Paintball

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Paintball u prirodi

Paintball je igra,[1][2][3] prvi puta održana u SAD-u 1981. godine. To je igra u kojoj se sudionici natječu u timu ili samostalno s ciljem izbacivanja jednog ili više protivnika, gađajući i označujući ih kuglicama koje sadrže boju iz paintball markera. Pobjednik je ona strana ili igrač koji prvi postigne cilj ili posljednji ostane u igri. Paintball se može igrati na vanjskim površinama i unutar objekata koji se nazivaju paintball terenima ili poljima. Paintball je korišten u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji kao dodatak vojnoj obuci, te u nekim zemljama ponekad kao odgovor na pobune i nerede. U zadnjih 20 godina paintball je postao jedan od najzanimljivijih ekstremni sportova koji se igraju u prirodnom okruženju i to u 110 zemalja u svijetu. Procjenjuje se da paintball aktivno igra preko 15 milijuna ljudi u svijetu. Sličan sport je airsoft.

Oprema[uredi VE | uredi]

Elektropneumatski paintball marker

Oprema koja se koristi velikim dijelom ovisi o vrsti igre, odnosno konfiguraciji terena (šumski tereni, urbani tereni, objekti, itd.)

Osnovna oprema koja je potrebna za sudjelovanje u ovoj igri uključuje:

  • Masku ili paintball naočale za zaštitu
  • Paintball marker za označavanje protivnika
  • Streljivo odnosno, kuglice s bojom (eng. paintballs)

Prednosti igranja[uredi VE | uredi]

Igra je bazirana na adrenalinu i zabavi među igračima. Iako nisu izrađene nikakve opsežnije studije pretpostavlja se kako je igra korisna za poboljšanje kondicije budući da uključuje stalan pokret. Također, uči sudionike timskom radu, gradi im samopouzdanje i razvija samoinicijativu kod pojedinaca. Za ključ uspjeha u igri je najviše bitna inteligencija i timski rad. Snaga je samo dijelom bitna, uz dobro taktiziranje i odlučnost momčadi.

Kako se igra?[uredi VE | uredi]

Paintball se održava na uređenim paintball terenima

Paintball se igra tako da se momčadi podijele u dva tima s jednakim brojem igrača. Preporuka je da to bude minimalno tri igrača po timu, ali može i manje. Na paintball natjecanjima u Hrvatskoj to su timovi od 3 i 5 igrača koji igraju po Millennium pravilniku. Broj igrača također može biti i puno veći, 10, 15, 20,..., 100 kad se igra pretvara u BIG game, ali to ovisi o samoj veličini i tematici terena.

Paintball u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

U Hrvatskoj je svoju primjenu paintball većinom našao kao rekreativni šport, te kroz team building programe, budući da kod zaposlenika tvrtki potiče timski rad i razvija natjecateljski duh, stavljajući ih sve u jednak položaj bez obzira na poziciju u tvrtki.

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Definirana po OXFORD ENGLISH DICTIONARY kao "ratna igrica". Stony Brook University Libraries pristupljeno 27. prosinca 2009.
  2. The American Heritage® Rječnik engleskog jezika, Četvrta edicija. Dictionary.com. Houghton Mifflin Company (2004) pristupljeno 27. prosinca 2009.
  3. Merriam-Webster Online Dictionary. Merriam-Webster Online (2010) pristupljeno 27. prosinca 2009.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Paintball koji govori o športu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.