Prijeđi na sadržaj

Paul von Kneussl

Izvor: Wikipedija
Paul von Kneussl
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 27. lipnja 1862.
Mjesto rođenja Lindau, Bavarska
Datum smrti 16. veljače 1928.
Mjesto smrti München, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Paul Ritter von Kneussl
Titule vitez
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1880.1919.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Ofenziva Gorlice-Tarnow
Invazija na Srbiju
Verdunska bitka
Brusilovljeva ofenziva
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 11. bavarska divizija
XV. bavarski pričuvni korpus
I. bavarski pričuvni korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Paul Ritter von Kneussl (Lindau, 27. lipnja 1862. - München, 16. veljače 1928.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s više divizija i korpusa na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Paul von Kneussl rođen je 27. lipnja 1862. u Lindauu u Bavarskoj. Sin je Johanna Kneussla i Klare Vigl. Kneussl je u bavarsku vojsku stupio 1880. nakon čega je služio u raznim vojnim jedinicama uspinjući se u vojnoj hijerarhiji. Nakon što je 1904. promaknut u bojnika, služi kao časnik u Glavnom stožeru bavarske vojske. U prosincu 1907. postaje ravnateljem Bavarske vojne akademije, da bi dvije godine nakon toga, u prosincu 1909., postao načelnik stožera III. bavarskog korpusa. U ožujku 1910. unaprijeđen je u pukovnika, nakon čega služi u bavarskom ministarstvu rata. U siječnju 1913. promaknut je u čin general bojnika, te postaje zapovjednikom 8. bavarske pješačke brigade smještene u Metzu koji je tada bio u sastavu Njemačkog Carstva.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Kneussl je dobio zapovjedništvo nad 1. bavarskom pričuvnom pješačkom brigadom kojom sudjeluje u borbama u sjevernoj Francuskoj.

U ožujku 1915. postaje zapovjednikom 11. bavarske divizije kojom zapovijeda većim dijelom rata. U svibnju 1915. Kneussl u ofenzivi Gorlice-Tarnow dobiva zapovjedništvo nad posebno formiranim Korpusom Kneussl zadržavajući pritom zapovjedništvo i nad 11. bavarskom divizijom. Navedeni korpus sastojao se od 11. bavarske divizije i 119. divizije, te se nalazio u sastavu novoformirane 11. armije kojom je zapovijedao August von Mackensen. Zapovijedajući navedenim koprusom Kneussl je u ofenzivi Gorlice-Tarnow probio ruske linije, te su njegove jedinice prve ušle u tvrđavu Przemysl. Za zapovijedanje u predmetnoj ofenzivi Kneussel je unaprijeđen u čin general poručnika, te je 3. lipnja 1915. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

U rujnu i listopadu 1915. Kneussl s 11. bavarskom divizijom sudjeluje u invaziji na Srbiju. Nakon osvajanja Srbije Kneussl je sa svojom divizijom premješten na Zapadno bojište, te sudjeluje u Verdunskoj bitci u kojoj je njegova divizija pretrpjela teške gubitke.

U srpnju 1916. Kneussl je ponovno premješten na Istočno bojište, te sudjeluje u suzbijanju Brusilovljeve ofenzive. Nakon zaustavljanja Brusilovljeve ofenzive u Bitci kod Kowela, Kneussl dobiva zapovjedništvo nad Grupom Kneussl kojom u sklopu austrougarske 4. armije sudjeluje u napadu na Rumunjsku.

Nakon osvajanja Rumunjske, u siječnju 1917., Kneussl i njegova 11. bavarska divizija su ponovno premješteni na Zapadno bojište. Kneussl sudjeluje u Drugoj bitci na Aisnei, te nakon toga u Bitci kod Passchendaelea (Trećoj bitci kod Ypresa) u kojoj je Kneusselova divizija pretrpjela teške gubitke.

Kneussl zapovijedajući 11. bavarskom divizijom sudjeluje u Proljetnoj ofenzivi gdje se sudjeluje u Bitci na Lysi. U kolovozu 1918. postaje zapovjednikom XV. bavarskog pričuvnog korpusa, da bi deset dana prije završetka rata postao zapovjednikom I. bavarskog pričuvnog korpusa zamijenivši na tom mjestu Karla von Fasbendera.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka Prvog svjetskog rata Kneussl je ostao u vojnoj službi, te je u kolovozu 1919. unaprijeđen u generala pješaštva. Kneussl je 25. svibnja 1925. primio i počasni doktorat Sveučilišta u Erlangenu.

Paul von Kneussl preminuo je 16. veljače 1928. godine u 65. godini života u Münchenu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Paul von Kneussl na stranici Prussianmachine.com
(eng.) Paul von Kneussl na stranici Field commanders of Austria-Hungary
(njem.) Paul von Kneussl na stranici Deutschland14-18.de