Paintball

Izvor: Wikipedija
Paintball u prirodi

Paintball je igra,[1][2][3] prvi puta održana u SAD-u 1981. godine. To je igra u kojoj se sudionici natječu u timu ili samostalno s ciljem izbacivanja jednog ili više protivnika, gađajući i označujući ih kuglicama koje sadrže boju iz paintball markera. Pobjednik je ona strana ili igrač koji prvi postigne cilj ili posljednji ostane u igri. Paintball se može igrati na vanjskim površinama i unutar objekata koji se nazivaju paintball terenima ili poljima. Paintball je korišten u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji kao dodatak vojnoj obuci, te u nekim zemljama ponekad kao odgovor na pobune i nerede. U zadnjih 20 godina paintball je postao jedan od najzanimljivijih ekstremni sportova koji se igraju u prirodnom okruženju i to u 110 zemalja u svijetu. Procjenjuje se da paintball aktivno igra preko 15 milijuna ljudi u svijetu. Sličan sport je airsoft.

Oprema[uredi | uredi kôd]

Elektropneumatski paintball marker

Oprema koja se koristi velikim dijelom ovisi o vrsti igre, odnosno konfiguraciji terena (šumski tereni, urbani tereni, objekti, itd.)

Osnovna oprema koja je potrebna za sudjelovanje u ovoj igri uključuje:

  • Masku ili paintball naočale za zaštitu
  • Paintball marker za označavanje protivnika
  • Streljivo odnosno, kuglice s bojom (eng. paintballs)

Prednosti igranja[uredi | uredi kôd]

Igra je bazirana na adrenalinu i zabavi među igračima. Iako nisu izrađene nikakve opsežnije studije pretpostavlja se kako je igra korisna za poboljšanje kondicije jer uključuje stalan pokret. Također, uči sudionike timskom radu, gradi im samopouzdanje i razvija samoinicijativu kod pojedinaca. Za ključ uspjeha u igri je najviše bitna inteligencija i timski rad. Snaga je samo dijelom bitna, uz dobro taktiziranje i odlučnost momčadi.

Kako se igra?[uredi | uredi kôd]

Paintball se održava na uređenim paintball terenima

Paintball se igra tako da se momčadi podijele u dva tima s jednakim brojem igrača. Preporuka je da to bude minimalno tri igrača po timu, ali može i manje. Na paintball natjecanjima u Hrvatskoj to su timovi od 3 i 5 igrača koji igraju po Millennium pravilniku. Broj igrača također može biti i puno veći, 10, 15, 20,..., 100 kad se igra pretvara u BIG game, ali to ovisi o samoj veličini i tematici terena.

Paintball u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

U Hrvatskoj je svoju primjenu paintball većinom našao kao rekreativni šport, te kroz team building programe, jer kod zaposlenika tvrtki potiče timski rad i razvija natjecateljski duh, stavljajući ih sve u jednak položaj bez obzira na poziciju u tvrtki.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Definirana po OXFORD ENGLISH DICTIONARY kao "ratna igrica". Stony Brook University Libraries. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2021. Pristupljeno 27. prosinca 2009.
  2. The American Heritage® Rječnik engleskog jezika, Četvrta edicija. Dictionary.com. Houghton Mifflin Company. 2004. Pristupljeno 27. prosinca 2009.
  3. Merriam-Webster Online Dictionary. Merriam-Webster Online. 2010. Pristupljeno 27. prosinca 2009.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Paintball koji govori o športu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.