Osveta kraljice Anne

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Osveta kraljice Anne
Queen Anne's Revenge.JPG
Osveta kraljice Anne usidrena uz obalu.
Državna pripadnost:
Ujedinjeno Kraljevstvo
Španjolska
Francuska
Pirati
Union flag 1606 (Kings Colors).svg
Flag of Cross of Burgundy.svg
Royal Standard of the King of France.svg
Pirate Flag of Blackbeard (Edward Teach).svg
Klasa i vrsta fregata
Brodogradilište Bristol
Kobilica položena 1710.
Porinuće 1710.
Stavljen u službu 1710.
Preimenovan Porinut kao Concord 1710.
La Concord 1711.
Osveta kraljice Anne 1717.
Zapljenjen Zarobljen od Francuza 1711.
Zarobljen od pirata 1717.
Status Potonuo 1718.
Matična luka Bristol (od porinuća do 1711.)
Nantes (od 1711. do 1717.)
Nassau (od 1717. do 1718.)
Glavne osobine
Naoružanje 40 topova

Osveta kraljice Anne (eng. Queen Anne's Revenge) je bio zapovjedni brod engleskog pirata Edwarda Teacha Crnobradog. Iako ga je koristio manje od godinu dana, taj brod je bio njegovo glavno oružje u zarobljavanju brojnih trgovačkih brodova diljem Kariba. Brod se nasukao 1718. kod uvale Beaufort uz obalu britanske kolonije Sjeverne Karoline. 1996. podvodni arheolozi otkrili su ostatke broda za koji se pretpostavljalo da je Osveta kraljice Anne. 2011. je potvrđeno da je olupina doista brod Crnobradog.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Točno mjesto gradnje i porinuća broda je nepoznato. Prema jednoj verziji, brod je sagrađen u Velikoj Britaniji 1710. godine, kao fregata za trgovačka putovanja.[1] Tada je dobio ime Concord. No tada je u tijeku bio rat za Španjolsko nasljeđe, te je brod već iduće godine zarobljen od Francuza. Brod je preuređen kako bi mogao sadržavati više tereta, te je preimenovan u La Concorde de Nantes. Brod je prodan Španjolskoj, ali je nekoliko godina poslije opet vraćen Francuskoj. Tada je prodana trgovcu Reneu Montaudoinu, koji ju je preuredio u brod za prijevoz robova.[1]

Prema drugoj verziji, brod je sagrađen 1710. u Francuskoj, na ušću rijeke Loire.[2] Fregata je porinuta u more pod imenom La Concorde. Njezino prvo putovanje je bilo na sjeverozapadnu obalu Afriku i Karibe, gdje je vodila gusarski rat protiv Britanaca i Portugalaca. Putovanje je bilo uspješno, te je fregata zarobila nekoliko portugalskih i britanskih trgovačkih brodova. Nakon što je rat završio, prodana je trgovcu Reneu Montaudoinu, te joj je matična luka bila Nantes.[2]

Za kapetana broda postavljen je Pierre Dosset koji je vodio brod na dva uspješna trgovačka putovanja u Afriku i na Karibe. Tijekom trećeg putovanja sa zapadne obale Afrike, brod su uz obalu Martinika 28. prosinca 1717. zarobili pirati pod zapovjedništvom Benjamina Hornigolda. Hornigold je za kapetana postavio jednog od svojih časnika, Edwarda Teacha Crnobradog. Nedugo zatim, Hornigold je odlučio prestati s pljačkama i prihvatiti Kraljevsku amnestiju. Teach je tada započeo samostalnu karijeru. Preimenovao je brod u Osveta kraljice Anne (Queen Anne's Revenge) po britanskoj kraljici iz vremena rata za Španjolsko nasljeđe, te povećao broj topova s 20 na 40.

S Osvetom kraljice Anne Crnobradi je oplovio cijele Karibe, zarobivši i opljačkavši oko 40 brodova. U svibnju 1718. Crnobradi je postavio blokadu primorskog grada Charlestowna te je tjedan dana držao grad pod opsadom. Pri tome je zarobio sve brodove koji su pokušali uploviti ili isploviti iz luke. Nakon što je dobio otkupninu, Crnobradi je zaplovio na sjever te se Osveta kraljice Anne nasukala na pješčani sprud i bila preteško oštećena da bi se mogla popraviti. Crnobradi je plijen premjestio na jedan manji brod, a dio posade napustio. Neki povjesničari smatraju da je Crnobradi namjerno nasukao brod da bi smanjio posadu i povećao svoj dio plijena. Osveta kraljice Anne je poslije potonula.

1996. podvodni arheolozi otkrili su ostatke broda za koji se niz godina pretpostavljalo da je Osveta kraljice Anne. 2011., nalazi topova različitih žigova i kalibra (kakvi se očekuju na piratskom brodu), te lanaca i okova za koje su robovi bili vezani, potvrdili su da je olupina doista brod Crnobradog.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b BLACKBEARD THE PIRATE. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. siječnja 2012. Pristupljeno 20. travnja 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. a b Konstam, Angus - Blackbeard: America's Most Notorious Pirate

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]