Paprika

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Paprika
Crvena paprika
Crvena paprika
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Podrazred: Asteridae
Red: Solanales
Porodica: Solanaceae
Rod: Capsicum
L.
Područje života
Vrste

vidi tekst

Cachi 02.jpg
Čili paprika
Stablo narančaste paprike

Paprika (lat. capsicum) je jednogodišnja povrtna kultura uspravne razgranate stabljike, visine 50-80 cm. Listovi su jednostavne građe, sastavljeni su od peteljke i desetak centimetara dugačke, uske, jajaste i pri krajevima ušiljene plojke. Pojavljuju se naizmjenično na granama.

Korjenov sustav u odnosu na dobro razvijenu nadzemnu masu, relativno je slabo razvijen. Sastoji se od primarnog korijena, koji se najčešće tijekom presađivanja ošteti te se vodoravno znatnije razvija bočno korijenje. Većina korijena se razvija plitko u tlu vodoravno se šireći 30 - 50 cm od glavnog korijena te prodirući u dubinu 30 - 60 cm.

Cvjetovi se formiraju nasuprot listovima, najčešće pojedinačno ili rjeđe po nekoliko zajedno. Potpune su građe. Sastoje se od zvonaste čaške svijetlozelene boje koju čini najčešće 5, a ponekad i više lapova i vjenčića sastavljenog od 5 - 8 u donjem dijelu međusobno sraslih latica, najčešće blijede, žućkasto sivkaste ili tamnoljubičaste boje.

Prašnika također ima 5, rjeđe do 8, a tučak ima nadraslu peterogradnu plodnicu s puno sjemenih zametaka.

Plod je po botaničkoj klasifikaciji višesjemena boba različitog oblika, veličine i boje koja može biti od blijedožućkaste, svijetlo i tamnozelene, do narančaste, crvene ili smeđe.

Plodovi paprike[uredi VE | uredi]

Plod paprike pregradama je podijeljen na više dijelova, a čiji broj uvjetuje i njegov izgled. U unutrašnjosti ploda nalazi se sjemena loža na kojoj se nalazi glavnina sjemenki, dok je manji dio i na stijenkama pregrada. Ovisno o krupnoći ploda i razvijenosti sjemene lože u plodu paprike može se razviti do 500 sjemenki.

Unutrašnjost ploda paprike[uredi VE | uredi]

Sjeme paprike je bubrežastog oblika, glatke površine i blijedožućkaste boje. Dužina sjemena je 3 - 4 mm, širina 2 - 3 mm i debljina do 1 mm. U jednom gramu ima 150 - 200 sjemenki.

Sjeme paprike[uredi VE | uredi]

Sjemenka se sastoji od sjemene ljuske koja obavija sjemenku, endosperma u kojem se nalazi rezervna hranjiva tvar nužna za početni razvoj mlade biljke, klica koju čine supke i klicin korjenčić, te pupka kojim je sjeme bilo pričvršćeno za sjemenu ložu. Sjeme uz povoljne uvjete čuvanja može zadržati klijavost do 5 godina.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Riječ "paprika" iz hrvatskog je jezika prešla u mnoge druge europske jezike kao posuđenica. Tako riječ "paprika" postoji u: njemačkom jeziku, francuskom, talijanskom, španjolskom, ruskom, portugalskom, grčkom, bjeloruskom, mađarskom, ukrajinskom, češkom, slovačkom, danskom, finskom, norveškom, švedskom, litvanskom, poljskom, nizozemskom, gruzijskom, irskom, velškom, islandskom, estonskom jeziku i dr.

Vrste[uredi VE | uredi]

 1. Capsicum annuum
 2. Capsicum assamicum
 3. Capsicum baccatum
 4. Capsicum buforum
 5. Capsicum caatingae
 6. Capsicum caballeroi
 7. Capsicum cardenasii
 8. Capsicum ceratocalyx
 9. Capsicum chacoense
 10. Capsicum chinense
 11. Capsicum coccineum
 12. Capsicum cornutum
 13. Capsicum dimorphum
 14. Capsicum eshbaughii
 15. Capsicum eximium
 16. Capsicum flexuosum
 17. Capsicum friburgense
 18. Capsicum frutescens
 19. Capsicum galapagoensis
 20. Capsicum geminifolium
 21. Capsicum hookerianum
 22. Capsicum hunzikerianum
 23. Capsicum lanceolatum
 24. Capsicum longidentatum
 25. Capsicum minutiflorum
 26. Capsicum mirabile
 27. Capsicum parvifolium
 28. Capsicum pereirae
 29. Capsicum pubescens
 30. Capsicum recurvatum
 31. Capsicum rhomboideum
 32. Capsicum schottianum
 33. Capsicum scolnikianum
 34. Capsicum sinense
 35. Capsicum tovarii
 36. Capsicum villosum