Pero Popović Aga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pero Popović
Pero Popović Aga
Pseudonim(i) Aga
Rođenje 28. siječnja 1905., Užice, Srbija
Smrt 14. kolovoza 1930., Zagreb, Hrvatska
Poznat(a) po sekretar CK SKOJ-a
Zanimanje obućarski radnik
Portal o životopisima

Pero Popović - Aga (Užice, 28. siječnja 1905.Zagreb, 14. kolovoza 1930.) bio je obućarski radnik, kоmunistički rеvоluciоnаr i jedan od sedmorice sekretara SKOJ-a.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 28. siječnja 1905. godine u Užicu. Tijekom Prvog svjetskog rata, roditelji su mu umrli od tifusa, a on je poslan u sirotište koje se brinulo za njega i njegovih pet braće i sestara - Milicu, Danicu, Danila, Jelu i Jevrema. Do kraja Prvog svjetskog rata bio je u užičkom domu koji je osnovao Crveni križ. Nakon rata, redovnik je odveo skupinu djece iz sirotišta u Beograd, gdje se odvijala podjela - oni koji su završili osnovnu školu poslani su u razna mjesta u Vojvodini učiti zanate, a ostatak u domove i samostane. Pero je poslan u Srijemsku Mitrovicu, trgovcu, no ubrzo je poslan u samostan Bešenovo na Fruškoj gori. Iz Bešenova je prebačen u samostan Hopovo, a odatle u Novi Sad kod Marije i Jovana Trandafila. Godine provedene u raznim domovima bile su izuzetno teške, posebno one u Užicu, tijekom rata. Tada je počeo pomagati češkom postolaru, bivšem austrougarskom dočasniku, a kasnije je u Novom Sadu počeo redovito proučavati postolarstvo, što je završio krajem 1921. godine. Nakon što je naučio zanat, neko je vrijeme radio u Novom Sadu, a u proljeće 1922. godine preselio se u Beograd.[1]

Kao šegrt, a potom i kao radnik, povezao se s novosadskim šegrtima i radnicima, preko kojih je stekao prva znanja o Oktobarskoj revoluciji i komunizmu. Dolaskom u Beograd stupio je u kontakt s mladim beogradskim komunistima s kojima je sudjelovao u pripremi proslave praznika radnika Prvog svibnja. Sedamnaestogodišnji Pero, koga su prijatelji zvali Era, isticao se među mladim radnicima zbog čega je ubrzo primljen u članstvo tada ilegalnog Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Zajedno s ostalim istaknutim radnicima pripadao je takozvanoj "udarnoj skupini" mladih ljudi koji su sudjelovali u svim skupovima i prosvjedima. Bio je šef skojevske ćelije u Hadžipopovcu.[2]

Od 1923. godine, bio je član Centralnog komiteta SKOJ-a, a od 1924. godine organizacijski sekretar (tajnik) CK SKOJ-a. Radio je u teškim ilegalnim uvjetima. Putovao je po Jugoslaviji i organizirao djelovanje mladeži u SKOJ-u. U Splitu ga je policija pokušala uhititi, ali je uspio pobjeći.

Zajedno s Josipom Kolumbom, političkim tajnikom CK SKOJ-a, upao je u policijsku zasjedu 15. kolovoza 1930. godine u Zagrebu, na Goljaku, i u sukobu s policijom poginuo.

Godine 1968., pokopan je u Grobnici narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Njegov brat bio je Jevrem Popović, general JNA i narodni heroj Jugoslavije.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Petrović, Slobodan. 1979. Sedam sekretara SKOJ-a. IRO Rad. Beograd. (COBISS)
  1. Petrović 1979, str. 401—402.
  2. Petrović 1979, str. 402—404.