Otto Englander

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Otto Englander
Otto Englander
Rođenje 17. veljače 1906. (Tuzla)
Smrt 13. listopada 1969. (Los Angeles)
Važniji filmovi Snjeguljica i sedam patuljaka,
Mickey Mouse,
Paško Patak,
Dumbo
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Otto Englander (Tuzla, 17. veljače 1906. - Los Angeles, 13. listopada 1969.), bosanskohercegovački i američki scenarista židovskog podrijetla.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Otto Englander je rođen 17. veljače 1906. godine u Tuzli. Sin je tuzlanskih Židova Bele Englender i Gisele Lisska. Sa dvadeset godina starosti napušta Tuzlu i odlazi u Sjedinjene Američke Države gdje završava umjetničku školu Chester School u New Yorku. Po završetku obrazovanja uputio se u Los Angeles, gdje je postao dio kreativnog tima Walt Disneya, u vrijeme kada je ovaj studio razvijao neke od najvećih animiranih hitova u povijesti.

Englander se vrlo brzo etablirao kao pouzdan partner, te je postao autor scenarija i priča za brojne kratke animirane filmove iz serije o "Mickey Mouseu" i "Pašku Patku", ali i nizu drugih antologijskih animiranih filmova uz koje su odrasle generacije ljubitelja animacije. Njegov prvi dugometražni animirani film bio je "Snjeguljica i sedam patuljaka", koji je prema izboru American Film Institutea izabran za najbolji animacijski klasik svih vremena. Nakon tog filma, radio je filmove "Fantasia" i nadaleko poznati "Dumbo".

Pored animiranih filmova, Englander je radio i na scenarijima za igrane western filmove kao što su "Massacre River" i "The boy from Indiana", a učestvovao je i u izradi kostimirane povijesne akcije "The Diamond Queen."

Bio je u oženjen Ernom Pinto, također podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, koja je bila dopisnica Politike iz SAD-a.[2]

Umro je u Los Angelesu, 13. listopada 1969. godine.

Sjećanje[uredi | uredi kôd]

U znak sjećanja na Englandera, Tuzla Film Festival od 2018. godine dodjeljuje Nagradu Otto Englander za najbolji scenarij.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hollywood / Otto Englander, Tuzlak koji je stvarao Disneyeve klasike "Pinocchio" i "Dumbo". Pristupljeno 15. srpnja 2017.
  2. Hollywood / Otto Englander, Tuzlak koji je stvarao Disneyeve klasike "Pinocchio" i "Dumbo". Pristupljeno 15. srpnja 2017.
  3. Tuzla Film festival: Ustanovljena nagrada "Otto Englander" za najbolji scenarij. Pristupljeno 15. srpnja 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]