Otto von Plüskow

Izvor: Wikipedija
Otto von Plüskow
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 20. lipnja 1852.
Mjesto rođenja Weimar, Pruska
Datum smrti 26. ožujka 1925.
Mjesto smrti Kassel, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Hermann Otto Hugo
Ferdinand von Plüskow
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1872.1917.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Opsada Namura
Bitka kod Lodza
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao XI. korpus
VIII. korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Hermann Otto Hugo Ferdinand von Plüskow (Weimar, 20. lipnja 1852. - Kassel, 26. ožujka 1925.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s XI. i VIII. korpusom na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Otto von Plüskow rođen je 20. lipnja 1852. u Weimaru. U prusku vojsku stupio je 1872. godine nakon čega je služio u raznim vojnim jedinicama smještenim u Potsdamu. Čin pukovnika dostigao je 1905. godine, general bojnikom je postao 1909. godine, dok je 1911. godine promaknut u čin general poručnika kada je postao i zapovjednikom 25. pješačke divizije smještene u Darmstadtu. U siječnju 1914. postaje zapovjednikom XI. korpusa smještenog u Kasselu na čijem je čelu dočekao i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata XI., korpus se nalazio u sastavu 3. armije kojom je zapovijedao Max von Hausen. Zapovijedajući navedenim korpusom Plüskow sudjeluje u opsadi Namura. Krajem kolovoza međutim, Plüskow i XI. korpus su premješteni na Istočno bojište gdje XI. korpus ulazi najprije u sastav 8. armije, te ubrzo nakon toga u sastav novoformirane 9. armije u sklopu koje sudjeluje u Bitci kod Lodza. U ožujku 1917. Plüskow postaje zapovjednikom VIII. korpusa kojim zapovijeda dva mjeseca nakon čega je stavljen na raspolaganje pri čemu je istodobno odlikovan i ordenom Pour le Mérite.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Plüskow do kraja rata nije dobio novo zapovjedništvo. Preminuo je 26. ožujka 1925. godine u 73. godini života u Kasselu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Otto von Plüskow na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Otto von Plüskow na stranici Deutschland14-18.de