Perec

Izvor: Wikipedija
Perec

perec

Podrijetlo
Regija/država Sredja Europa
Detalji
Vrsta jela pecivo
Temperatura jela hladno
Glavni sastojci tijesto

Perec (lat. pretiolas - nagradice ili bracellae - ručice, njem. Brezel[1]) je vrsta slanog peciva od dizanog tijesta.

Prema legendi, osmislili su ga talijanski redovnici početkom 7. st. kao pečeno tijesto u obliku prekriženih ruku tj. redovničkomu molitvenom položaju.[1] Prema nekim tumačenjima, tri rupe na perecu predstavljaju Presveto Trojstvo.[1]

Pereci su u tradiciji Katoličke Crkve još iz vremena prvih stoljeća kršćanstva hrana koja se pripravljala u korizmi jer za njezinu pripremu nisu potrebni maslac, mlijeko, jaja ili sir.[2] Najstariji očuvani prikaz pereca je na rukopisu iz 5. st., koji se čuva u Vatikanskoj knjižnici, pod brojem 3867.[2]

Pereci se tradicijski pripremaju od dizanog tijesta s bijelim brašnom, i tipično su preliveni smjesom brašna, soli i vode. Može ih se naći u mnogim pekarnicama i sajmovima. Već su dugo dio kulinarske tradicije na prostorima Srednje Europe, iako su stekli popularnost po čitavom svijetu.

Osim u svježem obliku, pereci se prodaju i u trgovinama kao dugotrajno pecivo u vrećicama originalnog pakiranja (slani štapići u obliku pereca).

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Perec

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Ukratko o porijeklu pereca i značenju pristupljeno 21. rujna 2019
  2. a b Weiser, Francis X.: The Year of the Lord in the Christian Home, Collegeville: The Liturgical Press, 1964. str. 89 i 93-94.
Nedovršeni članak Perec koji govori o prehrani treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.