Ossip Zadkine

Izvor: Wikipedija
Ossip Zadkine
Skulptura "Uništeni grad" u Rotterdamu.

Ossip Zadkine (ruski: Осип Цадкин, Vitebsk, 14. srpnja 1890.Pariz, 25. studenoga 1967.) - bjeloruski umjetnik židovskoga porijekla, koji je živio u Francuskoj. Prvenstveno je poznat kao kipar, ali i kao slikar i majstor litografije.

Rani život i karijera[uredi | uredi kôd]

Zadkine je rođen kao Yossel Aronovič Cadkin (ruski:Иосель Аронович Цадкин) u židovskoj obitelji[1] u Vitebsku (danas Bjelorusija, a tada dio Ruskog Carstva).

Nakon pohađanja umjetničke škole u Londonu, Zadkine se nastanio u Parizu oko 1910. Tamo je postao dio novog pokreta kubista. Kasnije je razvio svoj vlastiti stil, koji je snažno bio pod utjecajem afričke umjetnosti.

Zadkine je služio u francuskoj vojsci tijekom Prvog svjetskog rata, te je ranjen u akciji. Bio je u SAD-u tijekom Drugog svjetskog rata. Njegov najpoznatiji rad je skulptura "Uništeni grad" (1951.1953.), koja predstavlja čovjeka bez srca, kao spomen na uništenje središta nizozemskoga grada Rotterdama 1940. od strane njemačkog Luftwaffea.[2]

Osobni život[uredi | uredi kôd]

Bio je u braku s Valentine Prax (1899.1991.), slikaricom francusko-talijanskog porijekla rođenoj u Alžiru. Zadkine je bio prijatelj Henryja Millera, koji je prema njemu napravio lik Borowskoga u romanu Rakova obratnica.[3]

U braku nije imao djece, ali je imao izvanbračnog sina Nicolasa iz afere s Dankinjom Annelise Hasle.

Zadkine je preminuo u Parizu 1967., u dobi od 77 godina i pokopan je na groblju Cimetière du Montparnasse. Njegov bivši dom je sada „Musée Zadkine“. Postoji i njegov muzej u selu Les Arques u Pirinejima. Ispred muzeja su skulpture Krista na križu i Pieta.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://chagal-vitebsk.com/node/155Arhivirana inačica izvorne stranice od 4. ožujka 2016. (Wayback Machine) Preuzeto 23. rujna 2013.
  2. http://news.google.ca/newspapers?id=FtsQAAAAIBAJ&sjid=YpMDAAAAIBAJ&pg=4848,5178621&dq=ossip-zadkine&hl=en
  3. Frederick Turner: Renegade: Henry Miller and the Making of "Tropic of Cancer", Yale University Press, 2012.