Karl von Fasbender

Izvor: Wikipedija
Karl von Fasbender
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 3. prosinca 1852.
Mjesto rođenja Michelbach, Pruska
Datum smrti 13. svibnja 1933.
Mjesto smrti München, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Karl Ritter von Fasbender
Titule vitez
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1872.1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Trka k moru
Bitka na Sommi
Proljetna ofenziva
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 19. armija
Odlikovanja Pour le Mérite

Karl Ritter von Fasbender (Michelbach, 3. prosinca 1852. - München, 13. svibnja 1933.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je I. bavarskim pričuvnim korpusom, te 19. armijom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Karl von Fasbender rođen je 3. prosinca 1852. u Michelbachu. Sin je vlasnika tvornice Karla Fasbendera i Elisabethe Lossen. Nakon godine dana studija prava na sveučilištu u Würzburgu, kao dragovoljac 1872. stupa u bavarsku vojsku. Nakon završetka bavarske vojne akademije služio je u više vojnih jedinica, kao i u bavarskom Glavnom stožeru, te Glavnom stožeru u Berlinu. Čin pukovnika dostigao 1902. godine, dok je general bojnikom postao je 1905. godine. Godine 1907. postaje je načelnikom Glavnog stožera bavarske vojske, dok je iduće, 1908. godine, promaknut u čin general poručnika. U studenom te iste godine imenovan je zapovjednikom 4. bavarske pješačke divizije smještene u Würzburgu. U ožujku 1912. promaknut je u generala pješaštva, te se istodobno na vlastiti zahtjev umirovljuje.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Fasbender je reaktiviran, te dobiva zapovjedništvo nad I. bavarskim pričuvnim korpusom koji se nalazio u sastavu 6. armije bavarskog princa Rupprechta. Navedenim korpusom zapovijedao je gotovo tijekom čitavog rata. Zapovijedajući I. bavarskim pričuvnim korpusom sudjeluje u listopadu 1914. u borbama oko Valenciennesa i Cambraia. Za zapovijedanje u Bitci na Sommi odlikovan je 13. rujna 1916. ordenom Pour le Mérite, te najvišim bavarskim vojnim odlikovanjem Velikim križem Maxa Josepha. U travnju 1917. istaknuo se i u Bitci kod Arrasa kada je zapovijedajući svojim korpusom uspješno suzbio britanski napad. U ožujku 1918. sudjeluje u Proljetnoj ofenzivi neuspješno pokušavajući zauzeti Arras. Početkom studenog 1918. imenovan je zapovjednikom 19. armije zamijenivši na tom mjestu Felixa von Bothmera. Navedenom armijom zapovijedao je dva tjedna, sve do kraja rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Fasbender se 18. prosinca 1918. umirovio. Preminuo je 13. svibnja 1933. godine u 81. godini života u Münchenu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Karl von Fasbender na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Karl von Fasbender na stranici Deutschland14-18.de