Peer Gynt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Peer Gynt. Za druga značenja pogledajte Peer Gynt (razdvojba).
Gösta Ekman (stariji) kao Peer Gynt 1934.

Peer Gynt je drama u pet činova norveškog pisca Henrika Ibsena, napisana 1867. i izdana iste godine. Ibsen je većinu drame napisao na talijanskom otoku Ischia.

Djelo se računa kao vodeće u norveškoj literaturi. Ibsen ga je napisao nakon djela Požar, a glavna osoba Požara je sušta suprotnost liku Peera Gynta. Dok glavni lik Požara odbija sve kompromise, životna krilatica Peer Gynta je "snađi se na bilo koji način".

Ime junaka i većinu crtica Ibsen je posudio iz Peter Christenovog Asbjørnsenovog djela Norske Huldreeventyr og Folkesagn (Norveške bajke i narodne priče). Djelo se temelji na legendama, narodnom vjerovanju i motivima saga i predstavlja satiričan obračun s nacionalnom romantikom, pun poveznica prema osobama i djelima, ali istovremeno dubinski studira likove u djelu. Radnja se djelomično odigrava u Norveškoj, djelomično u Sjevernoj Africi, a djelomično na moru. Jezik je svjež, s puno riječi i izraza, a stihovi su laki.

Djelo ubrzo postiže veliki uspjeh. Ibsen je napisao djelo kao dramu ali prve kazališne izvedbe se izvode u ``Christiania Theateru`` već 1876. godine. Edvard Grieg je uglazbio istoimeno djelo.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Peer Gynt