eBay

Izvor: Wikipedija

Ovo je glavno značenje pojma EBay. Za singl Weird Ala Yankovica pogledajte eBay (pjesma).
eBay Inc.
eBay
Vrsta Dioničko društvo
Osnovana 1995.
Osnivač(i) Pierre Omidyar
Sjedište San José, SAD
San José, SAD
Predsjednik Meg Whitman
Pierre Omidyar
John Donahoe
Djelatnost(i) Internet
Proizvodi aukcije
banke
VoIP
Usluge Online kupovina
Broj zaposlenih 11.000 (2006.)
Web stranica www.ebay.com
eBay u San José-u

eBay pruža online uslugu aukcijske kupnje i prodaje. Osim originalne i glavne web stranice u SAD-u, eBay je osnovao svoje stranice u mnogim drugim zemljama kao što su: Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Francuska, Njemačka, Irska, Indija, Italija, Poljska, Velika Britanija, Španjolska, Meksiko, Švicarska, Brazil, Japan.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pierre Omidyar

Ideja o eBay-u počela je 1995. godine, kada je Pierre Omidyar napravio web site originalno nazvan “AuctionWeb” i na njemu objavio kako stavlja na aukciju pokvareni laser. Nije očekivao kako će uopće prodati laser, ali on je postigao cijenu od 14,83 $. Uskoro je nastao eBay, skraćeno od “Echo Bay” i 1998. godine www.ebay.com je krenuo u javnost.

Aukcije[uredi | uredi kôd]

Auction-style – dopušta prodavaču da ponudi jednu ili više stvari za prodaju na određen broj dana.

Fixed Price – dopušta prodavaču da ponudi jednu ili više stvari na prodaju po “buy it now” cijeni. Kupci koji pristanu platiti tu cijenu automatski “pobjeđuju” na toj aukciji.

Dutch Auctions – prodavač može ponuditi dvije ili više identičnih stvari u istoj aukciji. Kupci se mogu natjecati za totalni broj ponuđenih stvari.

Podrška[uredi | uredi kôd]

eBay je razvio efikasnu online podršku i svoje korisnike upućuje na učlanjenje u svoj PayPal sistem koji predstavlja najsigurniji i najbrži način plaćanja diljem svijeta. eBay kupci i prodavatelji putem PayPala uživaju sto postotnu zaštitu od eventualnih prijevara, a ako kupac ne primi od prodavatelja kupljenu stvar, PayPal vraća novac za plaćenu stvar i poštarinu. Sustav PayPal međutim nije u potpunosti iskoristiv zbog toga što ne omogućuje naplatu i prodaju u brojnim zemaljama, ali od 10.3.2011. članovima eBaya iz Hrvatske omogućena je, osim plaćanja, i naplata njihovih prodanih stvari putem sustava PayPal.

Prijevare[uredi | uredi kôd]

Prijevare su vrlo rijetke upravo zato što eBay stalno razvija nove programe zaštite svoje zajednice, a eventualne prijevare u pravilu se događaju od tek učlanjenih sudionika koji nemaju dovoljan broj prodanih, odnosno kupljenih, stvari, odnosno nemaju visokopostotni pozitivni feedback. Članovi početnici nemaju jasnu viziju i stav što zapravo žele i očekuju od eBaya, a takvi članovi nerijetko uopće niti nemaju raspoloživ novac da kupljenu stvar uopće i plate.

Prva i osnovna stvar je da iskusni eBay članovi kupuju od članova koji imaju vrlo velik broj prodanih stvari, odnosno visokopostotni pozitivni feedback. Član koji ima loš feedback nije poželjan u eBay zajednici i svaki član koji sumnja u njegovu poslovnost može ga prijaviti eBayu i eBay će ga sankcionirati. Članovima koji više puta pobjede na aukcijama, a ne plate te stvari, prodavatelj će poslati Unpaid item strike što na kraju rezultira suspendiranjem s eBaya.

Nakon svake transakcije, i kupac i prodavač imaju mogućnost ocijeniti jedan drugoga, te na taj način pridonose sigurnosti eBay zajednice. Kupci odnosno prodavatelji mogu ostaviti “pozitivnu”, “negativnu” ili “neutralnu” ocjenu s komentarom.

Zabranjene stvari[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak EBay koji govori o internetu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.