Pena

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pena
Pena Reiver in Tetovo.jpg
Pena u Tetovu
Duljina 29,7 km
Nadm. visina izvora 2400 m
Površina porječja 192 km2
Izvor Čabriolica, Šar-planina
Države Makedonija
Gradovi Tetovo
Slijev Egejsko more
Ulijeva se u Vardar

Pena (makedonski: Пена), ili Tetovska reka (makedonski: Тетовска Река), je pored Vardara, najveća šarplaninska rijeka u zapadnom dijelu Republike Makedonije, i po količini voda najznačajnija pritoka Vardara. Rijeka od svog izvora na padinama Šar-planine teče kroz grad Tetovo i Pološku kotlinu.

Zemljopisne osobine[uredi VE | uredi]

Izvori rijeke nalaze se na 2 500 metara nadmorske visine, kraj mjesta Čabriolica i Borisloica, ova dva vodotoka sjedinjuju se u jedan kraj sela Vešala i Bozovce. Rijeka Pena, zatim protiče kroz grad Tetovo, pa zatim kroz Pološku kotlinu, da bi se zatim kod mjesta Sarakino ulila u Vardar. Ukupna visinska razlika rijeke Pene, od izvora do uvira je 1 914 m. Rijeka je duga svega 29,7 km. Pena ima 12 pritoka, od kojih su najpoznatije; Karanikolska reka, Reka Pržina, Vejčka reka, Lešnička reka i Brodečka reka.

Gospodarsko značenje[uredi VE | uredi]

Pena ima veliki značaj za grad Tetovo, kao njegov simbol, ali i zbog svog gospodarskog značenja. Na Peni radi četiri male hidrocentrale, od kojih je jedna prvi takav objekt u Makedoniji. Korito rijeke Pene na Šar-planini, je cilj mnogih izletnika zbog brojnih vodopada.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Živko Stefanovski: Šar Planina,Napredak, Tetovo
  • Dušan Krivokapić: Šar Planina, Turistička štampa, Beograd, 1969.
  • Kuzman Najdenoski: Tetovo u prošlosti, Napredak, Tetovo 1964.