Partija regija

Izvor: Wikipedija
Partija regija
ukr.: Партія регіонів /rus.: Партия регионов
{{{logo opis}}}
{{{logo opis}}}
Predsjednik Boris Kolesnikov
Osnovana 26. listopada 1997.
Sjedište Kijev
Država djelovanja Ukrajina
Ideologija Euroskepticizam
Centralizam
Rusofilija
Službene boje plava i žuta
Stranačka zastava
Stranačka zastava
Stranačka zastava
Zemljovid osvojenih glasova Partije regija na parlamentarnim izborima ožujka 2006.
Demonstracije podrške Viktoru Janukovyču u Donetsku poslije predsjedničkih izbora 2004.

Partija regija (ukr.: Партія регіонів; rus.: Партия регионов) je ukrajinska politička stranka. Osnovana je 1997. a Viktor Janukovyč je dugo bio predsjednik stranke. Kasnije je funkcionirala kao stranka podrške Janukovyču, tijekom njegovog predsjedničkog mandata 2010. – 2014. Partiju regija, koja je na nekoliko ukrajinskih paralmentarnih izbora bila najveća stranka, danas vodi Boris Kolesnikov.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Stranka ima svoje najjače uporište u istočnim i južnim krajevima Ukrajine, gdje žive ruski govornici. Vođa stranke Viktor Janukovyč bio je premijer Ukrajine tijekom predsjedničkog mandata Leonida Kučme i u početku je bila dio saveza Za jedinstvenu Ukrajinu. Janukovyč je izabran za predsjednika 2010., a Partija regija imala je većinu u ukrajinskom parlamentu.

2000-e[uredi | uredi kôd]

Na parlamentarnim izborima u ožujku 2006., stranka je osvojila jednu trećinu glasova. Računali su se pobjednicima izbora, jer je u smjernice izborne kampanje ulazilo uvođenje ruskog jezika kao službenog jezika u Ukrajini, čemu su se odlučno protivila nacionalistička strujanja u stranci Naša Ukrajina predsjednika Viktora Juščenka. Danas je ukrajinski jedini službeni jezik u Ukrajini, kojeg govori oko 72 % stanovništva. Ruski je važan jezik najviše u istočnim i južnim dijelovima zemlje, gdje veliki broj stanovnika uglavnom ne razumije ukrajinski.[1]

Sljedeće godine održani su novi parlamentarni izbori. Partija regija je i tada bila najjača stranka, s preko 8 milijuna dobivenih glasova,( 34,37 % svih glasova i 175 poslaničko mjesto).

2014-a[uredi | uredi kôd]

Poziciju najjveće stranke Partija regija gubi u veljači 2014.,[2]kada je veliki broj poslanika stranke napustio stranku ili glasovao za opoziciju u svezi s pucnjavom sa smrtonosnim posljedicama tijekom Euromajdanskih demonstracija. Vođa stranke u parlamentu, Aleksandar Jefremov, zamoljava nekoliko dana poslije novu vladu da ne djeluje destabilizirajući, jer je vidio da brzo donošenje odluke i uvođenje prijašnjeg zakona o jeziku, koji je definirao ukrajinski kao jedini službeni jezik a regionalne jezike (kao npr. ruski) nije smatrao službenima, vidi kao prijetnju jedinstvu zemlje.[3]

Nekoliko dana kasnije poslanici stranke u parlamentu pozivaju na dijalog i kompromise u svezi s eksplozivnom situacijom koja je nastala tijekom Krimske krize 2014.[4] Istovremeno nisu željeli prepustiti Krim "svojoj sudbini" i tražili su dokaz da Ukrajina tretira Krim kao dio ukrajinske države.[5]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.silc.se/lander/ukraina
  2. http://partyofregions.ua/en/news/5309dfd9f620d2f70b000031Arhivirana inačica izvorne stranice od 1. rujna 2014. (Wayback Machine) "Address of the PARTY OF REGIONS faction to compatriots".
  3. http://partyofregions.ua/en/news/530f3dfff620d2d20d00001aArhivirana inačica izvorne stranice od 6. ožujka 2014. (Wayback Machine) "Oleksandr Yefremov: Position of the PoR faction is to help stabilize the situation and not to undermine the integrity of the state".
  4. http://partyofregions.ua/en/news/5314584af620d2f70b000050Arhivirana inačica izvorne stranice od 10. ožujka 2014. (Wayback Machine) "Serhiy Tihipko: New government must find a compromise between the values of Western and Eastern Ukraine".
  5. http://partyofregions.ua/en/news/5312f7fff620d2320c000025Arhivirana inačica izvorne stranice od 10. ožujka 2014. (Wayback Machine) "Yuriy Miroshnychenko: Today the Parliament must testify that Crimea is an integral part of our country".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]