Pepeljasti tinamu

Izvor: Wikipedija
Pepeljasti tinamu
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Tinamiformes
Porodica:Tinamidae
Potporodica:Tinaminae
Rod:Crypturellus
Vrsta:C. cinereus
Dvojno ime
Crypturellus cinereus
(Gmelin, 1789.)
Rasprostranjenost
Baze podataka

Pepeljasti tinamu (lat. Crypturellus cinereus) je vrsta ptice iz roda Crypturellus iz reda tinamuovki.

Njegovi fosili datiraju čak nekoliko desetaka milijuna godina unatrag. Brzi refleksi igraju jako bitnu ulogu u njegovu preživljavanju.

Rasprostranjenost i stanište[uredi | uredi kôd]

Živi u močvarnim i nizinskim šumama do 700 metara nadmorske visine na sjeveru Južne Amerike. Preferira staništa u blizini potoka ili guste močvarne šume, koja su tamna i bujna. Udomaćen je u južna Kolumbiji, južnoj Venecueli, Surinamu, Gvajani, Francuskoj Gvajani, sjevernom i zapadnom Brazilu, istočnom Ekvadoru, istočnom Peruu i sjevernoj Boliviji.

Opis[uredi | uredi kôd]

Pepeljasti tinamu dosta je tih i tajanstven. Prosječno je dug otprilike 30 centimetara. Najveći dio tijela mu je dimljivo-sive boje. Prepoznaje se po crvenkasto-smeđoj kruni i potiljku. Boja mu pomaže u stapanju s okolišom, tako da ga grabežljivci ne mogu lako prepoznati. Donji dijelovi tijela ponešto su svjetliji od ostatka tijela, a noge su blago narančaste. Ženka je uglavnom malo veća od mužjaka.

Prehrana[uredi | uredi kôd]

Prehrambene navike pepeljastog tinamua ovise o godišnjem dobu i staništu u kojem žive, ali uglavnom je biljožder. Ljeti mu se prehrana sastoji od manjih plodova, sjemenki i malih beskralježnjaka. Zimi najčešće jede razne sjemenke i bobice prikupljene na tlu. Nije nasilan pri potrazi hrane, ali često zna pogledati ispod lišća ili koristiti kljun za kopanje.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Crypturellus cinereus
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Crypturellus cinereus
Wikivrste imaju podatke o taksonu Crypturellus cinereus