Pečat (magija)

Izvor: Wikipedija
Pečat demona Ronove

Pečat (lat. sigillum, eng. seal) je okultni simbol koji se koristi u ceremonijalnoj magiji s ciljem prizivanja duhova, anđela ili demona ili ugraviran na talisman radi stjecanja zdravlja, sreće i zaštite.

Izrađuje se kombinacijom različitih simbola i geometrijskih likova koji predstavljaju grafički potpis odgovarajućeg demona ili nadnaravnog entiteta, a prema vjerovanju, energiju dobiva putem molitve, meditacije ili magije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Sigili, odnosno magični pečati, korišteni su još u dalekoj prošlosti. Na slične artefakte nalazimo kod nordijskih naroda (rune) te kod Arapa i Židova koji su ih utiskivali na talismane.

U Europi se pojavljuju od kasnog srednjeg vijeka i renesanse u brojnim grimorijima koji su cirkulirali u rukopisnom, a kasnije i u tiskanom obliku.

U suvremeno doba magiju pečata aktualizirao je vidovnjak i okultist Austin Osman Spare (1886. – 1956.) u knjizi Knjiga zadovoljstva - Psihologija ekstaze. Prema njegovoj teoriji, pečati su sredstvo koncentriranja magične volje putem djelovanja na podsvijest.[1]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Pečat (magija) koji govori o ezoteriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.