PayPal

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
PayPal Inc.
PayPal.svg
Vrsta Trgovačko društvo
Osnovana Palo Alto, Kalifornija SAD (1998.)
Osnivač(i) Max Levchin, Peter Thiel
Sjedište Flag of the United States.svg San Jose, Kalifornija SAD
Vlasnik eBay
Web stranica www.paypal.com

PayPal je internetski orijentirana kompanija koja omogućava da se uplate i novčani prijenosi obavljaju u potpunosti preko interneta. PayPal je započeo kao alternativa tradicionalnim „papirnim“ metodama kao što su čekovi i novčani ugovori. Od ožujka 2011., u Hrvatskoj je moguće i primanje uplata, odnosno prodaja putem sustava Paypal.[1]

PayPal je vrsta „klijent-klijentu (person-to-person, P2P)“ usluge. P2P način plaćanja omogućava bilo kome tko ima e-mail adresu da pošalje novac nekom drugom tko također ima e-mail adresu. Inicijalizator transakcije preko paypala se mora prvo registrirati na paypal stranicama, te zatim prebaciti određenu svotu novaca na svoj korisnički račun (account). Novčani iznos se može prebaciti direktno sa tekućeg računa banke ili koristeći kreditne kartice/debitne kartice. Primatelj PayPal transfera može zatražiti ček od paypal –a, može otvoriti svoj korisnički račun, ili može zatražiti prijenos sredstava na svoj račun u banci. PayPal je primjer posrednika u plaćanju koji olakšava i omogućava svjetsku internet ekonomiju.

PayPal omogućava i plaćanja između dobavljača, aukcijskih stranica i ostalih komercijalnih korisnika, za što naplaćuje određeni iznos. Isto tako, ovisno o okolnostima, naplaćuje (postotak iznosa plus određeni fiksni trošak) se i prijenos odnosno prijam novčanih sredstava. Ovo ovisi o korištenoj valuti, vrsti odabranog prijenosa, zemlja pošiljaoca, zemlja primaoca, iznosu koji je poslan te o vrsti korisničkog računa na koji se šalju sredstva. 3. Listopada, 2002., PayPal je prešao u potpuno vlasništvo eBay –a. Uprava korporacije se danas nalazi u San Joseu, Kalifornija, SAD; u eBay –evom “North First Street satellite office” kampusu. Također kompanija ima veće poslovnice u Omaha, Nebraska; Scottsdale, Arizona i Austin, Texas u SAD –u; te u Indiji, Irskoj, Njemačkoj i Izraelu nakon akvizicije izraelske firme FraudSciences. Od Srpnja 2007., diljem Europe PayPal djeluje kao banka sa sjedištem u Luksemburgu.

Povijest[uredi VE | uredi]

PayPal kakvog ga danas poznajemo nastao je u ožujku 2000, spajanjem Confinity i X.com –a. Confinity su osnovali Max Levchin, Peter Thiel, i Luke Nosek, u Prosincu 1998. Inicijalno, firma se bavila uplatama i kriptografijom za Palm Pilot ručna računala. X.com je osnovao Elon Musk u Ožujku 1999, a zamislio ju je kao financijsku uslužnu firmu orijentiranu internetu. Obje su firme objavile svoje internet stranice negdje krajem/sredinom 1999., obje su imale urede u University Avenue, Palo Alto. Confinity web stranice su stavljale u fokus usklađivanje i kompatibilnost poslanih Palm Pilot uplata, s mogućnošću slanja novaca putem e-maila. X.com je od samih početaka na stanicama nudio mogućnost slanja novaca putem e-maila.

S druge strane eBay, jedna od najpoznatijih svjetskih aukcijskih kuca, bilježila je sve veći i veći promet internet uplata i uvidjela usku povezanost aukcijskih kuca sa on-line sistemima uplata/prijenosa novčanih sredstava. Kao rezultat toga eBay prije samog postojanja PayPal –a kupuje firmu Billpoint u Svibnju 1999.g. Tada Billpoint postaje službeni sistem za plaćanje na eBay –u, nazvan “eBay payments” (eBay plaćanje). Paralelno s time ograničio je funkcionalnost Billpointa tako što se mogao koristiti samo plaćanje vezana uz eBay aukcije.

Zbog ovoga razloga PayPal je bio ponuđen kao sredstvo plaćanja nekoliko puta više i češće nego Billpoint. U veljači 2000.g., PayPal je imao u prosjeku 200 000 dnevnih aukcija dok je Billpoint (još uvijek u beti) imao oko 4000 aukcija. Do travnja 2000.g., više od 1.000.000 je ponudilo PayPal kao moguće sredstvo plaćanja. Sve to je omogućilo PayPal -u da okrene sljedeću stranicu i postane prvi “dot-com” sa IPO (prva javna ponuda dionica) nakon napada 11. Rujna u SAD –u. Kao prvi investitori u paypal spominju se Nokia Ventures, Deutsche bank, Idealab Capital Partners and Goldman, Sachs & Co, itd.


Kako radi PayPal[uredi VE | uredi]

Paypal korisnički račun se najlakše uspoređuje sa tekućim ili žiro računom bilo koje druge banke. Najčešće se uz takav račun veze određena debitna ili kreditna kartica (VISA, MasterCard, Visa electron, American Express). Pri otvaranju PayPal računa, korisnik unosi broj svoje kreditne kartice. Ako se kasnije odluci na brisanje te kartice, njegov račun ce biti strogo ograničenih mogućnosti. Sam PayPal razlikuje tri vrste računa:

  1. Osobni račun

Koristi se za osobnu uporabu, nekomercijalnu. Ovome računu glavna funkcionalnost je slanje novca. Unatoč tome osobni račun može i primiti novac ali u posebnim i limitiranim uvjetima.

  1. Premier račun

Koristi se u privatne svrhe ali za primanje i slanje novaca. Vrlo je sličan privatnome ali može primate veće iznose, te se sukladno tome i određene naknade vezu uz njega.

  1. Poslovni račun

Ovaj je račun namijenjen za poslovne korisnike. Ako zanemarimo to, vrlo je sličan Premier računu, sa određenim pravnim razlikama.

U pravilu za sve podružnice paypal –a slanje novaca je besplatno i ne podliježe nikakvim naknadama. Primanje novca se naplaćuje od nekih 1% do 3% uz fiksnu naknadu. Zavisno o zemljama od kuda se šalje na ovo se može nadodati taksa za internacionalnu transakciju. Iznimka je privatni račun koji može primati novčane iznose besplatno ukoliko su oni poslani direktno sa paypal računa ne koristeći kreditne kartice. Kako primatelj ne može znati dali ce mu iznos biti prebačen sa kartice ili sa paypal računa možemo slobodno reci da je za primanje neophodan premier račun.

PayPal zaštita transakcija[uredi VE | uredi]

PayPal nudi zaštitu kupaca i prodavača u sklopu svojih “PayPal Buyer Protection Policy” te “Seller Protection Policy”pravila. U tim pravilima zaštite on ističe da korisnik može poslati prigovor na transakciju unutar 45 dana od datuma izvršenja. To se odnosi na slučaj da kupac nije nikada primio ono što je platio ili da je primljeno primjetno i u većoj mjeri različito od onoga što je prodavatelj istaknuo. Ako se prigovor prihvati kupac dobije svoj novac nazad putem prevaljivanja troškova između paypal –a i kartičnih kuća.

Isto tako dakle, slična zaštita postoji iza prodavatelje, trgovine koje obavljaju svoju djelatnost putem paypal –a. Ona je usmjerena na zaštitu od zlonamjernih prigovora od strane kupaca. Tu se primarno misli na prijevare u kojima kupci šalju prigovor da nisu dobili pošiljku a dobili su. U tom slučaju ako prodavatelj ima potvrdu o poslanoj pošiljci ili o isporuci naravno kupac neće dobiti povrat novaca. Ovo pravilo je dosta polemizirano na internet pošto unutar samog “Seller Protection Policy”pravila dosta toga je izuzeto. Tako su nematerijalne usluge, te prigovori vezani uz neprimjereni opis pri prodaji potpuno izuzete. Također postoje i određene restrikcije koje se odnose na zemlje koje su sudjelovale u transakciji, načinu plaćanja, mehanizmima praćenja pošiljke i slično.

Prijevare[uredi VE | uredi]

Prijenos sredstava putem interneta za sobom automatski povlači i neki rizik od prijevara zbog same prirode interneta i privrede na njemu. Problem kod paypal –a je taj što zakonske regulative pod koje spadaju kartične kuće, banke i slično, ovdje se ne može primijeniti. No na sreću, u određenim zemljama čak i činjenica da kartične kuće imaju određenu zakonsku regulativu za sprječavanje prijevara može pomoći. Zbog same činjenice da je paypal napravio neautorizirani trošak na kreditnoj/debitnoj kartici može se smatrati prijevara po toj kartici te se tako to u pravilu prebacuje na paypal. Ovo sve ne stoji u slučaju da je novac sa računa paypal –a korišten pri prijevari. U tom slučaju paypal zakonski postupa zavisno o ugovoru koji je korisnik potpisao sa njime.

Sam paypal garantira svojim korisnicima stopostotnu sigurnost ukoliko dođe do neautoriziranog pristupa korisnikovom korisničkom računu. Tu je izuzetak obitelj korisnika koja bi mogla imati korisničke podatke. U slučaju da dođe do toga, korisnik podiže primjedbu na određeni transakcijski broj, te paypal unutar 10 dana odgovara što je njegova istraga saznala te vraća novac ukoliko je primjedba bila osnovana.

Iako se paypal bori dosta agresivno protiv prijevara, phishing je jači i lukaviji nego ikada. E-mail poruka koja izgleda identično kao i službeni paypal mail može imati url napisan tako da naizgled vodi na službeni paypal, dok u stvarnosti vodi na site izgledom identičan paypalu samo što mu je namjena prevariti korisnike da ukucaju svoje korisničko ime i lozinku u njega. Korisnik je praktički predao svoje podatke od paypala te niti svjestan da je bio na ovako prepravljenim stranicama namijenjenim prijevarama bez straha nastavlja svoje djelatnosti. Nakon što vidi neautorizirane transakcije nastaju problemi.

Kako paypal pokušava svim silama stati tomu na kraj, dizajnirao je sustav koji se bavi isključivo time. U slučaju da paypal primijeti bilo koje sumnjive radnje, on automatski zaključava korisnički račun dok osoba koja je pravi vlasnik računa ne obavi određene radnje kako bi uklonila prijetnje i dokazala da je stvarni vlasnik računa.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Servis PayPal napokon u potpunosti dostupan u Hrvatskoj.
  • Robert Nitschke, Jürgen Weiß: PayPal - The new world currency?, Novosec.com, 2002

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]