Pirati s Kariba

Izvor: Wikipedija
Znak na ulazu u vožnju u Disneyland Parku u Parizu.

Pirati s Kariba je multi-milijunski vrijedna franšiza kompanije Disney koja uključuje istoimenu vožnju u parku Disneyland, serijal filmova, knjige, stripove, kao i nekoliko videoigara. Od kolovoza 2006., atrakcije Pirata s Kariba mogu biti pronađene u sva četiri Disneyeva zabavna parka, a filmovi su zaradili 3.727.000.000 dolara. Tvorac atrakcije iz koje je sve nastalo bio je Walt Disney.

Filmovi[uredi | uredi kôd]

Prokletstvo Crnog bisera (2003.)[uredi | uredi kôd]

Crni Biser je piratski brod o kojemu govore mnoge karipske legende. Iako mnogi tvrde da je riječ o pukoj utvari nastaloj u mornarskim glavama omamljenim rumom, crna do zuba naoružana lađa zloglasnoga kapetana Barbosse jedne noći napada palaču britanskoga guvernera Swanna i otima njegovu jedinu kćer Elizabeth. Iako je djevojka obećana drugome, mladi kovač Will Turner odluči krenuti u potragu za fantomskim brodom i spasiti ljepoticu koju ljubi svim srcem. U pomoć mu priskače neobični kapetan Jack Sparrow, još jedan od glavnih likova starih piratskih priča, ali i neodoljivi pustolov koji ima rješenje za svaku nevolju...

Mrtvačeva škrinja (2006.)[uredi | uredi kôd]

Dok se pripremaju za vjenčanje, bivši kovač i pustolov Will Turner i Elizabeth Swann, kći guvernera Weatherbyja Swanna, iznenada su uhićeni po naredbi lorda Cutlera Becketta i osuđeni na smrt. Osuda ima svoj cilj: Beckett se u stvari želi domoći čarobnog kompasa pirata Jacka Sparrowa i zato nudi Willu i Elizabeth oprost od smrtne kazne ako uspiju pronaći Sparrowa, uzeti mu kompas i donijeti ga Beckettu. Will pristane i nalazi Jacka i njegovu posadu zarobljene na divljem otoku gdje su ih uhvatili ljudožderi. Will ponudi Jacku pomoć i spas u zamjenu za kompas. Jack pristane pod uvjetom da mu Will pomogne naći ključ "mrtvačeve škrinje". U toj se škrinji nalazi srce strašnog kapetana Ukletog Holandeza, Davyja Jonesa, čija se posada sastoji od duša mrtvih mornara. A među posadom ukletog broda nalazi se i Willov otac, biši pirat Bootstrap Bill Turner. Kapetan Davy Jones nije samo moćan protivnik već ima i strašnog morskog saveznika - divovsku hobotnicu zvanu "Kraken". Jack Turner, Will, Elizabeth i Jackova posada nalaze se u smrtonosnoj pustolovini...

Na kraju svijeta (2007.)[uredi | uredi kôd]

Lord Cutler Beckett iz Istočnoindijske kompanije stekao je kontrolu nad zastrašujućim brodom duhova, Letećim Holandezom, i zlonamjernim, osvetoljubivim kapetanom broda, Davyjem Jonesom. Holandez sad luta po sedam mora, nezaustavljiv, bez milosti uništava piratske brodove, pod zapovjedništvom admirala Norringtona. Will Turner, Elizabeth Swann i kapetan Barbossa kreću u očajnički pothvat da okupe devet Piratskih vladara koji su im jedina nada da pobijede Becketta, Letećeg Holandeza i njegovu armadu. No, jedan od Piratskih vladara nedostaje – kapetan Jack Sparrow, najbolji ili najgori pirat ikad, sada je zarobljen u ormaru Davyja Jonesa, dimenziji gdje završavaju duše umrlih na otvorenom moru, zahvaljujući susretu s monstruoznim krakenom. Kao članovi saveza koji je sve labaviji, družina prvo mora poći u opasan, egzotičan Singapur i suočiti se s kineskim piratskim kapetanom Sao Fengom, da bi dobili karte i brod koji će ih odvesti čak do kraja svijeta, da spase Jacka.

Nepoznate plime (2011.)[uredi | uredi kôd]

Kapetan Jack Sparrow u Londonu susreće ženu iz svoje prošlosti pa nije siguran da li je u pitanju ljubav ili je ona samo nemilosrdna varalica koja ga iskorištava kako bi se dokopala informacije o mjestu gdje se nalazi Izvor mladosti. Uskoro ga nagovara da se ukrcaju na brod Osveta kraljice Anne, kojem je kapetan strašni Crnobradi, najokrutniji pirat u povijesti, pa se Jack uskoro nađe u neočekivanoj avanturi u kojoj neće znati koga se više bojati: žene iz prošlosti ili Crnobradog.

Salazarova osveta (2017.)[uredi | uredi kôd]

Iz zloglasnog Vražjeg trokuta pobjegla je skupina mornara duhova predvođena kapetanom Salazarom, starim neprijateljem Jacka Sparrowa, i odlučni su pobiti pirate na svim svjetskim morima. Da bi to spriječio, Jack Sparrow mora pronaći legendarni Posejdonov trozubac, čarobni predmet koji mu može dati apsolutnu kontrolu nad morem.

Videoigre[uredi | uredi kôd]

Romani[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]