Oslobodilačka nacionalna vojska (Makedonija)

Izvor: Wikipedija
Oslobodilačka nacionalna vojska (Makedonija)
(albanski: Ushtria Çlirimtare Kombëtare – UÇK)
{{{opis}}}
Godine djelovanja 2000.2002.
Vođa Ali Ahmeti
Samidin Xhezairi
Ahmet Krasniqi
Rahim Beqiri
Političko krilo Demokratski savez za integraciju(albanski: Bashkimi Demokratik për Integrim, BDI)[nedostaje izvor]
Ciljevi djelovanja oružana borba protiv vlasti Republike Makedonije
Politička ideologija albanski nacionalizam
Glavne aktivnosti Sukobi u Makedoniji (2001.)

Oslobodilačka nacionalna vojska (albanski: Ushtria Çlirimtare Kombëtare – UÇK) (OVK) ili UÇK (alb. je bila paravojna organizacija albanskih nacionalista u Makedoniji, koja je nastala osloncem na mrežu koju je na Kosovu ranije bila uspostavila Oslobodilačka vojska Kosova boreći se za neovisnost od Srbije.[1]

Oružani sukob s makedonskom policijom i vojskom potrajao je tijekom čitave 2001. godine, a završen je uz međunarodno posredovanje, te je ONV predala oružje NATO savezu.

Brojni pripadnici ONV politički su se angažirali u Demokratskom savezu za integraciju, koja je na makedonskim parlamentarnim izborima u kolovozu 2002. god osvojila 12,2% glasova, tj. oko 55% glasova albanskog biračkog tijela istaknuvši se kao najjača stranka etničkih Albanaca u Makedoniji te je od 2002. do 2006. god. bila u koaliciji koja je vladala Makedonijom, i potom nastavila igrati važnu ulogu u političkom životu Makedonije.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Who are the rebels? (engleski). BBC. 20. ožujka 2001. Pristupljeno 29. rujna 2018.
Nedovršeni članak Oslobodilačka nacionalna vojska (Makedonija) koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.