg SAD Pomorska ophodnja
Helikopteri
AW139 Flag of Italy.svg Italija Traganje i spašavanje

Obalna straža[uredi VE | uredi]

Brod Trinidada i Tobaga "Scarborough" u Portsmouthu, 2010.

Obalna straža Trinidada i Tobaga je vojna organizacija s policijskim ovlastima na moru. U teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama Trinidada i Tobaga Obalna straža pruža potporu drugim nadležnim tijelima državne uprave u provođenju zakona i drugih propisa iz njihove nadležnosti. Sadašnji zapovjednik Obalne straže je kapetan Hayden Pritchard.

Specijalne snage[uredi VE | uredi]

Trinidad i Tobago ima jedinstvenu i visoko obučenu skupinu specijalnih snaga koja ima zadatak suzbijanje narko kartela te izvršavati protuterorističke operacije. Vojnici se šalju u SAD ili Veliku Britaniju na daljnje obuke. Njihov slogan je "pronaći način".